Bízik abban, hogy 2019 májusában eléri majd a 100 ezer szavazatot. Bár vezetése alatt a felmérések egyre mélyebben mérik az MKP-t, ő maga optimista, és szerinte Budapesten is elégedettek a teljesítményével. Azt mondja, soha nem fogadott el egyetlen eurót sem Világi Oszkártól, és nincs tudomása arról, hogy a felvidéki oligarcha köre az MKP pártmédiájára költött pénzekből részesülne. Mint mondja, Bugár Bélára már nincs miért szavazni, ő maga pedig arra készül, hogy visszavigye a parlamentbe az MKP-t.

 

Menyhárt Józseffel, az MKP elnökével, a párt köztársaságielnök-jelöltjével beszélgettünk politikáról, pénzről, szlovák nyelvtudásról.

 

Körkép.sk nagyinterjú.

 

 hirdetes_810x300  

Miért van, illetve volt a közelmúltig feketelistán a Körkép.sk? Ezt a havi 155 ezer egyedi olvasónk nevében is kérdezzük.

 

Milyen értelemben?

 

Nem kapunk, nem kaptunk meghívókat MKP-s rendezvényekről, sajtótájékozatóiról, amivel a Körkép.sk olvasói lettek megrövidítve.

 

Most is adunk nagyinterjút, nem gondolom, hogy feketelistán lennétek, és nem is tartunk senkivel szemben feketelistát. Mi nem szeretnénk a Körkép.sk olvasóit sem elveszíteni, sem megbotránkoztatni. Nincs ennek akadálya, hogy ha kívánalom van a Körkép felől, hogy ott legyen a mi sajtótájékoztatónkon, akkor szívesen látjuk a továbbiakban.

 

Legutóbb az MKP kongresszusára sem kaptunk meghívót. Rá is kérdeztünk ennek okára, és a párt szóvivője megerősítette nekünk, hogy lekerültünk a sajtólistáról.

 

Nem hiszem, hogy ezt így kéne megfogalmazni, hogy feketelista. Inkább úgy fogalmaznék, hogy voltak olyan cikkek, amelyek eléggé élesen, sokszor igaztalan vádakkal, mint például a párt anyagi helyzete, próbált valamit is beállítani. A párt anyagi helyzete rendezett, nem látom akadályát annak, hogy a Körkép a továbbiakban is ott legyen a mi sajtótájékoztatóinkon.

 

Országos politika

 

Mi az a konkrét meghatározó ügy, ügyek, vagy politikai téma, amely pártelnökként a nevedhez köthető?

 

Az elmúlt két és fél év időszakának voltak olyan pozitív eredményei, amelyek kézzelfoghatóak: 1521 felvidéki magyar vállalkozó támogatásánál nyújtottunk stratégiai partnerséget a magyar államnak. A Baross Tervnek lesz folytatása, most már nemcsak a kis- és középvállalkozókat, hanem nagyobb szegmenseket is lesz mód támogatni. A magyar állam 50 milliárd forintot (mintegy 155 millió euró) különített el, ebből 10 milliárd forint (30 millió euró) érkezik majd a jövő évi költségvetésből a Felvidékre. 5 milliárdnál kezdtünk, most már 10-nél járunk.

 

A másik, hogy közel 140 felvidéki magyar óvoda újult meg az elmúlt másfél évben, és ez is rapid gyorsasággal.

 

A harmadik, hogy sikerült a média vonatkozásában is, bár ezt érte kritika, akár a Körképen is, sikerült egy olyan hetilapot útjára bocsájtani, ami fölfelé mutat számokban.

 

Politikai szempontból a megyei választást pozitívan zártuk, bár voltak negatív tapasztalatai is, például Kassa megyében. A megyei választás, ha kevesebb megyei képviselővel is, de az eredményességünket hozta.

 

Az előttünk álló önkormányzati választások is a regionális erőnket fogják bizonyítani.

 

Az elmúlt két évben, amióta te vezeted a pártot, a felmérések szerint az MKP mintegy 1-1,5 százalékot veszített a népszerűségéből. Jelenleg már az összes releváns párt már az MKP előtt van. Beleértve azokat is, akik alig pár hónapja alakultak. Mivel magyarázod ezt? (Focus – 09/18 – 3,1 %, AKO – 2,9 %, Focus – 05/16 – 4,0 %)

           

A Focus előző mérése egy hónappal korábban viszont 4,1 % volt. A pártunk tehát stabil, egyre többen kérik a belépésüket a pártba. Most, az önkormányzati választásokon rengeteg fiatal jelölt indul nem csak polgármesteri, hanem jelölti minőségében is pártszínekben.

