A maffiózó, aki túlélte a szlovákiai maffiatörténelem legnagyobb vérontását, de a sorsa elől nem tudott elmenekülni - Körkép.sk
Zalán
  • HUF: 380.38
  • USD: 1.08
  • 9 °C
  • 19 °C

Hirdetés (X)

Belföld

A maffiózó, aki túlélte a szlovákiai maffiatörténelem legnagyobb vérontását, de a sorsa elől nem tudott elmenekülni

Nyitókép: Paraméter.sk

 

A rendőröknek 15 év után sikerült a kisudvarnoki határban kiásniuk a Pápay-klán egyik legismertebb tagjának, Écsi Bélának a holttestét. A dunaszerdahelyi alvilág ismert arca egykoron a pozsonyi Sýkora-klánnál keresett menedéket, ám a sorsa elől nem tudott elmenekülni.

 

Ő volt az utolsó Pápay-maffiózó, akinek időben sikerült távoznia a Fontána bárból. 1999. március 25-ét írunk. Écsinek minden bizonnyal nem kedvezett a szerencse a máriásban, így korábban távozott a bárból. A szerencsétlen kártyajáték megmentette az életét. De az is lehet, hogy tudta, a bár hamarosan egy olyan vérontás helyszínévé válik, ami véget vet a dél-szlovákiai kisváros felett uralkodó klán brutális hatalmának.

 

SJE Nyílt nap

Estefelé Écsi Béla kilépett az utcára, utána nem sokkal pedig három, rendőrnek öltözött gyilkos rontott be a bárba azzal a felkiáltással, hogy „Rendőri akció zajlik“, majd Pápay Tibor, alias Papa Joe embereit, és magát a vezért is szitává lőtték.

 

15 év után találták meg a Pápay-klán egyik rettegett tagjának holttestét

 

A főnök jobbkeze

 

A Pápayak a 90-es években kezdték átvenni a hatalmat Dunaszerdahely városa felett, amikor is Pápay Tibor hazatért a börtönből, és Jókáról a városba költözött. Azonban a régiót akkor már a sportolók, pontosabban a birkózók uralták Sipos Milán vezetése alatt. Pápay és emberei kezdetben együttműködtek velük.

 

A csoport portfólióját elsősorban milliós csalások alkották. A maffiózók különböző fehér lovak nevére vásároltak bizonyos árukat, majd ezek az emberek rejtélyes körülmények között eltűntek.

 

Csakhogy a pénzért folytatott harc nem váratott sokáig magára. Amikor a vitákat és az összetűzéseket durva verekedésekkel és autó alá szerelt robbanószerkezetekkel kezdték megoldani, akkor Siposék jobbnak látták, ha Magyarországra menekültek. Sipos az akkori szlovák alvilág leghatalmasabb emberével, Mikuláš Černákkal próbált diplomatikus egyezséget kötni a visszatérésérő. Ámde a Pápay- és a Černák-klán kéz a kézben jártak – így végül Sipos Miánt és Potasch Emilt Černák cégében meggyilkolták.

 

A besztercebányai Černák, valamint a pozsonyi Sýkora-klán segítségével Papa Joe végre elfoglalhatta a dél-szlovákiai maffiózói trónját. Pápay jobbkeze a szóban forgó Écsi Béla lett, míg a klán erőegységének megtartásáért Cseh Zoltán birkózó felelt.

 

Veszélyes férfi

 

Écsi természetéről és jelleméről jó pár történet terjedt el Dél-Szlovákiában. Egy nagymegyeri családhoz állítólag éjnek évadján kiabált be a kapun keresztül: „Megdöglötök!“. A történet 1994-ben azzal kezdődött, hogy Écsi egyik emberének autójában a fentebb említett család fia kárt tett.

 

A Paraméter portál leírása szerint az édesanya teljesen megrémült, amikor a bedühödött Écsi kiabálni kezdett a kapu tetejéről. Écsi félmillió koronát követelt a családtól, ám nekik nem volt ennyi pénzük. Az asszony megpróbálta elmagyarázni a maffiának, hogy kénytelen lesz eladni a házat a férje után, aki nemrég halt meg.

 

Écsit ezután semmi más nem érdekelte, csak az, hogy elkérje az ingatlannal kapcsolatos dokumentumokat. A család abbéli félelmében, hogy elveszítik a házukat, a rendőrséghez fordult, ott azonban nem jártak sok sikerrel.

 

A dunaszerdahelyi maffiaháborúk idején Écsi Béla egy Siposék elleni akcióban is részt vett. Az eset a dunaszerdahelyi alvilág pénztárosának, Kovács Tibornak alis Keconak a meggyilkolása után történt. Keco bebiztosított lakásába csak kevés ember tehette be a lábát, s általában mindig fel kellett hívnia a védelmezőjét, Sátor Lajost is, mielőtt bárki is belépett volna a lakásba. 1997. január 26-án Keco megszegte a szabályokat, hívatlan vendéget fogadott, és ez az életébe került – agyonlőtték.

 

A Pápay-klán Sátortól (Keco közvetlenül a halála előtt felhívta) ezután egy találkozót akart kicsalni, csakhogy Sátor maga helyett két emberét küldte a helyszínre, akiket Écsi Béla és Pápay Tibor Écsi luxusautójából lelőttek. Écsi ezután bejelentette a rendőrségen, hogy ellopták az autóját, így a gyilkosságban való részvételét sosem tudták rábizonyítani.

