Andrej Danko szlovák parlamenti elnök szombaton közölte, kezdeményezni akarja, hogy a cseh törvényhozás példáját követve a szlovák parlament is álljon ki Magyarország mellett a Sargentini-jelentéssel kapcsolatban.

 

Danko a visegrádi országok (V4) parlamenti elnökeinek szombaton zárult kétnapos kassai nem hivatalos találkozóját követő sajtóértekezleten kijelentette: a felelős politikai vita után igyekszik kezdeményezni a cseh parlamentéhez hasonló lépés megtételét Szlovákiában.

 

„Világosan ki kell mondani, hogy a lengyel és magyar testvéreinkre és barátainkra kiszabott esetleges szankciókat nem lenne szabad elfogadni, amíg nem használjuk ki a demokratikus mechanizmusok nyújtotta összes lehetőséget a helyzet tisztázására”

 

– mondta.
A cseh parlament alsóháza a közelmúltban határozatot fogadott el, amelyben kiállt Magyarország mellett és elítélte az Európai Parlament (EP) által elfogadott Sargentini-jelentést.

 hirdetes_810x300  

 

Andrej Danko szerint a négy visegrádi ország támogatja az Európai Uniót és nem kérdőjelezi meg tagságát a szervezetben, de igyekszik rámutatni a valódi problémákra, és beszélni róluk.

 

„A visegrádi országcsoport keretében igyekszünk rámutatni a problémákra oly módon, hogy megkönnyítsük a kommunikációt az európai intézményekkel” – jelentette ki Danko.
Latorcai János, a magyar Országgyűlés alelnöke a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség jelentése szerint hangsúlyozta, hogy a visegrádiak olyan időben is aktívan bekapcsolódnak az európai politikába, amikor a sokan megkérdőjelezik az Európai Unió egységét. „Konstruktív javaslatokat teszünk, nem akarjuk megosztani a tagállamokat, de szeretnénk visszatérni az Európai Unió eredeti alapértékeihez” – idézte a TASR Latorcai János szavait.
A visegrádi országok parlamenti vezetői a kassai találkozón egyeztették álláspontjaikat a V4-ek, valamint a francia és a német parlamentek képviselőinek november 15-re Pozsonyba tervezett tárgyalásaival kapcsolatban. Az a célunk, hogy javítsuk a parlamentek együttműködését – jegyezte meg Danko.

 

MTI

Nyitókép: Andrej Danko fb-oldala

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!