A kettős állampolgárságot tiltó szlovák törvény az egyik megoldatlan, érzékeny kérdés Szlovákia és Magyarország között, meglátjuk, tudjuk-e közelíteni a két ország álláspontját – jelentette ki Szijjártó Péter a Pravda szlovák baloldali napilapnak adott interjújában, ahol többek között a magyar-szlovák kapcsolatokról és Maroš Šefčovič (Smer) uniós bizottsági alelnök csúcsjelölti támogatását érintő kérdésekre is válaszolt.

 

„Ez egyike a megoldatlan, érzékeny ügyeknek. Meglátjuk sikerül-e közelíteni a két oldal álláspontját a kérdésben. Európában több olyan ország is van, amelyek lehetővé teszik a kettős állampolgárságot. Örülök, hogy a Szlovákiában élő magyar kisebbséget és a Magyarországon élő szlovák kisebbséget mindkét ország a kétoldalú kapcsolatok erősítő tényezőjének tekinti”

 

mondta Szijjártó Péter arra  kérdésre reagálva, amit az interjút készítő riporter úgy tette fel, hogy „van egy csontváz a szekrényben, mégpedig a magyar állampolgársági törvény, és a szlovák ’ellentörvény’, miért nem foglalkoznak ezzel a két ország politikusai?”.

 

Szijjártó Péter Lajčákkal és Dankoval tárgyalt Pozsonyban

 hirdetes_810x300  

 

Nem hasonlítható össze az ukrán problémával

 

A riporter megpróbált párhuzamot vonni a magyar-ukrán egymásnak feszüléssel és a magyar-szlovák kapcsolatokkal ezen a téren (mindkét ország viszonyát a kettős állampolgárság kérdése terheli). Szijjártó azonban elmondta, hogy Ukrajna esetében a viszony romlásáért nem Magyarország a felelős, és hogy a magyarok kapcsán kialakult politikai hisztéria a közelgő ukrán elnökválasztási kampány része.

 

Hangsúlyozta, hogy elfogadhatatlan a 21. században, hogy egy szélsőséges ukrán honlap „tisztítótűz” néven nyilvánosan listázza a kárpátaljai magyar kettős állampolgárokat, a gyűlöletkampány célpontjaivá téve őket.

 

Arra a kérdésre, hogy – a riporter megfogalmazásában – másik, magyar-szlovák kapcsolatokat terhelő téma, az autonómia, vagy újabb nevén, a regionális önkormányzatiság miatt a történelmileg legjobbnak nevezett viszony esetleg hosszút távon nem tartható fenn, Szijjártó úgy válaszolt:

 

„Szerintem ettől nem kell tartani. Amíg Magyarországon mi leszünk kormányon, addig biztos lehet benne, hogy stratégiánkat a szomszédos országokkal a kölcsönös tiszteletre és bizalomra fogjuk építeni”

 

Szijjártó Péter: Rengeteget dolgoztunk a szlovák-magyar kapcsolatok javításán. Ettől még vannak nyitott kérdések

 

Bizalomépítés a vitás ügyek rendezésének reménye érdekében

 

A magyar diplomácia vezetője szerint a magyar kormány olyan kapcsolatépítést követ, ahol a lezáratlan, érzékeny kérdésekkel párhuzamosan más ügyekben is keresi az együttműködést, például energiapolitika, határmenti együttműködés, infrastruktúrafejlesztés (ezek mind magyar-szlovák projektek), amelyek segítenek új, magasabb szintre emelni a kölcsönös bizalmat.

 

Az interjú elején megkérdezték Szijjártótól, hogy Magyarország támogatja-e Maroš Šefčovič uniós bizottsági alelnököt a csúcsjelölti tisztségben. Šefčovič az európai szocialisták frakciójának egyik csúcsjelöltje, aki így esélyes az Európai Bizottság elnöki posztjára. A másik jelölt, Frans Timmemrmans, az Európai Bizottság második embere.

 

Szijjártó udvariasan kitért a válasz elől azzal, hogy Šefčovičnak először el kell nyernie a jelölést saját pártján, az Európai Szocialisták (PES) EP-pártcsaládon belül, utána pedig a választásokon dől el, ki mennyi szavazatot tud megszerezni. De ez még időben messze van.

 

A teljes interjú angol nyelven, szlovákul feliratozva a Pravda honlapján érhető el, ide kattintva.

 

Szijjártó Péter: Nem lehet, hogy egyes európai országok két lábbal tapossák a kisebbségi jogokat

 

Körkép.sk

Nyitókép: hirado.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!