 

A pártot már temették 2010-ben, 2012-ben, 2016-ban is, annak ellenére vagyunk. Hány párt tűnt el, amely korábban kormánypárt volt? Hol van az SDKÚ? Ennek ellenére az MKP most is 343 polgármesterjelölttel indul neki a választásnak és 2257 képviselőnk indul az MKP színeiben. Ha nem hinnék azt, hogy ennek a pártnak van jövője, akkor miért vállalnák a megmérettetést a mi színeinkben?

 

Az a trend erősödik nemcsak a Dunaszerdahelyi járásban, hogy a független polgármesterek párt színeket választanak. Nem csupán azért, mert abban reménykednek, hogy a párt hoz valamit, de ugyanúgy választják a mi színeinket. A pártnak ereje van. Hogy az egyes felmérések…A lényeg az, hogy mennyi polgármesterünk és képviselőnk lesz.

 

Menyhárt József.

 

Az elmúlt fél évben egyetlen belpolitikai, országos témákat érintő sajtótájékoztatót sem tartottál. Helyette Facebook posztokkal próbálod letudni mindezt. Országos politikai pártnak tartja még egyáltalán magát az MKP?

 

Természetesen.

 

Mivel tudod meggyőzni az olvasóinkat arról, hogy ez valóban így is van?

 

Minden releváns kérdésre reagáltak vagy az alelnökeink, vagy mi magunk. Az, hogy most Facebook posztokban, vagy sajtótájékoztatókon, vagy kint a terepen beszélünk, hogy kisvideókkal érjük el mindezen dolgokat, azok csak a módszerek közötti választások és válogatások. Azzal, hogy a kongresszusunk is kinyilvánította, és ott voltak azok a jobboldali pártok, akik számítanak az MKP-val, ez a válasz arra, hogy országos pártként számolnak velünk.

 

Az a párt, amelyik fél éve, idén áprilisban még ellenzéki kerekasztalt kezdeményezett, mára kiszorult az asztal mellől. Rendszeres találkozók, közös munka, kezdeményezések az ellenzéki pártokkal nincsenek. Legutóbb az SaS el sem jött az MKP kongresszusára. A legnagyobb ellenzéki politikai erőről van szó, ami több mint jelzésértékű. Mivel magyarázták Sulíkék a távolmaradást?

 

A KDH viszont ott volt. Tudjuk, milyen markáns megfogalmazásai vannak sokszor a pártelnöknek, mégis ott volt a párt második embere. Ott volt Matovič elnök úr. Az SaS-t hívtuk, jelezték, hogy tudnak jönni, aztán egyéb elfoglaltság után a pártelnök azt üzente, hogy most itt ezen nem tud részt venni. Mindenkinek közbejöhet valami. Azt, hogy ezt most üzenetnek kéne venni, nem gondolom.

 

Az első ellenzéki kerekasztalnál abban maradtunk, hogy a következő találkozót a Matovič vezette OĽaNO fogja összehívni. Hogy ez azóta nem történt meg, ez az ő kérdésük. Rá fogok kérdezni.

 

A Fidesz továbbra is stratégiai partnerként tekint az MKP-ra, ami a legfontosabb lélegeztető gépet jelenti a pártnak. A magyar kormányzati politikusok látogatásai a székházban azonban egyesek szerint inkább kötelező, formális jellegűek.

 

Ezzel azért vitatkoznék.

 

Az MKP a magyar nemzetpolitika és a határon túli támogatási programok, tematikus évek kapcsán tudja magát főleg láttatni, de egyik sem az MKP saját politikai teljesítményét jelenti. Gyakran jársz Budapestre, elégedett a Fidesz-KDNP azzal, amilyen kondícióban van jelenleg a stratégiai partner?

 

Ha nem lennének azok, akkor az óvodaprogram nem a Felvidéken valósult volna meg elsőként. Ha ebben nem lettünk volna partnerek, akkor nem a Felvidékre kezdik kihelyezni a forrásokat elsőként.

