Ahogy arról korábban beszámoltunk, Ján Kozák szövetségi kapitány október 14-én lemondott tisztségéről, ma pedig sajtótájékoztatón beszélt az okokról.

 

Ján Kováčik, a Szlovák Labdarúgó-szövetség elnöke a sajtótájékoztató elején megköszönte Ján Kozák munkáját, melyet a szlovák futballért tett.

 

Ján Kozák leköszönő szövetségi kapitány a sajtótájékoztatón elmondta, hogy mielőtt évekkel korábban elfogadta a válogatott vezetését, megegyeztek a szövetséggel a szabályokról, melyet irányadónak tekintett végig.

 

 hirdetes_300x300  

Kozák kiemelte, hogy abban az időben, mikor átvette a válogatottat, nehéz időszakot éltek meg, de volt ideje arra, hogy kiépítse a csapatot. Úgy érezte, hogy sikerült kialakítani egy erős magot, akiken látszott, hogy örömmel veszik fel a válogatott mezt, és mindent megtesznek a sikerért.

 

Elmondta, hogy voltak olyan játékosok, akik nem akarták elfogadni, ha nem kaptak játéklehetőséget, de úgy gondolta, hogy a legtöbb játékos volt annyira profi, hogy felismerje, ha nála jobb játékos kapott lehetőséget az edzőtől.

 

Kozák arról is beszámolt, hogy sokszor többet kellett a mindenféle botrányokkal foglalkoznia, mint a csapat felkészítésével az egyes mérkőzésekre.

 

„Egyik ügy, másik ügy, gond a prémiumokkal, nehéz időszak volt. Elveszítettünk két mérkőzést. Angliával itthon és Szlovéniában.”

 

A volt szövetségi kapitány beszélt a szurkolók és a sajtó részéről érkező kritikákról is. Kiemelte, hogy a válogatottban már nem az a feladat, hogy megtanítsák focizni a játékosokat, ott már mindenkinek tudnia kell játszani.

 

„Megéltem a nehéz időszakokat is. A játékosoknak azonban máshogy volt beállítva a fejük, mint ahogy egy focistának kellene. Meggyőződésem, hogy egy pont hiányzott ahhoz, hogy a világbajnokságon részt vehessünk. Sok játékos be akarta fejezni, nehéz beszélgetéseket folytattam velük.”

 

Az, hogy kiket válogat be a szövetségi kapitány a válogatott keretbe, az az ő feladata, nem pedig a játékosok menedzsereinek vagy a sajtónak a feladata. Kozák szerint vannak esetek, mikor egy tapasztalt játékos többet ér, mint kísérletezni egy fiatal tehetséggel.

 

Kozák kiemelte, hogy az újságokban sokszor jelent meg, hogy ő már kiöregedett és távoznia kellene, hogy a válogatott újra jó eredményeket érhessen el.

 

„Önök azt mondják, hogy öreg vagyok, én pedig egész éjjel nem aludtam a vereség (Csehország ellen – a szerk. megj.) után, kétszer is megnéztem a mérkőzést, elmentem megnézni a fiúkat, éppen akkor érkeztek meg. Rettenetesen fájt. Pofon. Ez lehetséges?”

 

Kozák elmondta, hogy másnap szembesítette a játékosokat.

 

„Hallani akartam a fiúktól, hogy elismerik. Az edzés előtt találkoztam Hamšíkkal és Škrtellel, hogy gond van. Meglepődtek, de láttam rajtuk, hogy nem voltak sehol.”

 

Kozák megnevezte azt a 7 játékost, akik a mérkőzés után egy éjszakai szórakozóhelyen töltötte az idejét, anélkül, hogy arra engedélyt kaptak volna. Martin Dúbravka (29), Michal Šulla (27), Ľubomír Šatka (22),  Norbert Gyömbér (26), Milan Škriniar (23), Stanislav Lobotka (23), Vladimír Weiss (28). Kozák kiemelte, hogy a válogatott játékosok nagyon sokat kapnak a szövetségtől, így többet várnának tőlük.

 

„Találkoztam a többi játékossal is, a szemükbe néztem, néztem, ahogy ülnek. Elsőnek Dúbravka ismerte el. Dúbravka – kérdeztem őt, mi vitte rá. Hogy nehéz időszakot él meg a Newcastle-ben, a csehek elleni vereség, valahogy le kellett reagálnia”

 

Kozák elmondta, hogy nem egy játékosnak volt ugródeszka a válogatott ahhoz, hogy jónevű külföldi klubokhoz kerülhessenek.

 

„Nagyon csalódott vagyok. De minden jót kívánok nekik, szeretem őket. Hallani akartam a reakciójukat a részemről érkező kritikára, heccelni akartam őket a sajtótájékoztatóval. Azt akartam, hogy jobban vegyék magukra a felelősséget, ez másokra is vonatkozik. Dudára, Makra”

 

A volt szövetségi kapitány azt is elismerte, hogy nagyon meglepte őt a DAC játékosa, Ľubomír Šatka, aki egy igazi tehetség.

 

„Megkérdeztem, Šatka, téged mi vitt rá? Hogy a barátaival ment… Ilyen emberekkel kell dolgoznom, és Önök engem kritizálnak. Éljék bele magukat a helyzetembe. 3 lehetőségem volt, sokáig gondolkodtam rajta”

 

Kozák elmondta, hogy tehetett volna úgy, mintha mi sem történt volna. A második lehetőség az lett volna, hogy mind a hét játékost kidobja.

 

„Megtehettem volna? A szlovák futballnak szüksége van rájuk, minőségi játékosok. Nem tudom elképzelni a szlovák futball jövőjét Dúbravka, Lobotka, Škriniar vagy Weiss nélkül. Így döntöttem.”

 

zárta Kozák.

 

A volt szövetségi kapitány újságírói kérdésre elismerte, hogy a 7 játékos bocsánatot akart kérni, de akkor már késő volt, „az előtt kellett volna gondolkozniuk, hogy megtették”.

 

Kapnak büntetést

 

Ján Kováčik elnök szintén újságírói kérdésre elmondta, hogy

 

„Ha ezek a játékosok jelölve lesznek, a selejtezőmérkőzésekért nem kapnak semmilyen pénzügyi juttatást, a pénz a Szlovák Labdarúgó-szövetség alapítványának megy”

 

A teljes sajtótájékoztató itt nézhető meg:

 


Körkép.sk

Nyitókép: webnoviny.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!