Nyitókép: Branislav Wáclav/Aktuality.sk

 

Az idei év egyik legnagyobb korrupciós botrányában százezer eurós kenőpénzek röpködtek ide-oda. A Pozsonyi Járási Hivatal dolgozói provízióért engedélyeket intéztek el különféle befektetőknek, s ezzel egy olyan átgondolt rendszert alakítottak ki, ami első látásra mindennapos vállalkozásnak tűnt.

 

Az eset kivizsgálásában az utóbbi időben annak köszönhetően történ előrelépés, hogy az egyik vádlott beszélni kezdett. Problémákkal nemcsak a Most-Híd magas beosztású regionális politikusa küzd, de a környezetvédelmi miniszter is.

 

 hirdetes_810x300  

Az esetben hat embert és három olyan céget vádoltak meg, amelyeken keresztül pénzt mostak. A Pozsonyi Járási Hivatalra ősszel csapott le a NAKA. A korrupció azután kezdett szétburjánzani a hivatalban, miután Miroslava Gregorová lett a környezetvédelmi főosztály vezetője. A rendőrség szerint Gregorová alkalmazottai direkt módón húzták az időt a kérvények elintézése felett.

 

Amikor a befektetők már túl hosszú ideig vártak a beleegyező állásfoglalásra, akkor a vállalkozók olyan ajánlatokkal keresték fel őket, miszerint meg tudják gyorsítani a kérvények elfogadásának idejét. A rendőrség szerint a korrupciókat megbízási és egyéb más szerződésekkel takargatták, így úgy tűnt, mintha tanácsadói szolgáltatásokat nyújtottak volna.

 

Az egyik ilyen „vállalkozó“ Tomáš Weis, a Most-Híd szponzora. A hivatalos források szerint 30 ezer eurót ajándékozott Bugáréknak akkor, amikor megalapították a pártot. Weist az elsők között tartóztatták le és helyezték vizsgálati fogságba, ahonnan azóta már kiengedték. Mivel úgy döntött, hogy együttműködik a rendőrséggel, az ügyész külön eljárásba sorolta.

 

A Most-Híd egyik tagja a vádlottak padján

 

Amíg Weist kiengedték, addig a Most-Híd egyik magas beosztású politikusa, Rastislav Žitný ellen büntetőeljárást indítottak. Žitný a pozsonyi Récse városrész leköszönő alpolgármestere. Az ügyészség ugyan a büntetőeljárás megindítását megerősítette, de további részleteket nem árult el az ügyben.

 

Žitný regionális tisztségviselő volt Pozsonyban. Ebben a kerületben pedig nem más a kerületi elnök, mint Solymos László környezetvédelmi miniszter.

 

Éppen a környezetvédelmi minisztérium készíti azokat az iránymutatásokat, amelyek alapján a járási hivatalok egyes szakosztályait irányítják. Ezenkívül a tárca ellenőrizheti azokat a döntéseket is, amelyeket Gregorová kiad.

 

A miniszter már a múltban mindennemű kapcsolatot elutasított az üggyel kapcsolatban, most viszont azt nyilatkozta, hogy Žitný már nem a párt tagja. „Ha jól tudom, akkor Žitný úr november 12-ig lemondott az összes pártbéli funkciójáról és a párttagságát is leállították“ – mondta Solymos.

 

Žitnýnek és magának a pártnak minden bizonnyal Weis tanúvallomása tehetett keresztbe. Egy nyomozáshoz közeli forrás elmondása szerint Weis egy olyan történetet mesélt el, melyből kiderült, hogy ő és Žitný volt a korrupciós mechanizmus kulcsfigurája.

 

Mivel az önkormányzati politikában tevékenykedett – ami alá a pozsonyi környezetvédelem is tartozott – Žitný azt állította, hogy Gregorovával csak munkakapcsolat kötötte össze. A NAKA-nak a Gregorovánál végzett rajtaütését úgy kommentálta, hogy a korrupcióért mindenkinek felelősséget kell vállalnia.