 

A gazdaságélénkítő csomag folytatása, amennyiben nem lennénk partnerek, vagy valamiféle lecsengése lenne csak a dolgoknak, akkor nem helyeznék ide a forrásokat.

 

Nem a stratégiai partnerség tényét kérdőjelezzük meg, hanem azt kérdezzük, mennyire elégedettek az MKP teljesítményével.

 

Bizonyos, hogy más határon túli magyar közösségekhez képest mi nem tudunk kettős állampolgárokat biztosítani. Ilyen értelemben lehetséges, hogy nem vagyunk annyira érdekesek az anyaország felé. De nem ezt tapasztaljuk. Nagyon is odafigyelnek a felvidéki magyarságra.

 

Az elmúlt hetekben, hónapokban több magyar iskola is megszűnt és nem szórványban, hanem masszív tömbterületeken. Tornalja, Nagymegyer. Mi erre a megoldás? Hová fognak járni idővel az óvodából kikerülő kisdiákok, ha odajutnak, ha közben bezárnak a magyar középiskolák?

 

Teljesen jogos a kérdés. Van, hogy elfogy a gyermek, és nem lehet tovább fenntartani valamit. Nagymegyer esetében ott van egy erős bázisokon működő kereskedelmi középiskola, amely nagyon jó. Nem örülünk annak, hogy elfogyott a gyerek, és a nagymegyeri gimnáziumot nem lehet megtartani. Sokkal nagyobb a veszély Tornalja esetében, ott is helyi esetről van szó. Ezeket a lépéseket már megelőzően kell végiggondolni.

 

Az óvodaprogram után Kiss Beáta kidolgozta az iskolaprogramot is, amelyet a nyáron Tusnádfürdőn Orbán Viktor miniszterelnök figyelmébe tudtam ajánlani, és amely további tárgyalások alapját képezi. Mert annak ellenére, hogy a Híd bent a kormányban azzal dicsekszik, hogy megmentette a kisiskolákat, tudjuk, hogy számos olyan település van, mely, ha a saját falusi költségvetéséből nem venné ki az iskolára valót, akkor az bezárna és az iskola végleg eltűnne.

 

Mi van ezekben az iskolamentő programokban, stratégiában, ami megakadályozza az iskolabezárást?

 

Ki kell alakítani azokat a meghatározó iskolákat, amelyeket mindenképen meg kell tartani. Egy pedagógus sem fogja kimondani, hogy ezek maradjanak, ezeket pedig húzzuk le.

 

Ha tetszik, ha nem, összevonva kell gondolkodni a továbbiakban. Ezt nem nagyon fogadják el és nem nagyon szeretik, de a stratégia szempontjából ez a továbbgondolásnak a kulcsa.

 

Az elmúlt két évben tehát, amióta Te vagy az MKP elnöke, mi mutatja elsősorban a politikai teljesítményedet?

 

Egész mostanáig a saját politikai tevékenységről beszéltünk, csak a megközelítésünk más. Valaki ezt politikai eredménynek veszi, valaki meg nem. Megerősítettük a közösségünket, mutattuk, hogy a pártnak van kapcsolatrendszere, parlamenten kívüli pártként is ott tud lenni, hoz és képes eredményeket felmutatni, és ezért van az, hogy a megyei választásokon is eredményt mutattunk, és az önkormányzati választásokon is eredményt fogunk felmutatni. Nem keveset, még akkor is, ha kevesebben indulunk neki, mint 4 éve, vagy 8 éve.

 

Milyen jövőképet látsz magad előtt az elkövetkező két évre, mondjuk a 2020-as parlamenti választásokig?

 

A párt kondícióját egy Országos Tanáccsal az önkormányzati választások után át kell tekintenünk. Hogy hol erősödtünk, hol gyengültünk. Azt is meg kell tennünk, hogy azokat a helyi szervezeteket, amelyek aludtak, elkezdtünk felszámolni és újraalakítani. Ez néhány esetben már hozott is eredményt.

 

Azok a szervezetek, amelyek névlegesen vannak, de már évek óta nem működnek, fel fogjuk számolni és újraalakítjuk. Lehet, hogy kevesebb szervezettel, de hatékonyabbá fogjuk tenni, alulról építkezve a pártot.

