Az Aktuality.sk oknyomozó cikkei után a adóhatóság zárolta Gál Gábor ügyvédi irodája egykori ügyfeleinek vagyonát. K. József és N. István, a Jopi Trade nevű cég tulajdonosai ellen büntetőeljárás indult 8,5 millió eurós adócsalás gyanúja kapcsán.

 

A Jopi Trade nevű vállalatot még miniszteri kinevezése előtt Gál Gábor (Most-Híd) parlamenti képviselő képviselte egy perben, ahol a két tulajdonos az adóhivatalt perelte, amiért nem fizette ki áfavisszaigénylésüket. Az Aktuality.sk két, egymástól független forrásra hivatkozva azt írja, hogy K. és N. ellen büntetőeljárás van folyamatban. A vádemelés még tavaly szeptemberben történt, akkor Gál még ügyvédként képviselte őket a bíróságon.

 

A nyomozás még 2013-ban indult, majd  2017 szeptemberében az eljáró ügyész hat személy ellen emelt vádat jogtalan áfavisszagénylés miatt, amelynek értéke a rendőrségi szóvivő, Michal Slivka elmondása szerint 8,5 millió euró.

 

 hirdetes_810x300  

Gál a sajtónak korábban azt nyilatkozta, hogy a Jopi Tradenek „sok más vállalkozóhoz hasonlóan (…) problémái vannak az adóhatósággal”. Később kiderült, hogy a cég mindkét tulajdonosát ítélték már el adóbűncselekmények miatt. Később pedig akkor emeltek ellenük vádat, mikor Gál Gábor képviselte a céget a bíróság előtt az adóhivatallal szemben.

 

Számlabefagyasztások

 

Az Aktuality.sk információi szerint mindkét vállalkozó számláját zárolták. Hat személy ellen emeltek vádat, szlovák monogramokkal Peter L., Márió Cs., Peter M., Miroslav Š., Jozef K. és Štefan N. A szlovák portál szerint amint a sajtóban megjelentek az első cikkek az ügyről, a rendőrség már zárolta is a gyanúsítottak számláit. A Jopi Trade egyik tulajdonosának fia azonban, aki a cégnél dolgozik, ezt cáfolta azzal, hogy nincs tudomása semmilyen számlabefagyasztásokról.

 

Gál Gábor a sajtónak elismerte, hogy tud az egykori ügyfelei elleni vádemelésekről, e-mailben küldött válaszaiban az Aktuality-nak úgy fogalmazott,

 

„Az ügyvéd feladata ügyfele érdekeit képviselni a polgári ügyekben (a büntetőeljárások során is, de azzal én nem foglalkozom), ahol jogi védelmet és képviseletet igényelnek, ami minden polgárt megillet”

 

Egyúttal további részleteket osztott meg a Jopi Tradenek nyújtott jogi szolgáltatásokkal kapcsolatban, és ügyfele jóváhagyásával közölte, hogy a Jopi Tradetől származó bevételei összesen 13 ezer eurónak felelnek meg. „További részleteket nem oszthatok meg az ügyfelem engedélye nélkül” – írta.

 

Gál Gábor ügyvédi irodája – amelyben egyetlen tulajdonosként szerepel – tavaly 850 ezer eurós forgalmat bonyolított. Állítása szerint ennek zöme ügyfelei beruházási projektjeiből származik, részleteket azonban nem árult el az ügyvédi titoktartásra hivatkozva.

 

Üzemanyagbiznisz és áfavisszaigénylések. Gál Gábor ügyvédi irodája képviseli az érintett céget az adóhivatallal szemben

 

Aktuality.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!