Miroslav Lajčák (Smer) külügyminiszter szerint Szlovákiának be kéne fogadnia tíz szír árvát a görög menekülttáborokból. Ahogy pénteken fogalmazott, a szlovák társadalom gazdaságilag megengedheti magának az ilyen lépést, ami ráadásul összhangban lenne Szlovákia álláspontjával migráció tekintetében.

 

„Ez a mi önkéntes kezdeményezésünk, mi döntjük el, ki jöhet hozzánk, mi választjuk ki azt a tíz kiskorú gyermeket. Vannak intézményeink Kelet-Szlovákiában, ahol helyet adhatunk nekik, vannak jogi mechanizmusaink, amelyek megakadályozzák azt, amitől sokan annyira félnek, hogy kinyílnak az ajtók az ellenőrizetlen bevándorlási hullám előtt. Pedig nem: a tíz az csak tíz.”

 

fogalmazott a smeres külügyminiszter. Kettős álláspontot képviselő nyilatkozatában kifejtette, hogy a Visegrádi Négyek átlagon felül járultak hozzá a Frontex működéséhez, Szlovákia pedig az egyik legnagyobb hozzájárulója a közös európai határvédelmi projektnek egy főre vetítve.

 

A szír árvák befogadásáról október elején maga Peter Pellegrini kormányfő beszélt egy vitaműsorban. Szerint Szlovákia képes lenne gondoskodni az ilyen árvákról, mégpedig nem menekülttáborokban, hanem gyerekotthonokban. Ő számszerűleg néhány tucat menekültről beszélt.

 hirdetes_810x300  

 

Lajčák „nem örül” annak, hogy Ausztria nem írja alá az ENSZ migrációs tervezetét

 

„Ésszerűen és felelősen”…

 

Miroslav Lajčák pénteken cseh kollégájával közös sajtótájékoztatón fejezte ki sajnálatát amiatt, hogy Ausztria nem írja alá az ENSZ migrációs paktumát, amelyet Bécs mellett Magyarország, Csehország, az Egyesült Államok és immár Lengyelország is elutasít. A smeres külügyér reményét fejezte ki, hogy – Ausztriával és Csehországgal ellentétben – „ésszerű és felelősségteljes” döntést hoz az ENSZ migrációs paktumáról.

 

Lajčák többször védelmébe vette a tervezetet, szerinte nincs benne semmi kivetni való, nem tartalmaz kötelezettségeket az országokra nézve.

 

A szlovák külügyminiszter kijelentéseit egyelőre csak az SNS kommentálta – negatívan. A szlovák nemzetiek nyilatkozatban ítélték el Lajčák szavait, szerintük ugyanis a külügyminiszter csak magánvéleményét közölhette, mert az elhangzottak nem tükrözik Szlovákia hivatalos álláspontját.

 

És hogy mi Szlovákia hivatalos álláspontja? Jelen helyzetben nehéz megmondani, annyi biztos, hogy a feledésre ítélt kvótákat korábban már elutasította a szlovák kormány. Az SNS Szlovákia hivatalos álláspontjának kérdését a Koalíciós Tanács és a parlament külügyi bizottsága elé vinné – csakhogy elkerülje az olyan nyilatkozatokat, mint amelyeket Lajčák tett.

 

Körkép.sk, Teraz.sk

Nyitókép: Aktuality.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!