 

A másik dolog, hogy a témákra alelnöki szinten is, de mindenképpen stábszinten is sokkal reakcióképesebbnek kell lenni. Egy reagálóbb pártot szeretnék, és ez már a köztársaságielnök-választásnál is ott van, de az EP-választásokra hangolódva mindenképp ott kell, hogy legyen. Mert ha nem tartjuk kondícióban a választóinkat, ha úgy látják, hogy kár elmenni szavazni, mert nincs kire szavazni, akkor az Európai Parlamenti választásoknál nem egy, hanem lehet hogy nulla képviselőnk lesz.

 

Ezt épp mi írtuk le a Körképen.

 

Lehetséges, nem tudom. Én ezt azért mondom, mert így gondolom. Az bizonyos, hogy két EP-képviselő kihozható. Ez a következő év célja. A másik, már a jövő évben rá kell készülnünk, hogy egyrészt hogy futunk neki a parlamenti választásnak, kivel indulunk, egyedüliként futunk-e neki –

 

én úgy gondolom, hogy ez az idő a legutolsó választásnál véglegesen lejárt, hogy az MKP egyedül, 150-es listával vágjon neki és 4,5-4,6-nál belebukik a történetbe.

 

Ezt már senki nem fogja vállalni. Én a magam részéről, pártvezetőként ezt a rizikót nem vállalnám. Addigra meg kell találnunk azt a partnert, akivel közös listán indulunk. Erre több lehetőségünk is van.

 

Államfőválasztás

 

Tárgyaltatok az elmúlt időszakban Bugár Bélával arról, hogy az MKP esetleg ne indítson saját jelöltet?

 

Nem. Bugár Bélával egyetlen egy tárgyalásom volt Somorján az önkormányzati választásokat illető helyi ügyekről. Azóta mi személyesen nem találkoztunk.

 

Korábban is tagadtad, hogy ilyen találkozókra sor került volna, Bugár Béla azonban nyilvánosan elismerte, hogy voltak. Információink szerint ezt házon belül számon is kérték tőled a kollégáid, amit azzal magyaráztál, hogy telefonon egyeztettetek.

 

Telefonon egyeztettünk, hogy mikor ülünk le Somorja kapcsán beszélni. Három telefonbeszélgetésünk volt, jeleztem felé, hogy egyeztetni kellene Somorja kapcsán. Azt mondta első alkalommal, hogy jó, meglátjuk. A következő alkalommal hogy jó, egyeztessünk és a harmadik alkalommal, amikor beszéltünk telefonon, akkor konkrétan megállapodtunk az időpontot illetően.

 

Milyen eredményre számítasz az államfőválasztáson? Államfőjelöltként hogy akarod megugorni azt a lécet, melyet pártelnökként eddig nem sikerült, mi több, távolodik? Bárdos Gyula esetében ugye 5,1 százalékos eredmény született.

 

Bárdos Gyula esetében egyetlen magyar jelölt volt. A számok nem engednek, van itt egy plafon. A kongresszuson azt mondtam, hogy megkísérelni megugrani, amit Bárdos Gyula hozott. Ez egy nagy feladat, de megpróbáljuk. Ez azt jelenti, hogy minél közelebbi eredmény ahhoz, amit Bárdos Gyula elért. Ez a kívánatos, bár most két, magyar szavazókat megszólító jelölt is indul.

 

Releváns cél a jelenlegi felállás mellett hozni Bárdos egyébként akkoriban egyáltalán nem túl izmos, alig 5,1 százaléknyi (kevesebb, mint 100 ezer szavazat) eredményét?

 

Mindenképpen. Ha nem tűzünk ki célokat, akkor hova akarunk eljutni? Akkor mondjuk azt, hogy 1 százalékot akarunk és akkor minden jó. Mert azt lehet, hogy megugorjuk úgy, hogy nem csinálunk semmit. Másik oldalról hogyan lehet biztatni a mieinket, ha azt mondjuk, hogy gyertek el, mert a részvétel a fontos? Én ebben a választásban azt a lehetőséget is látom, hogy kondicionáljuk a választóinkat, hogy legyen kire, legyen választási lehetőség.

 

Mert ha ezt kihagyjuk, egyrészt Bugár Béla indulását erősítjük meg. A magyar emberek egy része akkor is el fog menni szavazni, és azt fogja nézni, ha az MKP nem indít jelöltet, hogy ne vesszen el a szavazata, így leadja valakire. Ha nincs ott más, csak Bugár Bélára karikáz. A mi indulásunkat nem ez motiválja. Nem azért indulunk, mert nem szeretnénk, hogy a Bugár Béla ennyi és ennyi szavazatot kapjon. Az MKP-nak 2014-ben is jó döntése volt, hogy önálló nemzetiségi jelöltet állított.

