Nyitókép: kollázs/Körkép.sk

 

Cikkünk a Körkép.sk ‘Látókör’ című online magazinjának novemberi számában jelent meg.

 


 

Egy nap alatt három felmérés jelent meg november 16-án, viszonylag nagy különbségeket mutatva a pártok népszerűségében. Nem csak a számokban tértek el egymástól, de máshogy értékelték a feltörekvő pártok népszerűségét, a szélsőségesek helyzetét, az ellenzék erejét, és a magyar illetve vegyes párt preferenciáit.

 

 hirdetes_810x300  

A Median az összes ügynökség közül először küldte parlamenti küszöb alá a Most-Hidat 4,5 százalékkal, miközben 4,8 százalékra mérte az MKP-t, és az utolsó parlamentbe bejutó pártként jelölte meg az ĽSNS-t, az AKO pedig a legmagasabbra mérte a Smer népszerűségét.

 

A Focus teljesen más képet mutat. Október végén készült felmérése szerint 10 pártból állna össze az új parlament. Az új baloldali pártok is átlépték a parlamenti küszöböt. A Focus mérte leggyengébbnek a Smert, miközben továbbra is dobogós harmadikok a szlovák szélsőségesek (ĽSNS). A Focus felmérése szerint nagyon megosztódnak a szavazatok az ellenzéki pártok között. A magyar és vegyespárt nem nagyon javított pozícióján. Bár Bugár Béla most-hidas pártelnök szerint sikerült növekedniük, de az ilyen kisléptékű változás nem jelent sem áttörést sem trendfordulást. Az MKP a Focusnál továbbra is messze van a parlamentbe jutást jelentő küszöbtől.

 

Az AKO felmérése kilencpárti parlamentet jósol, amelyben Kotlebáék a hatodik helyre szorultak vissza. További hasonlóság, hogy a baloldali ellenzéki pártok előretörését jelzi: a Progresívne Slovensko 5, a SPOLU 4,2 százalékot kapott, megelőzve az MKP-t. Az AKO mutatta ki a legkisebb különbséget a két nagy rivális, a Smer és az SaS között.

 

Ha a felmérések egymásnak ellentmondó eredményeket hoztak is, három dologra egyértelműen rámutattak: rendkívül képlékenyek a választók preferenciái, az ellenzék szavazótábora egyre megosztottabb és felfelé törnek az új baloldali pártok. Az MKP erősödését egyelőre nem kell borítékolni, érdemes majd megvárni, milyen eredményeket hoznak a következő felmérések. Tény azonban, hogy a megbomlott politikai paletta lehetőséget teremtett a magyar párt számára a kitörésre. Kérdés, hogy mennyire képes ezzel a lehetőséggel élni.

 

A szavazatok ellenzéki felaprózódása pedig valószínűleg kelt majd némi feszültséget az újoncok és a régebbi pártok között, és az sem zárható ki, hogy az OĽaNO még intenzívebben keres majd szövetségeseket azok között a pártok között, akik a parlamenti küszöbön táncolnak – hogy koalíciós segítséget nyújtson nekik.

 

 

Körkép.sk

Nyitókép: kollázs/körkép.sk

 

Bővítjük a látókört. Megjelent a Körkép.sk új magazinja

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!