Vannak nyitott kérdések Magyarország és Szlovákia között, de a két ország kapcsolata még sosem volt ennyire jó, Magyarország az Európai Unió része akar maradni, de egy erős Európában érdekelt, a BMW autógyárat pedig azért sikerült Magyarországnak elhalásznia Szlovákia elől, mert előnyösebb adórendszere van – a Hospodárske Noviny Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszterrel készített interjút. 

 

Szijjártó Péter az EU 7. cikkely szerinti eljárásával kapcsolatban elmondta, hogy több ország is már egyértelműen jelezte, hogy nem fogják támogatni a a Magyarország elleni uniós szankciókat. Nagyon egyértelműen fogalmazott ezzel kapcsolatban a lengyel kormány illetve maga a cseh miniszterelnök is. Ráadásul a lengyelekkel e tekintetben „egy hajóban evez Magyarország”.

 

Szijjártó megköszönte a Sargentini-jelentésre nemmel szavazó szlovák EP-képviselőknek a döntésüket. Budapest és Pozsony jelenlegi viszonyáról kijelentette:

 

 hirdetes_810x300  

Elmondhatjuk, hogy az utóbbi években problémamentesek a szlovák-magyar politikai kapcsolatok, és ez nem csak Magyarország és Szlovákia esetében igaz. Nagyon termékeny beszélgetések zajlottak a Visegrádi Négyek külügyminiszterei között is.

 

Szlovákia és Magyarország kapcsolatát a valaha volt legjobb viszonyként jellemezhetjük. És ez nem volt ingyen. Ehhez valóban rengeteg munkát kellett belefektetnünk. Nagyon jól emlékszünk még azokra az időkre, mikor az egyik szlovák kormányfő felfegyverzett testőrökkel látogatott Magyarországra. Vagy ott volt az az eset, amikor a magyar államfőnek nem engedték, hogy Szlovákia területére lépjen. De ez már a múlt, és Orbán Viktor magyar miniszterelnök és a magyar kormány sokat fektetett a két ország kapcsolatának javításába. Ahogy az önök volt kormányfője, Robert Fico, és jelenlegi kormányfője, Peter Pelelgrini is.

 

Mint mondta, a két ország megértette, hogy ha a pozitív dolgokra fókuszálnak a negatívak helyett, akkor mindkét fél jóval erősebb tud lenni.

 

„Ezért döntöttünk a közös sikerek támogatása mellett, amelyekre enélkül nem kerülhetett volna sor. Itt van például a határon átnyúló összeköttetés, a fizikai infrastruktúra, a gázvezetékek összekötése, az együttműködés az európai ügyeket illetően, és a közösségek kölcsönös támogatása.”

 

Emelte ki. Hozzátette:

 

„Nem azt mondom, hogy nincsenek köztünk nyitott kérdések, mert azok is vannak. De nagyon világosan kijelentettük, hogy a lezáratlan kérdések nem tántoríthatnak el minket a más területeken történő együttműködéstől.”

 

Szijjártó Péter: Magyarország kilép az ENSZ migrációs paktumából

 

Oroszország kapcsán is kettős mérce

 

A HN riportere megkérdezte Szijjártótól, hogy az Unióval való kiélezett viszony miatt Magyarország szorosabbra fűzi-e viszonyait az olyan országokkal, mint Oroszország, vagy Törökország – említve a kérdésben Orbán Viktor nemrégi moszkvai találkozóját Vlagyimir Putyinnal.

 

Szijjártó úgy válaszolt, hogy Magyarország az Európai Unió része akar lenni, és egy erős Európai Unióban érdekelt. Az orosz látogatással kapcsolatban pedig feltette a kérdést, hogy vajon a francia elnököt, Emmanuel Macront is megkérdeznék-e arról, hogy idén tavasszal miért vett részt egy nemzetközi gazdasági fórumon Szentpéterváron. Vagy például azt, hogy csak ebben az évben miért beszélt telefonon már 12 alkalommal Putyinnal. Vagy hogyan lehetséges az, hogy ha elmegy valaki a szentpétervári nemzetközi fórumra, több német szót hall, mint oroszt.

