A vállalkozó, akinek luxuskomplexumában bérel lakást a Smer pártelnöke, Robert Fico,  2 milliós adócsalás elkövetése miatt állt bíróság elé szerdán. A hivatalos vád jogtalan áfavisszaigénylés elkövetése a Five Star Residence komplexumban található hét lakással kapcsolatban.

 

Megszületett az ítélet a Bašternák-ügyben

 

Ladislav Bašternák a nyomozás lezárultával megpróbálta kihasználni a „tevékeny megbánás” intézményét, vagyis, hogy visszafizeti az okozott kárt az államnak ezzel semmissé téve a vádat. Az ügyész azonban nem fogadta el a vádemelés leállítására tett javaslatot, mert szerinte az a nagyértékű adócsalásokra nem alkalmazható – csupán a be nem fizetett adókra.

 

 hirdetes_300x300  

Peter Filip, a vállalkozó védőügyvédje tegnap értesített az Aktuality.sk szlovák hírportált, hogy Bašternák ma bíróság elé áll, és várhatóan viszonylag gyorsan pont kerülhet az ügy végére.

 

Bašternák ugyanis a tevékeny megbánás kezdeményezésénél már elismerte az adócsalás elkövetésének tényét. Ilyen esetben – írja az Aktuality.sk – nincs szükség a bíróüsági bizonyítási eljárásra, hanem rögtön az ítélethozatalhoz ugorhatnak. Ha bűnösnek találják, héttől 12 évnyi szabadságvesztésre ítélhetik.

 

Bašternák eddig 1,7 millió eurót fizetett vissza az államnak, további 242 ezer eurót megfizetése várat mgé magára.

 

Az ügyész sajtóértesülések szerint a minimálisan kiszabható büntetést fogja javasolni, illetve vagyonelkobzást. Ez azt is jelenti, hogy Robert Fico kénytelen lesz kiköltözni a Bonaparte komplexumból.

 

Az ügy egyik érdekessége, hogy Bašternák október végén a Slavín alatti luxusvilláját átíratta felességre egy ajándékozási szerződés keretében. Az ügyész elmondása szerint nem volt jogilag indokolt Bašternák vagyonának korábbi zárolására.

 

A vállalkozó védőügyvédje egyébként szintén a Bonaparteban lakik.

 

Aktuality.sk, DenníkN.sk

Nyitókép: Aktuality.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!