 

Lemondasz a pártelnöki posztról, ha nem sikerül elérni mondjuk Bárdos Gyula eredményének a kétharmadát?

 

Nem tudom, ez még nagyon korai kérdés. Ha egy önkormányzati választás és köztársaságielnök-választás után vagyunk és egy EP-választás előtt…A legutóbbi pártelnök lemondása körülbelül 3 hónapra kiiktatta a pártot a köztevékenységből. Ha ezt így nézzük, stratégiailag sem volna indokolt. De várjuk meg az eredményeket.

 

Mivel fogsz tudni jobb eredményt elérni, mint a másik, magyar nemzetiségű jelölt?

 

Az üzenetünk az, hogy nem habosított eredményekre játszunk. Nem arra, hogy valamit elmondjunk, hogy ezt is mi értük el, de konkrét megoldások nincsenek. Akárhogy is nézzük, 1998-tól, és az még egy egységes MKP volt, mindig beértük a kis megoldásokkal. Mindig megmagyaráztuk, hogy jó a kicsike, elég az is.

 

Nézzünk csak egy kisebbséginyelv-szabályozó törvényt. Az ilyen kozmetikázott eredmények mire jók? Az, hogy most megmentettük a kisiskolákat, vagy van egy Kisebbségi Kulturális Alap, ahol kiosztják a baksist, 4 millió eurót? Ha ezeket a témákat parlamenten kívüli pártként hiába mondtuk el, hiába kritizáltuk, akkor mindig csak az volt, hogy savanyú a szőlő. Meg kell mutatnunk, hogy ezek az ügyek számunkra fontosak. Nem vagyunk másodrendű polgárai ennek az országnak.

 

Szégyellje magát a szlovák kormány, hogy az anyaországnak kell az óvodáinkat rendbe hozni. Nem ide fizettük be az adónkat? Nem abból kellene ezeket az óvodákat rendbe hozni? Ha már csak ezek az ügyek oda kerülnek a terítékre, az jó. És ez nem provokáció, hanem felhívja a közösségünk dolgaira a figyelmet.

 

Lehetséges, hogy ez most az anyaország részéről is feszültséget szít, mivel minden nagyon jó, és a V4-ek egysége békeidőt hoz, de ne feledjük el, hogy ez változhat, fordulhat.

 

Említetted a lélegeztető gépet. Csakhogy nekünk az a dolgunk, hogy bekerüljünk a szlovák törvényhozásba. Egy felvidéki magyar közösség soha nem mondhat le a politikai képviseletéről. Érdemes elolvasni, Duray Miklós mit mondott erről az elmúlt időszakban. Kiváló stratéga, nagyon jól megfogalmazta azt, hogy nekünk nem kell semmi újat kitalálni, csak a régi, az eredeti elveinket újra behozni a közbeszédbe.

 

Tehát miért szavazzanak rád, és ne Bugár Bélára a magyarok?

 

A kérdés az, miért szavazzanak még Bugár Bélára?

 

De azért elhatárolódnék attól, hogy mint egy induló jelöltet Bugár Bélát kritizáljam. Ugyanabban a rendszerben indulunk. Én arról fogok beszélni, hogy mi az, amit mi el szeretnénk érni.

 

Hát, pedig nagyon így kezdted. Úgy fogalmaztál, hogy mindenki jó valamire, Bugár Béla elrettentő példának. Ez pont, hogy kritika volt.

 

Ez kritika volt, de még a kongresszuson hangzott el.

 

Ahol viszont tudtad, hogy fél órán belül megválasztanak köztársasági elnöknek.

 

Ez egy dolog. Viszont ugyanez vonatkozhat bárkire. Bárki, aki eddig az MKP elnöke volt, ugyanúgy lehet elrettentő példa.

 

Az előbb mégis azt mondtad, hogy óva intesz attól, hogy Bugár Bélát kritizáld.