 

„Egyszerűen szólva Európában Oroszország kapcsán kettős mérce, kettős politika uralkodik. A nyugat-európai országoknak az az érdeke, ha nagyon kemények Oroszországgal szemben. De amikor bizniszről van szó, akkor fenntartják a jó kapcsolatokat, amelyeknek nagy hozadéka van.

 

Szijjártó Péter: Ukrajna súlyosan megsértette a kisebbségek védelmére vonatkozó jogszabályt

 

Miért nyert Magyarország a BMW-ért zajló versenyben? 

 

Arra a kérdésre, hogy hogyan sikerült Szlovákia elől Magyarországnak elhalásznia a BMW új gyárát, Szijjártó kifejtette, hogy az egy nagyon szoros verseny volt, és Szlovákia „büszke lehet Peter Žiga gazdasági miniszterre”, pusztán azért is, hogy Szlovákia egyáltalán versenyben lehetett az új üzemért.

 

„Nem az történt, hogy Szlovákiát már a verseny elején leírták. Önök végig játékban voltak. Három évvel ezelőtt mi vesztettünk önökkel szemben, mikor a Jaguar választott új telephelyet, és Szlovákia mellett döntött.”

 

Szijjártó szerint a debreceni BMW-üzem megépülése után Szlovákiába is érkeznek majd beszállítók, akik munkahelyeket teremtenek. Mint mondta, mikor a Jaguar elhatározta magát Nyitra mellett, Magyarországra is jöttek emiatt befektetők.

 

„A legfontosabb tényező, ami miatt versenyképesek tudunk lenni, az az adórendszerünk. Magyarországon egyenadó érvényes a természetes és a jogi személyek jövedelmére is. A társasági adó kilenc százalék, a természetes személyeknél 15 százalék. Nagyon fontos továbbá a pénzügyi stimulusok széles skálája, amelyeket az új befektetőnek nyújthatunk.”

 

Szijjártó Péter: Nem lehet, hogy egyes európai országok két lábbal tapossák a kisebbségi jogokat

 

Baj van a jogállamisággal? A befektetők nem így látják

 

A HN riporte feltett egy érdekes kérdést: Hogyan lehetséges, hogy miközben az EU a magyar jogállamiság hiányára panaszkodik, olyan renomés nyugati cégek viszik Magyarországra az üzemüket, mint a BMW? Szijjártó erre úgy felelt, hogy valószínűleg azért, mert a magyar jogállamiság és a törvények működnek.

 

„Mindig, mikor hallom a nyugat-európai és amerikai politikusok kritikáját, rendszerint a következő jut eszembe: Ha Magyarország valóban olyan rossz hely lenne, ha valóban olyan rossz dolog lenne ide látogatni, akkor miért látogat hozzánk annyi nyugat-európai turista, akiknek száma ráadásul exponenciálisan emelkedik? Hogyan elhetséges, hogy a legnagyobb beruházók, a legjelentősebb vállalatok mehetnének bárhova a világon, mert mindenhol várják őket, mégis Magyarországot választják? ”

 

A Visegrádi Négyeket is sújtó munkaerőhiánnyal kapcsolatban Szijjártó kifejtette, hogy azt elsősorban az oktatás fejlesztésével lehet megoldani. Kiemelte, hogy Magyarországon a német modell szerinti duális képzés és gyakornoki képzés működik a középiskolákban. Elmondta azt is, hogy a magyarországi középiskolákban olyan intézkedéseket foganatosítanak, hogy a gépészet, számítástechnika és a matematika oktatása erősödjön.

 

„Szerintem ezekkel az intézkedésekkel lehet leginkább erősítenünk versenyképességünket”

 

mondta.

 

Körkép.sk

Nyitókép: hirado.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!