Csütörtökön reggel 07.00 órakor az összes jelöltnek be kell fejeznie az önkormányzati választások előtti kampányát. A kampánycsend addig tart, amíg az összes választóhelyiséget be nem zárták.

 

Sem a polgármester-, sem a képviselőjelöltek nem folytathatnak a kampánycsend idején kampánytevékenységet, ami azt jelenti, hogy nem osztogathatnak sem propagációs szórólapokat, sem más, választások előtti időszakból származó anyagokat. Mindemellett pedig a különféle találkozók is tilosak.

 

Eduard Bárány, az  Állami Választási Bizottság elnökének elmondása szerint a tiltás az internetes- és közösségi oldalakra is vonatkozik.

 

 hirdetes_400x285  

„Ha valakinek a weboldalán már régóta fent vannak a választásokkal kapcsolatos anyagai, akkor azokat nem kell letörölnie, viszont nem küldheti el további embereknek. Emellett tömeges, propagációs körleveleket és reklámbannereket sem szabadna küldözgetniük”

 

– magyarázta Bárány.

 

Hasonló szabály vonatkozik a közösségi oldalakra is, ahol fizetett reklámoknak már nem szabadna megjelenniük. A jelölteknek tartózkodóan kellene megnyilvánulniuk a Facebook-profiljukon is, bár a saját profilon feltüntetett Facebook-bejegyzés személyes állásfoglalásnak számít, amit nem büntethető.

 

„A moratórium megszegése miatt a weboldal működtetőjét büntetik meg. Természetesen nem tudjuk megbüntetni a weboldal külföldi működtetőit, de általában mindig kiderül, hogy ki a megrendelő“

 

– folytatta Bárány.

 

A moratórium ideje alatt nemcsak a jelölteknek tilos kampánytevékenységet folytatni, de a választóbizottságnak is. Ennek a szabálynak a megsértésével az Állami Választási Bizottság foglalkozik.

 

Külföldön fokozatosan megszüntetik a kampánycsendet

 

A választások előtti kampánycsendet már jó ideje több politikai párt is kritizálja, sőt a múltbéli eseményekhez viszonyítva a tiltás jóval szigorúbb lett. Az aktuális választással kapcsolatos törvények közé a Smer és Robert Kaliňák volt belügyminiszter azt a rendelkezést is beszorította, hogy a moratórium a választások összes típusára vonatkozzon. Egészen 2012-ig – amikor Kaliňák előhozakodott a módosítással – a kampánycsend nem vonatkozott a EP-választásokra, valamin részben a megyei választásokra.

 

„A moratórium csökkenti az agresszivitást és meggyengíti a kampányok során folytatott sok szemét húzást“

 

– konstatálta akkoriban Kaliňák.

 

Külföldön nagyon sok országban intenek búcsút a kampánycsendnek. A szomszédos országok közül Csehországban és Magyarországon (2014-től) sincs moratórium.

 

A Kaliňák-féle törvény szerint a kétnapos kampánycsend mellett a tilalom a közvélemény-kutatásokra is vonatkozik, ugyanis a választások előtt két héttel már a közvélemény-kutatások eredményeit sem lehet közzétenni. A választások előtt készített felméréseket a választás napján, a szavazás befejezte után tehetik ismét közzé.

 

Milyen büntetés fenyegetik azt, aki megszegi a kampánycsendet?

 

  • Az a politikai párt, amelyik megszegi a moratóriumot, 30 ezer eurótól 300 ezer euróig terjedő bírságot kaphat.
  • Az a független jelölt, aki megszegi a kampánycsendet, 1000-től 10 ezer euróig terjedő büntetésben részesülhet.
  • Ugyanúgy 1000-től 10 ezer euróig terjedő szankció fenyegeti a harmadik felet is, valamint az időszakos és nem időszakos sajtótermékek kiadóit és a sajtóügynökségeket is.
  • A jogi személyeket 3 ezer eurótól 10 ezer euróig terjedő bírság fenyegeti a moratórium megszegése esetén.
  • Arra a polgárra, aki a moratórium ideje alatt szóban, választási plakátokkal vagy tárgyi ajándékok osztogatásával népszerűsíti valamelyik politikai pártot vagy jelöltet, a járási hivatal szab ki büntetést.

 

Sme.sk/Körkép.sk

Nyitókép: Finance.sk

 

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!