Nyitókép: Aktuality.sk

 

Csütörtökön dönt a Speciális Büntetőbíróság Marian Kočner őrizetének szigorításáról, mivel kiderült, hogy a rács mögül is megpróbálta befolyásolni az ellene folyó nyomozások tanúit. A szigorítást Ján Šanta speciális ügyész kezdeményezte, aki a Markíza televíziót érintő váltóügyben illetékes. Az ügyész kollúziós fogságot javasolt Marian Kočner számára, ami a személyi szabadság korlátozásának egyik legkeményebb módja. 

 

A kollúziós fogság idején a vádlott az ügyész szigorú felügyelete alatt áll, ugyanis az ügyész hagyja jóvá a vádlott telefonhívásait, és rajta keresztül megy át az összes posta.Az ügyészség hivatalosan nem kívánta kommentálni az őrizet szigorításának hírét, a sajtót szerda reggel egy ismeretlen személy értesítette a fejleményekről. A tőle kapott információt a rendőrség részben végül megerősítette.

 

Több szlovákiai sajtóorgánum kapott e-mailben levelet, amelynek írója szerint mikor Peter Tóth, mint „titkos tanú” vallomást tett a rendőrségen Kočner és a Kuciak-gyilkosság egyik főgyanúsítottja, Alena Zsuzsová kapcsolatáról, bizonyítékokkal is szolgált arról, hogyan akarta Kočner befolyásolni a számára kényelmetlen információkkal rendelkező tanúkat. Erre még elvileg Zsuzsová letartóztatása előtt került sor, vagyis még azelőtt, hogy Kočnert hivatalosan kapcsolatba hozták volna Ján Kuciak és menyasszonya meggyilkolásával. A titkos tanú különösen súlyos ügyekben tanúskodó személyt jelöl, aki az általa birtokolt információk miatt életveszélyben van.

 hirdetes_810x300  

 

Kočner továbbra is börtönben marad

 

A Tóth által átadott bizonyítékok a hírek szerint levelek, cédulára írt üzenetek, amit Kočner Tóthnak küldött el ügyvédjén keresztül. Állítólag a raboskodó vállalkozó a cédulákra saját kezűleg írta rá, melyik politikust vagy ügyészt kell megkeresnie Tóthnak annak érdekében, hogy Kočnert szabadlábra helyezzék. Azt nem lehet tudni, hogy ezek az emberek tényleg segítettek-e bármilyen módon, vagy sem, vagy hogy Tóth egyáltalán átadta-e az üzeneteket.

 

A névtelen informátor e-mailjében az áll, hogy Kočner az egyik üzenetében azt írja, Kočner azt követelte, hogy Robert Fico (Smer elnöke) és Robert Kaliňák (Smer alelnöke) parlamenti képviselők segítsenek neki Denisa Sakován, Ján Počiatek, Norbert Bödör vagy Dušan Kováčič speciális ügyészen keresztül. Az, hogy a vállalkozó ezt írta, még nem jelenti azt, hogy az említett személyek erről bármit tudnának.

 

A levél szerint azonban Kočner azt várta Ficotól, hogy hívja fel Mojmír Mamojka alkotmánybírót egykori smeres párttagot. Történetesen ő döntött Kočner szabadlábra helyezéséről – végül úgy határozott, hogy a vállalkozó rács mögött marad.

 

Peter Tóth vallomást tett: Kočner kérésére Kuciakot és további újságírókat figyelt meg

 

A névtelen e-mail szerint a rendőrség nem mindegyik cédulát adta át a speciális ügyészségnek. A rendőrség és NAKA ezt elutasítja, és nyilatkozatban közölték, hogy minden cédula hivatalosan hitelesített fénymásolatát átadták az ügyészségnek. Az ismeretlen levélíró szerint Kočner diszkreditálni akarta a váltóügyben eljáró ügyészt, Šantát is, akinek hangjával épp kedden este tettek közzé a Youtube videómegosztón egy felvételt. Ezen a közzétevő Martin Daňo szerint az ügyész az újságírókkal beszél a bazíni bíróság üléstermében arról, mikor és hogyan határoznak Kočner őrizetének fokozása kapcsán. Daňo szerint Šanta azt mondta a felvételen, hogy az ügyben eljáró bíró, Roman Púchovský szemét, valójában a felvételen azt mondja, hogy „senkit nem érdekel („je hajzel helyett nikto sa nelajzne hangzott el).

 

Púchovský holnap fog dönteni a szigorított őrizetről.

 

Szlovák sajtó: Peter Tóth egy volt ŠtB-s ügynököt bízott meg Kuciak megfigyelésével

 

DenníkN.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!