Robert Fico szerint magától értetődő trend a független jelöltek előretörése az önkormányzati választásokon. Négy éve ugyanezt hangoztatta, idén már más politikusok is csatlakoztak hozzá. A Denník N utánajárt, hogy az idén függetlenként induló és győzedelmeskedő polgármesterek és képviselők közül minden kilencedik négy éve még pártszínekben indult. Eszerint idén már több esélyt jósoltak maguknak, ha nincs pártnév a nevük mögött a szavazólistán.

 

Az idei önkormányzati választásokon több mint 20 ezer helyi képviselőt választottak meg országszerte, közülük 7301 volt független. Közöttük akadnak valódi függetlenek, különböző aktivisták, helyi politikusok, de szerepelnek köztük párttagok és olyan helyi politikusok is, akik a választások idejére nem vállalták fel pártjukat.

 

Legkevesebb 821 olyan független képviselő jutott be az önkormányzatokba idén, aki négy éve még pártszínekben indult. Az ilyen polgármesterekből 122 van.

 

Az alábbi grafikon szerint a Smer vesztette a legtöbb saját jelöltet. Összesen 258 olyan képviselőjelöltet választottak meg november 10-én, aki négy éve még a Smer színeiben indult. Persze volt, aki négy éve még függetlenként, idén már smeresként mérettette meg magát, de jóval kevesebben – 108-an. A különbség tehát 150, mínuszban.

 hirdetes_400x285  

 

A legtöbbet az SNS nyerte. A mostani választásokon a négy évvel ezelőttihez képest 38-an pártoltak el tőle, de 85-en jöttek a korábban függetlenként indulók közül, ez nettó 47 fős nyereség. A Most-Híd nagyjából stagnál. 42-en indultak idén inkább függetlenként, 45 jöttek.

 

Forrás: Denník N. Zölddel a négy éve még pártszínekben, most azonban függetlenként indulók száma pártonként. Naranccsal a négy éve független, idén már pártszínekben indulók száma. A különbség mutatja meg, hogy nyert, vagy vesztett az adott párt a trenden. Az adatok csak a győztes jelölteket mutatják, és csak azokat, akik négy éve is megmérettették magukat.

 

DenníkN.sk

Nyitókép: webnvoiny.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!