 

Árulás, vér és bosszú. A Pápay-maffiaklán rettegésben tartotta Dél-Szlovákiát

 

Menekülés Dunaszerdahelyről

 

1999-ben, a Pápay-klán keménymagjának kivégzése után, rendkívül forró volt a talaj Dunaszerdahelyen. A tízszeres gyilkosság után a rendőrség hamar rájött arra, hogy a vérontást Sipos egykori védelmezője, Sátor Lajos szervezte meg.

 

A városban a Sátor-klán vetette meg a lábát, melynek tagjai az új alakokon kívül a régi Sipos-féle bandából tevődtek össze. Az új főnök, Sátor a sokéves bujdosása során is titokban irányította a bandát, egészen addig, amíg a saját emberei meg nem gyilkolták őt.

 

Écsi a pozsonyi Sýkora-klánnál keresett menedéket, akik nagyon közel álltak az egykori főnökéhez, Pápay Tiborhoz. Écsi egy jelentéktelen lakótelepen élt Pozsonyban, de Sátorék nem tudták, hogy pontosan hol.

 

Egy rendőr nyomozta ki a rejtekhelyét?

 

Écsi legnagyobb problémái három évvel a Fontánabéli vérontás után következtek. Az ügyészség szerint hollétét Sátor Lajos akkori jobbkeze, Reisz Andor nyomozta ki. Reisz vagy attól tartott, hogy Écsi el akarja őt tenni láb alól, vagy csupán biztos akart lenni abban, hogy Écsi senkinek sem fogja járatni a száját a dunaszerdahelyi eseményekről.

 

Reisz kérésével (Écsi felkutatása) ahhoz a magas beosztású pozícióban dolgozó rendőrhöz fordult, aki akkoriban az ÚBOK (Szervezett Bűnözés Elleni Hivatal) nyugat-szlovákiai központját vezette. Ez a férfi nem volt más, mint Boris Drevenák, aki jelenleg a Sátor-klán tagjaival együtt a vádlottak padján ül.

 

Écsi menedékhelyét csakhamar leleplezték, a helyszínt többször megnézték, majd figyelni kezdték. Écsi azonban rájött arra, hogy figyelik, így Sátorék megváltoztatták a kémkedési taktikájukat.

 

A nagy akció

 

A vád szerint Sátorék 2003. április 9-én csaptak le Écsire. Felfegyverkezett férfiak egy csapata a pozsonyi Vereknye felé vette az irányt. A banda célja az volt, hogy az egyik autójukkal keresztezik annak a járműnek az útját, amelyikben Écsi is utazik.

 

Csakhogy a terv abban a pillanatban felborult, amikor az Écsi autójának blokkolásra kijelölt jármű előbb lépett akcióba a kelleténél. Amikor Écsi sofőrje rájött, hogy mi történik, tolatni kezdett. Nekiütközött Sátorék másik autójának, majd összecsapásra került sor. Écsit sikerült bilincsbe verni, és betenni az autó csomagtartójában. Écsi megsérült sofőrjének, Branislav Kotlannak pedig sikerült a bokrok között eltűnnie.

 

Sátorék egy ember veszítettek el a fegyveres összecsapás során, mégpedig Sipos Milán unokatestvérét, Nagy Alfrédot (Frédy).

 

Az akció után egészen Nádszegig mentek, ahol megálltak, Écsit pedig kitették az autóból. Sátor Lajos és a jobbkeze, Reisz megfojtották Écsi Bélát, majd a lelőtt Frédy holttestével együtt gyorsan elásták.

 

Az elásottak

 

A Sátor-klán később úgy döntött, hogy Écsi és Frédy tetemét más sírba helyezi át. A banda tagjai ugyanis tudták, hogy sok olyan tanú van, aki tud a sír létezéséről.

 

Pár nappal ezelőtt a Sátor-maffiaper egyik vádlottjának vallomása alapján Kisudvarnok mellett megtalálták Écsi Béla holttestét. Écsi testét több rétegnyi műanyagba csomagolták, ami ragasztószalaggal volt átkötve. Écsi tetemén egy másik ember maradványa is feküdt, akinek az azonosítása még jelenleg is folyik.

 

Maffiaper: “Savo vegyszerrel locsoltuk le a holttesteket”. Csonti tovább csiripelt, Bugi pedig bűnösnek vallotta magát

 

A Sátor-bűnbanda tagjai május óta a Besztercebányai Specializált Büntetőbíróságon felelnek tetteikért. A bíróságon a Sátor Lajos, a jobbkeze, Reisz, valamint Écsi Béla kivégzésért felelnek. Emellett az ügyész az ő nevükre írja a Raisz testvérek, Csaba és Szilárd meggyilkolását is.

 

A bűnbanda 1999-től 2010-ig követett el gazdasági bűntényeket Dél-Szlovákia területén.

 

Aktuality.sk/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 9 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Kommentek

Robay
2018. nov. 26. 14:55

Henci, nem maffia, hanem maffiózó! Wiki: A maffia (olaszul mafia) szervezett bűnözői csoport, tagjai a maffiózók (az olasz mafioso kifejezésből). Robay

Subi2
2018. nov. 26. 21:56

KÉRDÉS? HOL VOLT AZ ÁLLAM EBBEN AZ IDŐBEN?

A kommenteket lezártuk.

Szóljon hozzá!

Hirdetés (X)

Kövessen minket