A Ján Kuciak és Martina Kušnírová meggyilkolásával megvádolt négy ember vagy pénzügyi problémákkal küzdött, vagy éppenséggel szerény életét élt. Ám akadt olyan is, amelyik leplezni próbálta szegényes életét. Mindez a rendelkezésre álló forrásokból, a közösségi oldalakból és a tanúk vallomásaiból derült ki.

 

Az újságírót és a menyasszonyát meggyilkoló Szabó Tamás állítólag arra kérte a hivatalt, hogy a 350 eurós tartozását 50 eurós részletekben fizethesse ki.

 

A rendőrség szerint a végrehajtók 70 ezer eurót tettek zsebre a gyilkosságért. Ezzel az összeggel külföldre ugyan nem tudtak volna kiszökni, de arra elég volt, hogy ideig-óráig megkönnyítsék a helyzetüket.

 

 hirdetes_810x300  

Milan Lučanský rendőrfőkapitány az Aktuality.sk-nak azt mondta, hogy ez a nevetséges összeg arról árulkodik, hogy a gyilkosságot elkövető „csoport“ rossz anyagi helyzetben volt.

 

Olyan információk láttak napvilágot, hogy ezek az emberek a szomáliai kalózok ellen folytattak őrző-védő szolgálatot egy hajón. Ha valaki egy ilyen munkát vállal el, az azt jelenti, hogy tényleg a csőd szélén áll, és más módszerrel nem tud pénzhez jutni” – mondta Lučanský.

 

A lövész is pénzügyi problémákkal küszködött

 

Eddig Szabó Tamás élettörténetét sikerült a legjobban feltárni. A rendőrségtől kilenc évnyi szolgálat után 2015 januárjában távozott, mégpedig saját kérésére, szolgálati nyugdíj nélkül. Lučanský elmondása szerint ezután kiesett a rendőrség látóköréből.

 

Még mielőtt távozott volna a rendőrségtől, 2014 augusztusában záróvizsgát tett a Lengyelországban működő Európai Biztonsági Akadémián (ESA). „Szuper emberek az egész világból“ – kommentálta Szabó az egyik képéhez, ahol további harcosokkal szerepelt.

 

A gútaiak elmondása szerint azután, hogy Szabó távozott a rendőrségtől, a helyi vállalkozónak, Molnár Péternek kezdett el dolgozni. Szabó és Molnár barátok voltak, Szabó pedig védő-őrző szolgálatot látott el.

 

Molnárt 2016 decemberében valaki fejbe lőtt a saját házában. Szabó pedig szintén fegyverrel védte a hajót a kalózokkal szemben…

 

Valamikor a 2017-es év elején egy ételkiegészítő termékeket forgalmazó boltot nyitott a szülei házában. Nem a saját vállalatáról volt szó, hanem a Lucafit üzletlánc egyik boltjáról. A céget Szabó egyik ismerőse reprezentálta, aki a SME kérdéseire nem volt hajlandó válaszolni.

 

Májusban a kereskedelmi felügyelet amiatt büntette meg Szabót, hogy a boltban a proteines italokat nem egységes áron tüntette fel, mindemellett pedig a reklamációs feltételeket sem tette közzé  jól látható helyen.

 

Szabó fellebbezett, de nem járt sikerrel. A végzésben azt írták, hogy az eljárás résztvevője törlesztési ütemtervet kért, mivel vállalkozni kezdett, és a pénze nagy részét a vállalkozásba fektette bele. Szabó tehát azt kérte, hogy a büntetését 50 eurós részletekben fizethesse ki.

 

A rendőrség szerint Szabó két hónappal később lőtte le Ján Kuciakot és Martina Kušnírovát.

 

A rendőrség szerint az unokatestvére, Miroslav Marček szállította a tett helyszínére, aki a múltban a hadseregben tevékenykedett. Ezután taxisként dolgozott, az ügyfeleket szállította a repülőtérre. A barátnője, Martina elmondása szerint nem volt sok pénze és szerényen élt.

 

Szabóval együtt őrző-védő szolgálatot látott el a hajón, emellett pedig az ételkiegészítőket árusító boltban dolgozott.

 

Forrás: Sme

 

A megrendelőnek még mindig vannak tartozásai

 

Alena Zsuzsová, a gyilkosság állítólagos megrendelője kiskora óta Komárom szélén lakott egy családi házban, ahol a szobájából a középkori várfal maradványaira nyílt kilátás.

 

1996-tól 2013-ig bútorokkal vállalkozott olasz üzlettársaival. Tíz évvel ezelőtt Marián Markovič komáromi vállalkozóval élt együtt, akitől a most 15 éves lánya született. Markovič Facebook-bejegyzései arra engednek következtetni, hogy ismerte a lövész Szabót, ugyanis több bejegyzését is kommentálta.

 

Semmiféle maffia. Egy ember nagy szívvel, akinek olyan hobbija van, mint minden normális srácnak“ – írta Szabó az alá a fénykép alá, ahol az összetetovált Markovič egy gépfegyverrel és egy terepjáróval pózolt.

 

Miután Zsuzsová és Markovič szakítottak, a közös lányukról Marián Kočner gondoskodott, aki jó kapcsolatot ápolt Zsuzsovával. „Mindenkinek azt mondta, hogy ismeri Kočnert. Drága autókkal járt és drága helyekre járt kirándulni. Emellett arrogánsan viselkedett“ – mondta az egyik, nevét elhallgatni kívánó szomszéd. Zsuzsová édesanyja szerint Kočner akarta azt, hogy az unokája keresztapaként szólítsa őt.

 

Valójában Zsuzsová pénzügyi problémákkal küzdött. Egyéni vállalkozóként már régóta több mint 52 ezer eurós adótarozásai voltak. Az nem világos, hogy a tartozása jövedelemadóból, vagy az ÁFÁ-ból származott-e.

 

A Pénzügyi Hatóság adataiból kiderült, hogy Zsuzsová két részletben fizette ki a tartozásait. Az adósság második része – több mint 20 ezer euró – pontosan Kuciak gyilkossága előtt tűnt el az adósjegyzékből.

 

Az a ház, ahol Zsuzsová él, az édesanyja nevén van. Az ismerősök és a szomszédok közül senki sem tudja megmondani, hogy Zsuzsová az utóbbi években miből élt.

 

A közvetítő is tartozásokban úszott

 

A kétszeres orgyilkosság egyetlen olyan vádlottja, aki közreműködik a rendőrséggel, a megrendelt gyilkosság közvetítője, Andruskó Zoltán.

 

Andruskó egy évvel ezelőtt költözött el a jegyesével és két gyerekével a Komárom melletti Heténybe, ahol a falu szélén egy villát vásárolt. A villa részét képezi egy hatalmas telek medencével együtt.

 

A kataszter szerint a villa Andruskó jegyesének nevén van. Az ingatlant idén márciusban, nem sokkal Ján Kuciak temetése után vásárolták, bankhitelre.

 

Természetes személyként Andruskónak 28 végrehajtással kell szembenéznie, emellett az államnak az adókon több mint egymillió euróval tartozik. A Finstat szerint tartozása végett Andruskó a Pénzügyi Hatóság harmadik legnagyobb adósa az egyéni vállalkozók országos listáján. 2016-ban 440 ezer eurós adómegrövidítéssel is megvádolták.

 

Az ügyészség szerint Andruskó 20 ezer euróval tartozott Zsuzsovának, amit a gyilkosság leközvetítéséért engedett el neki.

 

Sme.sk/Körkép.sk

Nyitókép: TvNoviny.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!