Nyitókép: Aktuality.sk

 

Üzemanyag-kereskedésből származó adóvisszaigénylések, kétes ügyletek, per az adóhivatalokkal, amelyben a szlovák igazságügyi miniszter, Gál Gábor (Most-Híd) tulajdonában lévő ügyvédi iroda képviselte az egyik érintett vállalatot, tekintélyes forgalmat produkálva ez idő alatt. Az Aktuality.sk oknyomozó cikke a vegyespárt egykori frakcióvezetőjét, Gál Gábort jelenlegi igazságügyi miniszter különleges kapcsolati tőkéjére világít rá.

 

A szlovák portál „kétes hírű texasziakról” cikkez, akik kőolajszármazékokkal kereskednek gyanús cégláncolatokon keresztül. A lánc végén milliós nagyságrendű adótartozások jelennek meg. Ám nem csak ezért érdekes a sztori, hanem mert Gál Gábor igazságügyi miniszter közvetlenül is érintett az ügyben: a láncban részt vevő egyik céget ügyvédi irodája képviselte az adóhivatallal szembeni perben.

 

Az ügy főszereplője a Kolozsi-család, akiknek cégei hatalmas forgalmat bonyolítanak minimális nyereség mellett. A Kolo-Kompany nevű vállalat az utolsó zárszámadását 2012-ben nyújtotta be, aszerint akkor Kolozsi János és fia, Dávid jelentek meg benne ügyvezetőként vagy tulajdonosként. A cég azévi forgalma 17 millió euróra rúgott, a nyereség zonban 987 euró volt csupán.

 hirdetes_810x300  

 

Nagy forgalom, minimális nyereség

 

Kolozsiék a céget végül egy magyarországi állampolgárnak adták el, onnan pedig egy román állampolgárhoz került. 2018-ban a Pénzügyi Főigazgatóság 3,8 millió eurós adótartozást állapított meg a cég terhére. Hasonló a története a Leporelo nevű cégnek is, amely 2013-ban 16,5 millió eurós forgalmat bonyolított, de csak 810 eurónyi nyereséget mutatott ki, és végül ez a cég is egy külföldi állampolgárhoz került, ezúttal Csehországba.

 

A szlovák hírportál szerint hasonló az eset a Kaprun nevű céggel, amely szintén Kolozsiékhoz kapcsolható, és 2014 óta tízmilliós nagyságrendű forgalmat ért el, de nyeresége sosem haladta meg a 100 ezer eurót. A bruttó nyereségkulcsa sosem volt több a 0,5 százaléknál.

 

A bírósági határozatok tanúsága szerint a Pénzügyi Főigazgatóság úgy vélte, hogy a Kolo-Kompany – még mikor Kolozsiékhoz tartozott –gázolajjal kereskedett a farkasdi székhelyű Jopi Tradedel, ám az egész fiktív módon történt. Legalábbi, az adóhatóság az ellenőrzések során ezzel vádolta meg a Jopi Trade-et. Hiányoztak ugyyanis a szállítmányozási dokumentumok, nem tudták felmutatni azt sem, mely kamionok szállították az üzemanyagot.

 

A Jopi Trade azonban a cseh specializált adóhivatal dokumentumaiban is szerepel. Ezek szerint a Slovnaftból származó üzemanyagot egy brit offshore cég vásárolta meg, majd adta tovább a Jopi Tradenek, ami aztán továbbértékesítette Csehországba. Az áru több cégen keresztül ment át, mielőtt a FAU nevű vállalkozáshoz került.

 

Kolozsiék a zsigárdi fogathatjó versenyen, amelynek pk a házigazdái a Kolozsi Ranchon. Az Aktuality.sk szerint kétszázezer euró értékben két luxuasutóval is rendelkeznek.

 

Miniszterként is maradt jól kereső jogász

 

Az ügylet érdekessége, hogy bár a számlázások szerint az áru több cégen is keresztül ment, végül  Slovnaftból induló szállítmány közvetlenül a FAU tárolóiba került. A láncban részt vevő cégek ugyanazon az áron adták tovább az üzemanyagot, ahogy azt vásárolták, így nyereségük nem volt, de a határon átívelő kereskedelem miatt cseh oldalon adóvisszaigénylésük keletkezett. Azok a láncban szereplő cégek pedig, amelyeknek adót kellett volna befizetniük, úgynevezett fehér lovakhoz kerültek, akikkel nem lehetett felvenni a kapcsolatot. A be nem fizetett adóból a cseh államnak 8,4 millió eurós kára keletkezetett.