 

Igen, de azt akarom mondani, hogy nem abból szeretnék kampányt építeni, hogy Bugár Bélának a személyét támadom. Az ő politikai mondásait, tetteit. Én nem kérdőjelezem meg az ő magyarságát. Ezt mindenki döntse el, mint választó. Ő ezzel fog most takarózni. Ez ugyanaz lesz, mint az áruló narratíva. Az egy olyan zsák volt, amit mindenre rá lehetett húzni.

 

Ezért írtuk le épp mi a Körképen, hogy hiba volt őt kritizálni a kongresszuson.

 

Igen, biztosan, az ember mond és tesz hibákat. De a mi vonalvezetésünk az nem Bugár személyének a támadása, hanem a bugári politikának és a kettős beszédnek a megmutatása. A mi beszédünk legyen egyenes: mit akarunk, miért akarjuk. És aki minket választ, ezért választ bennünket.

 

Jelezted, hogy semmiképp sem lépsz vissza a javára. Ugyanakkor el tudod képzelni, hogy a Most-Híd elnöke lépne vissza az MKP elnökének a javára?

 

Teljesen őszintén mondom, hogy nem. Mi indokolná?

 

Például közvélemény-kutatási adatok, amelyek kimutatnák a magyarok körében, hogy mik is a valós arányok.

 

Én úgy látom, hogy az ő pártjának most egyetlen lapra feltett lehetősége Bugár Béla.

 

Hány aláírásnál tartasz jelenleg a szükséges 15 ezerből?

 

Három hete kezdődött a dolog, az aláírások összegyűjtése folyamatban van. Nem szeretnénk megállni a 15 ezernél.

 

Bugár Béla 35 ezret gyűjtött.

 

A FUEN esetében a felvidéki magyarság 68 ezer aláírást hozott, a migráns kérdésben a 80 ezret.

 

Miből fogod finanszírozni az államfőjelölti kampányt és mennyit szánsz rá? Transzparens számla?

 

Szponzorok támogatására számítok, melyek a transzparens számlán lesznek láthatóak.

 

Én nem a nagy volumenű, rengeteg pénzt felemésztő kampány híve vagyok. Inkább az emberek között, az embereket megszólító kampány híve.

 

Menyhárt József.

 

Egy államfőjelölt más megítélés alá esik, mint egy parlamenten kívüli regionális politikus. Ezért fel kell tennünk néhány olyan kérdést is, amelyek a nagypolitika szereplői számára teljesen természetesek. Bugárt kemény kritika éri a szlovák sajtóban, de nálunk, a Körképen is vagyonának eredete miatt. Kimerítő, alapos magyarázattal, hogy honnan tett szert milliós vagyonra, eddig nem szolgált. Menyhárt József milyen vagyonnal és hitelekkel rendelkezik?

 

Nyékvárkonyban lakunk a feleségemmel, van egy családi házunk, amelyre a Szlovák Takarékpénztárnál van bejegyzett jelzáloghitelünk. Feleségemnek van egy Ford Focus autója, ennyi az összvagyonunk. Nem rendelkezünk sem hétvégi házzal, sem egyéb vagyonnal. Nem tudom, hogy a gitárjaimat felsoroljam-e, amelyek a garázsban vannak (mosolyog.) Semmi olyan lényeges vagyontárgyunk nincs, ami egy hétköznapi, csallóközi családnak a birtokában ne lehetne.

 

Mennyiben változott az anyagi helyzeted az elmúlt két évben, amióta az MKP élén állsz?

 

Annyiban, hogy jelenleg megyei képviselő vagyok, ez egy bevételt hoz. Emellett a párt alkalmazottja vagyok. Ez az én bevételi forrásom.

 

Bugárt az R7-es körüli nyerészkedés miatt is komoly kritika éri. Te például hogy tettél szert az építkezési telkedre?

 

Egy magánszemélytől vettem, rendes adásvételi szerződéssel.

 

Mennyibe került ez a telek?

 

2010 körül vettem, fejből most nem tudom.

 

Be tudod mutatni a dokumentumot?

 

Persze.

 

Milyen kapcsolatban állsz a leggazdagabb felvidéki magyarral, Világi Oszkárral?

 

Néha találkozunk DAC meccsen, ennyi.

 

Közvetve vagy közvetlenül fogadtál el tőle valaha is támogatást?

 

Soha semmit.

 

A 2016-os parlamenti választások előtt masszív kampányod volt a Csallóközben. Több óriásplakátod volt járás szerte. Miből fizetted?

