Illusztrációs felvétel – Forrás: Sme.sk (Profimedia)

 

A korkedvezménnyel nyugdíjba vonulók is vállalhatnak munkát, feltéve, hogy bizony feltételeket teljesítenek. Alapesetben a korkedvezményesek a Szociális Biztosítóhoz benyújtandó nyugdíjazási kérvény leadásakor már lehetnek munkaviszonyban, egyéni vállalkozóként vagy munkavégzési megállapodásra (dohoda) sem végezhetnek munkát. Vannak azonban kivételek.

 

„A korkedvezményes nyugdíjat a biztosított személy csak akkor kérvényezheti, ha teljesíti a feltételeket, vagyis nincs semmiféle munkaviszonya, és legalább 15 évig nyugdíjbiztosított volt, legfeljebb két éve van hátra a rendes nyugdíjkorhatár eléréséig, és a kérvényezés napján a megállapított életjáradék nagysága legalább a mindenkori létminimum 1,2-szerese. Ez jelenleg 205,07 euró. Ha a második pillérben is rendelkezik megtakarításokkal, akkor azzal együtt kell elérnie a létminimum legalább 1,2-szeresét”

 

fogalmazott peter Višváder, a Szociális Biztosító szóvivője. Elmondása szerint továbbra is érvényes, hogy ha a korkedvezményes nyugdíjas újra biztosított lesz, vagyis munkaviszonyba kerül, vagy egyéni vállalkozói engedély alapján végez munkát, a Szociális Biztosító felfüggeszti a nyugdíja folyósítását, egészen addig, míg meg nem szűnik munkaviszonya.

 

 hirdetes_810x300  

Van azonban kivétel, de csak a munkavégzési megállapodás (dohoda o pracovnej činnosti) és a munkatevékenységről szóló megállapodás (dohoda i vykonaní práce) esetére vonatkoztatva. Ha ugyanis a korkedvezményes nyugdíjas havi bevétele egy évben átlagosan nem haladja meg a 200 eurót (vagyis egy évben legfeljebb 2400 eurót keres), akkor a korkedvezményes nyugdíjat a Szociális Biztosító nem állítja le. Kivéve, ha az adott évben átlépi a 2400 eurós határt.

 

Az említett két munkaviszony esetében a korkedvezményes nyugdíjasnak egy becsületbeli nyilatkozattal jeleznie kell a munkáltató felé, hogy mentesül a nyugdíjbiztosítás fizetési kötelezettsége alól. Még a munkaviszony létrejötte előtt.

 

Aktuality.sk, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!