 

Hogyan kezdődött ez az egész

 

Weis évekkel ezelőtt került kapcsolatba a Most-Híddal. Weis annak a Demokratikus Közép Pártjának volt az elnöke, amit a HZDS-ből távozott politikusok alapítottak. A párt tagjai közé tartozott Gregorová is. A politikai projekt azonban nem bizonyult sikeresnek. Miután a párt szétesett, Weis az akkor alakuló szlovák–magyar vegyespártot, a Most-Hidat támogatta anyagilag.

 

A nyomozáshoz közeli forrás szerint Weis azt állítja, hogy a szponzori hozzájárulást a jelenlegi környezetvédelmi miniszterrel, Solymos Lászlóval oldotta, ám a miniszter tagadja ezt az állítást.

 

„Amikor 2009-ben megalakult a Most-Híd, akkor nagyon sok érdeklődő támogatta az alakuló pártot. Én a Pozsonyi kerület kerületi elnöke voltam, így természetes, hogy találkoztam vele. Az elfogadott ajándékokat, azok nagyságát és az ajándékozók adatait a párt már akkor is feltüntette a weboldalán“

 

– konstatálta Solymos.

 

Arra, hogy vajon ő mutatta-e be Weisnek Žitnýt, már nem emlékszik. „Nem emlékszem rá, azóta már majdnem tíz év telt el“ – tette hozzá a környezetvédelmi miniszter.

 

Wies azt állítja, hogy az egyik vállalkozásában azért kezdte el alkalmazni Rastislav Žitnýt, mert Solymos megkérte rá. Žitný a lakásgazdasággal foglalkozó Habitat vállalatban kapott munkát, ahol két évig dolgozott.

 

Žitný Habitatbéli munkájával kapcsolatban Solymos tagadóan nyilatkozott. „Nem, soha senkinek nem intéztem állást az Önök által említett cégben“ – mondta a miniszter.

 

Összekötő elem Žitný és Gregorová között

 

Vajon a szponzor Weis ajánlotta be az ismerősét, Gregorovát a Most-Hídnak különböző hivatali funkciók betöltésére? A hivatalok működéséért felelős minisztériumok állítása szerint az állásinterjúk függetlenek és pártatlanok. Az azonban tagadhatatlan tény, hogy Gregorová először annak a récsei hivatalnak volt az osztályvezetője, ahol Žitný is dolgozott. Ezután pedig érdekes módon a járási hivatalban kapott munkát.

 

A pénzért elintézett kérvények ideje Gregorová osztályvezetősége alatt kezdődött el. Az elsők között egy pozsonyligetfalui projekt szerepelt, melynek során egy árjegyzék is született arról, hogy milyen tarifák szerint kell elbírálni a hivatalba beadott kérelmeket. Weis arról is mesélt a rendőrségnek, hogy miként játszotta az összekötő elemet Žitný és Gregorová között. Weis hordta a pénzt, Gregorová pedig tőle kapta az utasításokat arra nézve, hogy kinek milyen kenőpénzért mit kell elintézni. A kenőpénzeket olyan vállalatokon keresztül legalizálták, amelyek tanácsadással foglalkoztak.

 

Ellenőrzést csak indokolt esetben végeznek

 

A rendőrség eddig 400 ezer eurónyi kenőpénzt dokumentált. Nagyon sok olyan döntés, amit a fentebb említett módszerekkel adott ki a Pozsonyi Járási Hivatal, törvénytelen. A kiadott döntéseket Solymos minisztériuma bírálhatja el, ám Solymos irodavezetőjének elmondása szerint csak indokolt esetben ellenőrzik ezeket a döntéseket.

 

„Ilyen ellenőrzést uoltjára 2018 márciusában hajtottak végre a Pozsonyi Járási Hivatalban, és azokat a döntéseket is ellenőrizték, amelyeket Gregorová adott ki. A jelentős megállapításokat továbbítottuk a Főügyészségnek“ – írta Ľubica Kováčová Solymos irodájából.

 

Aktuality.sk/Körkép.sk

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!