 

Az szponzoroktól volt. Takács Krisztián (Exit Travel) volt az, aki a kampányomat segítette. Tudtommal ezek a felületek az övéi voltak. Két nagyobb felületről van szó Dunaszerdahely körforgalmában.

 

Mennyiben részesedik Világi Oszkár holdudvara, gazdasági köre, családja a Pro Média alapítvány által működtetett, MKP-hoz közeli médiára fordított másfél millió eurós csomagjából?

 

Nincs tudomásom ilyesmiről. Erre a kérdésre a Pro Médiát kérdezd meg, és nézzék meg, hogy kinek, hogyan és mit fizetnek, hol nyomtatnak, hol nem nyomtatnak. Tudom, hogy volt egy ilyen vád a részedről. Én nem oldottam a Pro Média kérdését. Valószínűleg azért választottak valakit, és nem tudom kit, mert az adta a legalacsonyabb árat.

 

Tehát semmi köze Világi Oszkárhoz köthető személyeknek a Pro Médiának megítélt pénzekhez?

 

Nem tudom, hogy a Pro Média kivel dolgozik együtt.  A velük kapcsolatos kérdéseket Puskás Attilának kell feltenni.

 

Kizártnak tartod tehát, hogy Világi Oszkárhoz köthető személyek részesülnének abból a másfél millió euróból, amelyből idén az MKP-hoz közeli sajtó működik?

 

Hogy kivel dolgozik a Pro Média, azt a Pro Média igazgatójának kell feltenni.

 

Ez világos. Én téged kérdezlek, hogy van-e esetleg tudomásod arról, hogy Világi Oszkár köre ebből részesül-e.

 

Én nem tudom, kivel dolgoznak együtt. Nem tudom kivel nyomtatnak, hogyan nyomtatnak, ez egy külön történet.

 

Kizártnak tartod ennek lehetőségét?

 

Nem tudom, kivel dolgoznak.

 

Önkormányzati választások

 

Az MKP előtt álló legközelebbi megmérettetés alig három hét múlva az önkormányzati választások lesznek. Az előbb említetted, hogy fiatalítás zajlik és jönnek az új párttagok az MKP-ba. Ezzel szemben az MKP kevesebb polgármester jelöltet indít, mint 4 éve. Miért?

 

A korábbi választások viszonylatában sokkal nagyobb csökkenés volt 2010 és 2014 között, mint most. Elöregednek az emberek. Ugyanakkor több önkormányzati képviselő-jelöltünk indul, mint legutóbb. Több helyütt új, fiatal csapat van, akiktől nem várható ez azonnal, hogy taroljanak. Ilyen Komárom is, akiktől viszont sokat remélek. És vannak olyan erős beágyazottsággal rendelkező települések, ahol a polgármester támadható, de garantált a bukta. Ilyen esetekben gyakorta azt csináltuk, hogy odaálltunk a regnáló polgármester mellé. Hiszem azt, hogy a 343 induló polgármester-jelöltből a jelenlegi 108 hozható és növelhető.

 

Hogyan akarja az MKP mindezt elérni?

 

Az önkormányzati választások mindig helyi dolgok függvényében mutatkoznak.

 

A prognózisok azt mutatják, hogy jelenleg többet tudunk hozni.

 

Menyhárt József.

 

Hány ebből a közös MKP és Most-Hidas jelölt és ilyen a tendencia a két párt jelöltjének közös indulása viszonylatában?

 

Nincsen ez így szétbontva. Általánosságban koalíciót tekintve vannak számaink. Ez kevesebb, mint 4 éve volt. 66 volt 2014-ben, 63 van 2018-ban.  Nagyot csökkentünk a független jelöltek támogatását illetően. A helyzet járásonként változik. A Most-Híd 430 körüli indított polgármester-jelöltjéből négy éve 92-t hozott ki. Most 450-et indítanak.

 

Parlamenti választások

 

Egyes információk szerint a szlovák nyelvtudásod hagy némi kívánni valót maga után. Mit tudsz erre mondani? Megállod majd szlovákul a helyedet az országos médiában?

 

Ez eldől az országos médiában. Mindent megteszünk azért, hogy ne hozzunk szégyent senkire. Természetes, hogy ilyenkor mindenféle dolog előjön. A felkészülés alapvető dolog, ami a kampánycsapattal napi szinten zajlik.

 

Akkor a záró részt folytathatjuk szlovákul?

