Nyitókép: Sme.sk

 

Mindenki egyenlő a törvény előtt, csak épp vannak egyenlőbbek. Az első fokon adócsalásért elítél Ladislav Bašternák vagyonát még mindig nem zárolták, így a fellebbezése elbírálása ideje alatt tovább osztogatja rokonainak drága lakásait. Mára már csak egy pozsonyi ingatlan van a nevén – az amelyben Robert Fico lakik.

 

Bašternák egy hónappal ezelőtt vallotta be a bíróságon, hogy jogtalanul igényelt vissza az államtól több mint 1,7 millió euró áfát. Bár a pénzt visszaadta, a hatóságok nem fogadták el a „tevékeny megbánás” e formáját, tekintve az összeg nagyságára és a sajtófigyelemre. A kétes hírű vállalkozót így öt év börtönre ítélték első fokon. Az ügyész ugyanakkor nem javasolta Bašternák vagyonának zárolását, a hivatalos álláspont szerint azért, mert arra „nem volt törvényes indok”.

 

Még mielőtt elkezdődött volna a bírósági eljárás, Bašternák a Slavín melletti luxusvilláját adta át feleségének egy ajándékozási szerződés keretében. Több más drága ingatlanát pedig az elmúlt hetekben „adományozta” rokonainak. A luxuslakások osztogatásának pedig még nincs vége. November végén Bašternák újabb két ingatlant ajándékozott feleségének.

 hirdetes_300x300  

 

Peter Bárdy: Így segített a kománykoalíció Bašternákon

 

Hiába ugyanis a nyilvánvaló és beismert bűncselekmény és az első fokú ítélet, a vállalkozó szabadon rendelkezhet egyelőre vagyona felett, így például bármikor eladhatja a hírhedt Bonaparte komplexumhoz tartozó lakásokat is – az egyikben például Robert Fico lakik.

 

De nem csak a hozott ítélet miatt különös az ügyészség tétlensége. A rendőrség más, jelentős összegű adócsalások miatt is nyomoz Bašternák ellen, az egyik ügy ráadásul épp a Bonapartéval van összefüggésben. Ha a bíróság igazat ad a vádaknak, akkor a vállalkozó minden 2008 után szerzett vagyonát lefoglalhatja az állam. Már ha addig marad valami belőle.

 

Az RTVS riportja szerint minden törvénytelenül vagy az ítélettel kapcsolatos bűncselekmény útján szerzett ingatlan és más vagyon hatósági zár alá kerülhetne. Csakhogy ezek nagy részét közeli hozzátartozóira íratta át, akikre nem vonatkozhat a hatósági vagyonelkobzás. A hirtelen rátörő ajándékozhatnékról az RTVS hiába kérdezte Bašternákot, a telefonhívásra nem válaszolt.

 

A Rendőrakadémia rektora szerint Bašternák büntetése tovább csökkenhet

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!