Nyitókép: European Union-EP

 

Az Európai Parlament minden bizonnyal még a választási időszakának végéig dönteni fog a nyári és a téli időszámítás váltogatásának megszüntetéséről. Ezután egy kétéves átmeneti időszak fog következni, amikor is az EU tagállamai eldöntik, hogy melyik időszámítást is válasszák.

 

Amennyiben az egyes országok a nyári időszámítást választanák, akkor minden bizonnyal felmerülne az a kérdés is, hogy a gyerekeknek továbbra is reggel 8.00 órára kellene-e iskolába járniuk, vagy a tanítás akár később is kezdődhetne – mondta a TABLET.TV-nek Anna Záborská EP-képviselő.

 

 hirdetes_300x300  

Anna Záborská az egyik tagja volt annak a munkacsoportnak, amelyik javaslatot tett arra, hogy az Európai Bizottságnak foglalkoznia kellene az óraátállítás problémájával, és egy olyan szakvéleményt kellene elkészítenie, melynek alapján megoldást tudnának találni a problémára.

 

„Az Európai Bizottság elkészítette a jogszabályi előírásokat, az Európai Parlamentben pedig szavazni fogunk róla“

 

– mondta az EP-képviselő, majd hozzátette, hogy a döntésnek az elkövetkezendő hónapokban kellene megszületnie.

 

Véleménye szerint az Európai Bizottság részéről alibizmus volt a tagországokra hagyni azt a döntést, hogy ők válasszák meg azt, melyik időszámítást szeretnék majd előnyben részesíteni.

 

„A határozatban azt kértük az EB-től, hogy a tanulmány alapján javasoljon egy olyan időszámítást, amit az egész EU-ban el kell fogadni, de ezt nem tette meg“

 

– hangsúlyozta Záborská.

 

A problémás „kisebbség” döntött

 

„Tény, hogy az emberek 80%-nak nem okoz gondot az óraátállítás, mert gyorsan hozzászoknak, viszont az emberek 20%-nak problémája van vele. Gondjaik vannak a koncentrációképességükkel, egészségügyi problémáik vannak – főként szív- és érrendszeri–, idegesek és depressziósak. Bizonyított tény, hogy a gyerekeknek problémát okoz az óraátállítás idején hozzászokni a korai ébredéshez. Figyelmetlenek, szétszórtak és nehezen boldogulnak az iskolában“

 

– állítja Záborská.

 

Elmondása szerint, ha referendumra kerülne sor, akkor azok kerülnének ki győztesen, akiket nem zavar az óraátállítás. Az Európai Bizottság kihasználta a nyilvános konzultáció intézményét, melyhez főként azok az emberek csatlakoztak, akiknek problémájuk van az óraátállítással. Az internetes szavazásba 4,6 millió polgár kapcsolódott be, és a 80%-uk az óraátállítás ellen voksolt.

 

Segítünk a kialvatlan gyerekeken?

 

Anna Záborská EP-képviselő szerint az óraátállítás kérdése lehetőséget ad azon a problémán elgondolkodni, hogy nem lenne-e jobb később kezdeni a tanítást az iskolákban.

 

„Mi még leragadtunk abban az időben, amikor a gyerekek 7:20-ra jártak iskolába, most meg 8:00-ra. Belgiumban 8:30-ra járnak a gyerekek iskolába, sőt vannak olyan iskolák, ahol 9:00 órakor kezdődik a tanítás. Abban az esetben, ha a jogszabályokban a nyári időszámítást határozzák meg törvényesnek, akkor az iskolai tanítás kezdetének kitolásáról igenis beszélni kell“

 

– mondta Záborská.

 

Teraz.sk/Körkép.sk

 

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!