A hangfelvétel elemzése, a titkosszolgálat megszólítása és Marian Kočner kihallgatása. Ez a három lépés az első, amit meg kell tennie annak a különleges nyomozócsoportnak, amely a Gorilla-ügyben nyomoz.

 

A Gorilla-csapatnak ezen a héten kellene kézhez kapnia a Marian Kočner széfjében talált hanganyagokat. A Gorilla-ügyön 8 „elitrendőr” dolgozik. Nekik első körben meg kell majd hallgatniuk a talált felvételek, hogy megállapítsák az egyezést, vagy épp az eltérést a SIS által készített leirattal, amelynek létezése hivatalosan nincs megerősítve.

 

A hangfelvételeken több utalás is előfordulhat korrupciós és gazdasági bűntényekről – legalábbis a titkosszolgálat elemző leirata szerint.

 

 hirdetes_810x300  

A Gorilla-nyomozócsoport egykori vezetője: Természetes, hogy a nyilvánosság hallani akarja a felvételt

 

A Penta kérte a hanganyag megsemmisítését

 

Fontos lesz a SIS hozzáállása is, amely korábban nem ismerte el a Gorillához való kapcsolatát. Ha most sem vállalja fel, a nyomozók tovább dolgozhatnak a hanganyaggal. Ellenkező esetben azonban az Alkotmánybíróság egy korábbi döntése értelmében meg kellene semmisíteni a hangfelvételeket.

 

A Penta múlt héten kérvényezte az eljáró hatóságoknál, hogy ne foglalkozzanak a hanganyagokkal, és hogy semmisítsék meg őket. A pénzügyi csoport a Speciális Ügyészségnél kopogtatott ezzel a kéréssel.

 

Marek Gajdoš, a Gorilla nyomozói csoport korábbi vezetője szerint azonban nem kerül sor a hanganyagok megsemmisítésére.

 

„Csak abból indulhatok ki, amit a sajtótól megtudtam. Feltételezve, hogy a felvételek hitelessége jelenleg nincs igazolva, elsősorban ezt kell megerősíteni vagy kizárni”

 

nyilatkozta Gajdoš az Aktuality.sk-nak. Ahhoz pedig, hogy ez megtörténhessen, szerinte nem lehet csak úgy megsemmisíteni a felvételeket.

 

A Gorilla-leirat készítője: Nem lepett meg, hogy előkerült a felvétel. Itt mindennel üzletelnek

 

A Gorilla-csapat mindemellett amiatt is nyomoz, hogy a hangfelvételekkel esetleg üzleteltek. Az ügy leirata szerint gyanúsított lehet Ľubomír Arpáš, a SIS korábbi vezetője, mivel a jelek szerint ő volt az, aki a kompromittáló hangfelvételeket pénzzé tette és így eltüntette az összes nyomot is.

 

A hírek szerint Arpáš 4 millió szlovák koronáért adhatta el a felvételeket a Penta pénzügyi csoportnak. További 2 millió koronát pedig az egykori gazdasági miniszter, Jirko Malchárek adhatott neki. Arpáš tagadja a vádakat, mint mondja, senkinek nem adott el semmit, bár az is gyanússá teszi őt, hogy a SIS-től való távozása után épp a Pentának kezdett el dolgozni.

 

Ki mit vall majd?

 

Amennyiben sikerül megkezdeni a nyomozást a hanganyagok alapján, úgy a következő lépés az egyes résztvevők kihallgatása lesz.

 

„A bizonyítékok hitelességének igazolásának függvényében megtörténhet az egyes állítólagos szereplők kihallgatása, hogy emlékeznek-e rá, hogy valami olyasmit mondtak, hogy a beszélgetés hiteles-e és a megfelelő időben került-e rá sor. Itt azonban kérdéses, hogy ki fog vallani”

 

mondja Gajdoš az eljárással kapcsolatban.

 

Tom Nicholson: Mi értelme van a Gorilla-hangfelvételnek

 

A gyakorlatban ez azt is jelenti, hogy esetleg hanganalíziseket készítenének, tehát elemzők megállapítanák, hogy a hangfelvételen hallható hang megegyezik-e a tényleges személyek hangjával.

 

A Gorilla-ügy 13  évvel ezelett keletkezett, mikor a titkosszolgálat elkezdett lehallgatni néhány politikust és befolyásos vállalkozót. Ők állítólag találkoztak egy a Pentához tartozó lakásban a Vazovova utcában Pozsonyban.

 

A SIS elemző leiratát 2005 és 2006 között Peter Holúbek, a hírszerző ügynökség akkori ügynöke készítette. A leiratból az derül ki, hogy a második Dzurinda-kormány idején milyen korrupciós ügyekre került sor a privatizációk során.

 

Aktuality.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!