Ján Kuciakot nem maga Peter Tóth figyelte meg, hanem kiadta a feladatot egy egykori ŠtB-s ügynöknek, aki ma még mindig az állami szférában dolgozik, mégpedig az Pénzügyi Főigazgatóságnál – írja a Plus 7 dní szlovák hetilap.

 

A hetilap úgy tudja, hogy Kuciakékat az 52 éves Miroslav Kriak figyelte meg, aki a rendszerváltás előtt az ŠtB belső ellenségeket megfigyelő egységénél szolgált. Ma annak a részlegnek a munkatársa, amely közvetlenül a Pénzügyi Főgizgatóság igazgatója alá tartozik.

 

Kuciak megfigyelésével Kriakot Peter Tóth bízta meg – írja a hetilap. A Denník N szlovák lap a napokban közölte, hogy forrásai szerint Peter Tóth maga jelentkezett a rendőrségen három héttel ezelőtt, hogy vallomást tegyen. A kihallgatáson állítólag elmondta, hogy Marián Kočner havonta több ezer eurót fizetett neki a megfigyelésért cserébe.

 

  hirdetes_300x300   

A Kuciak-gyilkosság után Tóth felhívta Kočnert, hogy megtudja, ő áll-e a leszámolás mögött, ám a kétes hírű vállalkozó azzal rázta le őt, hogy bolond lenne, hiszen Kuciakkal nyilvános szóváltásuk is volt. Tóth elhitte. Nyolc hónapig hallgatott, majd értesült arról, hogy Alena Zsuzsovát is letartóztatták a gyilkosság kapcsán – ekkor jelentkezett a rendőrségen.

 

Peter Tóth vallomást tett: Kočner kérésére Kuciakot és további újságírókat figyelt meg

 

Tóth nyilvánosan tagadja, hogy járt volna a rendőrségen, szerinte a Denník N „az ötvenes évek retorikáját” követi, és semmilyen vallomás nem lehet a rendőrségen az ő nevével és aláírásával ellátva. Tóth egyébként a Szlovák Titkosszolgálat (SIS) kötelékében eltöltött évei alatt ismerkedett meg Kriakkal.

 

A Denník N szerint Tóth (vagy Kriak) nem csak Kuciakot figyelte meg, hanem Adam Valčeket a SME napilaptól, Marek Vagovičot, az Aktuality.sk oknyomozó riporterét, Mónika Tódovát a Denník N szerkesztőjét és Štefan Hríbet, a .týďeň hetilap főszerkesztőjét. A megfigyelés adatait Tóth értékelte ki: elemzéseket készített, fotókat és videóanyagokat továbbított. Kočner azt állította neki, hogy lejárató kampányra készül.

 

Peter Tóth tagadja, hogy Kočnernek kémkedett volna újságírók után

 

Körkép.sk

Nyitókép: denníkn.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!