Emőke
  • HUF: 316.81
  • USD: 1.13
  • 7 °C
  • 22 °C
Belföld

Focus-felmérés: A népesség harmada, a most-hidas választók fele elfogadná Kiskát kormányfőnek

Szeretné, avagy sem, hogy a következő parlamenti választások eredményeként Andrej Kiska legyen a kormányfő? Erre a kérdésre kereste a választ a Focus legfrissebb felmérése, amit a Markíza televízió megbízásából végzett az ügynökség, és amelyet ma mutattak be.

 

Az eredményt a szlovák sajtóban elég vegyesen értékelték. Tény azonban, hogy a válaszadók 31 százaléka szívesen látná Kiskát a miniszterelnöki székben. Ha abból indulunk ki, hogy a Smer 28 százalékos parlamenti választási eredménnyel lényegében ellenőrzése alatt tartja az összes kulcspozíciót az országban, akkor ez nem rossz eredmény.

 

A nemek szerinti elosztásban nincs különbség, a nők és a férfiak nagyjából ugyanúgy vélekednek Kiska kormányfőségéről. Sokkal érdekesebb azonban a pártok szavazóbázisa szerinti eloszlás. A fenti kérdésre többségében igennel vagy „inkább igennel” válaszoltak az ellenzéki pártok választói. A legtöbb nem vagy inkább nem szavazat az ĽSNS háza tájáról érkezett, egyáltalán nem meglepő módon.

 

Az ellenzéki SaS választóinak 54,4 százaléka támogatólag nyilatkozott Kiska esetleges kormányfőségével kapcsolatban, ahogy az OĽaNO választóinak többsége is (51,5 százalék). A Sme rodina szavazói körében azonban már jóval kisebb az államfő támogatottsága (36,9 százalék).

 

Ami a koalíciós pártokat illeti, a legtöbb igenlő válasz a Most-Híd választói közül érkezett (46,6 százalék). A legkevesebb – szintén nem meglepő módon – a Smer szavazóbázisából (12,6 százalék). Érdekesség, hogy az oroszokkal sokat szemezgető SNS választóinak negyede (25,1 százalék) még mindig elfogadhatónak tartaná Kiskát, mint kormányfőt.

 

Grafikonok: Aktuality.sk
Grafikonok: Aktuality.sk
Grafikonok forrása: Aktuality.sk

 

Grafikonok forrása: Aktuaklity.sk

 

Körkép.sk

Nyitókép: HNonline.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Kövessen minket

Megosztás