A rendőrség hónapokig gyűjtötte a bizonyítékokat arra, hogy az egyik pozsonyi idősek otthonának két alkalmazottját megvádolhassák. A mai napig mindketten előzetes letartóztatásban vannak.

 

A pozsonyi Iris idősek otthonában ténykedő álorvost és fiatal ápolóját egy ember halálával vádolja a rendőrség. A kérdés az, hogy csupán egy halálos esetről volt-e szó, vagy többről. A törvény emberei továbbra is folytatják a nyomozást, ezért az ügy továbbra is nyitott.

 

Ivan Biháry, szakács – aki orvosnak adta ki magát – , valamint a takarítónőből ápolóvá avanzsált Vanessa annak ellenére adtak gyógyszereket az idős embereknek, hogy nem rendelkeztek szakképzettséggel.

 

 hirdetes_300x300  

A Markíza Televíziónak egy videót is sikerült rögzítenie, ahol Biháry éppen injekciót szúr az egyik páciensnek, miközben jót szórakozik.

 

A rendőrség már arra is rájött, hogy az orvos honnan szerezte be a gyógyszereket, de Michal Szeiff, a Pozsonyi Kerületi Rendőr-főkapitányság szóvivője szerint egyelőre nem adhatnak ki információkat az ügyben.

 

Fotó: TV Markíza

 

Exhumálták a testet

 

Az Iris idősek otthon a júliusi rendőrségi rajtaütés óta bezárta kapuit. A klienseket egy másik otthonba költöztették. Biháryt Vanessával együtt egészségben okozott károsodás bűntettével vádolták meg.

 

A botrány kirobbanása után a médiában azt írták, hogy az Iris idősek otthonában 12 hónap alatt 30 ember vesztette életét. A rendőrség augusztus elején exhumáltatta az idősek otthon egykori lakójának testét. Azt azonban nem konkretizálták, hogy azóta több exhumációra is sort kerítettek-e volna.

 

Az 51 éves Biháry és a 18 éves Vanessa továbbra is vizsgálati fogságban van. Az esetben rajtuk kívül másokat nem vádoltak meg.

 

A rendőrségi nyomozás mellett az Egészségügyi Felügyeleti Hivatal is vizsgálatot folytat. A múltban ugyan már érkezett panasz az Iris idősek otthonára, ám az intézmény ellenőrzését csupán az ügy nyilvánosságra hozatala után kezdték meg.

 

Az Egészségügyi Felügyeleti Hivatal jelenleg azt az egészségügyi és ápolói ellátást ellenőrzi, amit a páciensek egészségügyi dokumentációjában tüntettek fel. A vizsgálatot eddig még nem fejezték be, így pontosabb információkkal csak az ellenőrzés befejezése után szolgálhatnak.

 

Orvosnak adta ki magát egy szakács egy pozsonyi szociális otthonban

 

Szembesítették a hazugságokkal, de mindent tagadott

 

A szakácsnak kitanult Biháry a páciensek és azok hozzátartozói előtt is próbálta a valódi orvost játszani: egészségügyi munkaruhában járt, a neve elé pedig a MUDr. titulust is odaírta.

 

A múltban Pozsony megyéhez már érkezett egy névtelen jelentés arról, hogy Biháry ugyan orvosnak adja ki magát, de valójában nem rendelkezik orvosi végzettséggel. Amikor a megye szembesítette ezzel a jelentéssel, Biháry azt állította, hogy ő kitanult onkológus és pszichiáter. A megye nem igazoltatta Biháryt, mivel az álorvosnak sikerült hitelesen előadni azt a mesét, hogy önkéntesként nem dolgozhatna egy ilyen intézményben. Ezzel szemben az újságírók előtt már tagadta, hogy valaha is azt állította volna, hogy ő egy kitanult orvos.

 

Az idősek otthona mögött egy Iris nevezetű nonprofit szervezet állt. Az intézményt 2015 júniusában Leopold Vlček alapította. A nonprofit szervezetet eleinte egy hölgy irányította, majd két éven keresztül Vlček.

 

Az otthon vezetésében idén márciusban állt be változás, amikor Dominik Havlík vette át az intézményt. Három hónappal azután, hogy Havlík elfoglalta a pozícióját, Bihárynak korlátlan hatalmat adott a kezébe. Az egyik alkalmazott elmondása szerint Biháry úgy viselkedett, mintha ő lett volna a tulajdonos, és mindenkinek azt kellett csinálnia, amit mondott.

 

Aktuality.sk/Körkép.sk

Nyitókép: TV Markíza

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!