 

Csehországban politikai felhangot is kapott az ügy, az interneten megjelent egy hangfelvétel, amelyen vélhetően Andrej Babiš kormányfő azt mondja, hogy adóellenőrzéseket kell végezni az illető cégeknél. A cseh bíróság végül úgy döntött, hogy a FAU elleni vagyonelkobzás és kétszeres adóztatás törvénytelen volt – de az adócsalást nem cáfolta meg.

 

Itt jön képbe Gál Gábor ügyvédi irodája. A Jopi Trade ugyanis nem értett egyet az adóhatóság azon álláspontjával, hogy az adásvételek fiktívek voltak, és ezért nem hajlandóak kifizetni a visszaigényelt áfát. Beperelték hát az adóhivatalt, a bíróság előtt pedig Gál Gábor ügyvédi irodája képviselte őket. A most-hidas igazságügyi miniszter ezt az ügyvédi vállalkozást még 2014-ben alapította, tehát akkor, mikor már koalíciós képviselő volt és a Most-Híd frakcióvezetője.

 

A mai napig Gál az ügyvédi iroda egyetlen tulajdonosa, az ügyvezetőségről akkor mondott le, mikor kinevezték miniszternek. A cég a Finstat adatai szerint 12 bírósági határozatban játszott szerepet, zömében a Jopi Trade ügyeiben járt el. És bár az irodának csak egyetlen alkalamzottja van, első fél éve alatt 850 ezer eurós forgalmat és 640 ezer eurós adózás utáni nyereséget ért el – ami a tulajdonost illeti meg. Az egyetlen számottevő kiadása az irodának a hatalmas forgalomból adódó 170 ezer eurós adóbefizetés.

 

Gál Gábor visszautasította a minisztérium által neki kirendelt négyszobás lakást

 

Hétszámjegyű kereset

 

Hogy mekkora összeget nem hajlandó az adóhivatal kifizetni a Jopi Tradenek, a nyilvánosan hozzáférhető dokumentumokon nem látható (kisatírozták), csak annyit lehet tudni, hogy hétszmjegyű összegről van szó. Az utolsó bírósági határozat, ahol Gál ügyvédi irodája szerepel 2018 júniusából származik. Gál a bíróság előtt azzal védi ügyfelét, a Jopi Tradet, hogy a Kolo-Kompany ugyan részt vehetett az adócsalásban, arról azonban ügyfelének nem kellett tudnia.

 

Az igazságügyi miniszter állítja, hogy ügyvédi irodája az elmúlt években Jopi Trade érdekében elvállalat sokmillió eurót érintő jogi ügyekért összesen csak 8500 eurót számlázott ki, kiemelve, hogy a nagy bevétele egy másik „magánbefektetésekkel foglalkozó ügyfelétől“ származik. Részleteket azonban nem árult el. Összeférhetetlenséget sem lát abban, hogy bár igazságügyi miniszter, a száz százalékban általa tulajdonolt ügyvédi iroda képviselegy céget az adóhatósággal szemben.

 

Az Aktuality.sk  Kolozsiékat is megszólította, akik azonban az üggyel kapcsoaltos kérdésekre érdemben nem válaszoltak. A portál azt is kiderítette, hogy az adócsalásért elsőfokon elítélt Ladiaslav Bašternák LBT Rent nevű, azóta már felszámolt vállalata ugyanazon a címen volt bejegyezve, mint Robert Fico testvérének HF Steel és HFK Group nevű cégei, valamint ezen a címen élte végnapjait a Polaron nevű vállalat is. Vélhetően a Polaron adta el a Kolo-Komapnynak a gázolajat, 4 millió eurós adótartozást hagyva maga után. A bíróság egy esetben már a Jopi Tradenek adott igazat az adóvisszagénylésért zajló perben.

 

Megkerültek a Technopol-ügyirat elveszett papírjai. Gál miniszter leváltotta a járásbíróság elnökét

 

Aktuality.sk

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!