 

Én hiszem, hogy ez egy magyar interjú. A szlovákot majd leméred a tévé műsorokban.

 

De szeretnék néhány kérdést szlovákul is feltenni.

 

Mivel magyarul beszéltük meg ezt az interjút, maradjunk a magyarnál.

 

Csak a szlovák tudás lemérése céljából.

 

Nem szeretem a provokációt, ezt majd a tévében megnézitek.

 

De ugye nem lesz feliratozva?

 

Miért lenne?

 

Mi a személyes véleményed Igor Matovič ajánlatáról, melyben lényegében koalíciót ajánlott fel a parlamenti indulás előtt az MKP és a KDH számára?

 

Matovič nem bohóc, ahogy azt egyesek állítják, hanem kiváló partner. Ezt megmutatta Nagyszombat esetében is. Mindent, amit ott Viskupič elnök úrral egyeztetni tudtunk, pontról pontra korrekt partnerként betartották. Én ebben látok lehetőséget. A kérdés, hogy kifutásilag ez mit mutat majd. Egy szlovák listára felkerülni a mi esetükben…

 

A te személyes véleményed minderről? Hogyan viszonyulsz az ajánlatához?

 

Pozitívan. Az is benne van, hogy sokan azt szeretnék, ha a Híddal köttetne egy parlamenti egyesülés és egység. Azt viszont látjuk, hogy jelenleg nem úgy állnak a csillagok, hogy bármiben egyezkednünk kéne. Vannak helyek, ahol korrekt a viszony, de azt is látjuk, hogy náluk vannak azért, főleg a középső vezetői rétegben emberek, akik mindent megtesznek azért, hogy ellehetetlenítsék az MKP színeiben indulókat.

 

Konkrétan keleten megfenyegették a mi színeinkben induló polgármester asszonyt, hogy ha nem az ő színeikben indul, akkor nem kap semmi támogatást. Nem mi élünk ilyen módszerekkel, és ezt konkrétan bizonyítani tudjuk, név szerint. Ez is mutatja, azt, hogy mindig ránk volt tolva az a vélemény, hogy mi árulózunk, mi utasítunk el mindenkit, mi vagyunk a szélsőségesek.

 

Látni kell, hogy vannak, akik a felvidéki összefogás ellen dolgoznak tudatosan, a saját kis politikai ambícióik okán. És ez elkeserítő.

 

Az egyik nyári szabadegyetemen úgy fogalmaztál, hogy hosszútávon el kell érni a szlovákiai magyar egységes politikai képviseletet. Ezt Bugárral vagy Bugár nélkül képzeled el?

 

Én úgy gondolom, hogy Bugárnak lejárt az ideje. Mindamellett, amit a felvidéki magyarságért tett, eljutottunk egy olyan szintre, hogy generációváltásra van szükség. Az MKP-ban ez megtörtént, a Hídban még nem.

 

A végén néhány gyors vagy-vagy kérdés:

 

Igor Matovič vagy Bugár Béla?

 

Jelenleg ez még korai kérdés. De az eddig elmondottakból ez világosan kiszüremkedik.

 

Politika, vőfélykedés vagy verséneklés?

 

Politika. A másik kettő az életem előző része volt. Tegyük hozzá az egyetemi tanárkodás is, mert azért sokak ezt így elfelejtik, mintha a bohócporondról jöttünk volna le. Ha már valaki a kezét az eke szarvára tette, akkor csakis előre.

 

Tátra vagy Balaton?

 

Balaton.

 

Barak László vagy Madách díj?

 

Madách díj.

 

A kettő együtt?

 

Erről irodalmi vitát folytathatnánk. A politikai publicisztika pedig egy másik műfaj.

 

Meddig kívánsz a politikában tevékenykedni és mihez szeretnél kezdeni azután?

 

Az utánnal nem foglalkozom. Nekem most az azután a parlamentbe jutásig kérdés. Odáig vinni kell a pártot, és oda be kell jutni. És ez nem megy egyedül, ehhez csapat kell. A csapatban történtek változások. Aki segíteni akar bennünket, az segít. Aki ellenünk akar jönni, annak is szíve joga. Senkivel nem hadakozunk, senkit nem köpködünk, senkit nem teszünk fekete listára.

 

Király Zsolt

Képek: MKP

Az interjút autorizáltuk.

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!