Nyitókép: Andrej Lojan

 

Bugár azt mondja, azért indul az államfőválasztáson, hogy csillapítsa a szlovák társadalomban kialakult feszültséget. Azt a feltételezést azonban elutasítja, hogy azért lépett volna be az államfőválasztási harcba, hogy megerősítse a Most-Híd szavazóinak magyar szárnyát, hiszen a párt fokozatosan veszíti el a szlovák választóit.

 

Bugár Béla a Postojnak adott interjújában azt is elmondta, hogy az Isten előtt is hajlandó megvédeni a tavaszi viselkedését, továbbá arról is beszélt, hogy miért gyűlöli őt Fico és Kaliňák, milyen témában fenyeget konfliktus a Most-Híd és az SNS között, és miért tartja őt az MKP és a Fidesz a magyar nemzet árulójának.

 

 hirdetes_400x285  

(…)

 

Miért jelölteti magát államfőnek?

 

Talán Ön is érzékeli a társadalomban uralkodó feszültséget. Szlovákiának egyszerűen egy olyan államfőre van szüksége, aki egyesít nem pedig szétválaszt. Megengedhetetlen, hogy egy olyan érzékeny és kényes témában, mint Kuciak újságíró meggyilkolása, a köztársasági elnök az egyik vagy a másik oldalra áll. Az államfőnek kell annak a személynek lennie, aki csökkenti a feszültséget. (…)

 

Ön azt mondja, hogy Andrej Kiska és az ő viselkedése győzte meg arról, hogy induljon az államfőválasztáson?

 

Nemcsak ez, hanem az a módszer, ahogyan Szlovákiában politizálnak. Az államfőnek nincsenek nagy jogkörei, de éppen ilyen helyzetekben kijelölheti a helyes irányt, kompromisszumokat kereshet, és megmondhatja azt, ami rossz.

 

Miért gondolja, hogy éppen Ön lenne képes ennek a feszültségnek az enyhítésére?

 

Vegyük csak példaként a szlovák–magyar feszültséget. Vajon miért csökkent?

 

Mert Orbánnak más gondjai vannak.

 

Ez nem igaz.

 

A legnagyobb feszültség 2010-ben volt, amikor Orbán átnyomta azt az intézkedését, hogy a határon túli magyarok is megszerezhessék a magyar állampolgárságot. Ezt az intézkedést később háttérbe szorította, a viszonyok pedig egyszeriben lenyugodtak.

 

2010-ben a Smer volt kormányon…

 

… utána jött Ön a Radičová kormányban…

 

… a feszültség pedig csökkeni kezdett, hála annak, hogy néhány problémát sikerült megoldanunk. Ha azt mondjuk, hogy minden kisebbség a saját szokásaival, kultúrájával és nyelvével gazdagítja azt az államot, ahol él, akkor annak az államnak többet kell áldoznia azért, hogy az a kisebbség túléljen. Ezért is igyekeztünk elérni azt, hogy a magyar kisebbség ne szűnjön meg, hogy a kultúrájuk és az iskolaügyük finanszírozva legyen – ebben előrehaladás törént, és azóta is nyugalom van.

 

Amikor azt mondja, hogy azért indul az államfőválasztáson, hogy egyesítsen, akkor úgy tűnik, mintha valóban hinne abban, hogy Ön lesz az egyesítő. Mindez annak ellenére is elképzelhetetlen, hogy a saját közössége nagy részében továbbra is népszerű, a szlovákok körében pedig még mindig kisebb undort kelt, mint a többi szlovák politikai vezető.

 

Valakik számára elképzelhető, valakik számára nem.

 

Ön valóban hisz abban, hogy van esélye a győzelemre?

 

Igen. Nézze csak meg, hogy Szlovákia északi részén, ahol a magyarokat csak a televízióból és a sítúrákról ismerik, hirtelenjében 21 polgármesterünk lett a Mezőlaborci, Felsővízközi és a Bártfai járásban.

 

De ahhoz, hogy Ön köztársasági elnök legyen, mondjuk Marián Kotlebával együtt kell bejutnia a második körbe.

 

Nem foglalkozom azzal, hogy ki lehetne az ellenfelem a második körben. Én azzal foglalkozom, hogy bekerüljek a második körbe.

 

(…)

 

Az Ön pártjának problémája abban lakozik, hogy addig, amíg 2016-ban a szlovákoknak a 60%-a a magyaroknak pedig a 40%-a választotta a Most-Hidat, addig a szlovák választók több csalódás után távoztak Önöktől, és a felmérések szerint csakis annak köszönhetően sikerül 5% felett maradniuk, hogy megnövekedett a magyar választóiknak a száma. A Most-Hídból így fokozatosan Híd-Most lesz. A saját, erős jelölt állításának nem az volt a valódi oka, hogy bebizonyítsák az MKP fölötti erőfölényüket a magyar közösségen belül?

 

Ha tényleg úgy lenne, ahogyan ezt felvázolja, tehát, hogy elvesztenénk a szlovák választóinkat, akkor a Most-Hídnak Szlovákia északi részén nem lenne ennyi polgármestert…

 

…. ez a koalícióban is így volt …

 

…. nem, én a Most-Híd 21 szlovák jelöltjéről beszélek, akik a fentebb említett járásokban csak és kizárólag a mi pártunk színeiben arattak sikert. Ők nem féltek és nem is szégyenkeztek. Az, hogy Híd-Most váljon belőlünk csupán a rosszakaróink akarata. (…)

 

Minden bizonnyal Önök is rendelkeznek olyan adatokkal a párton belül, amelyekből kiderül, hogy a választók összetétele az utóbbi két-három évben megváltozott.

 

Csakhogy a választók összetétele nem 2016-tól változik, hanem 2009-től, amióta megalakultunk. Azt mondják nekem, hogy a szlovák pillér szétesett, mert Lucia Žitňanská távozott. De hol volt ő 2009-ben?

 

… de mi nem azt állítjuk, hogy a szlovák pillér csakis rajta állt …

 

… befejezésképpen, Žitňanská 2014-ben csatlakozott a pártunkhoz. Tehát előtte már öt évig építettük a Most-Hidat, mint a kisebbség és a többségi nemzet közötti együttműködés pártját.

 

Ön valóban nem érzi úgy, hogy a szlovák választói pillér meggyengült volna?

 

Nem. Pozsonyban ugyan elveszítettük a szlovák választóinkat, de Pozsony más. Más régiókban viszont nem veszítettük el a szlovákokat, sőt inkább úgy gondolom, hogy újakat szereztünk.

 

Az Ön eredménye nagyrészt a magyarok szavazatától fog függeni. Durván mintegy tíz éve kell szembenéznie a Fideszhez és az MKP-hoz közeli média azon ellenkampányával, amely árulónak nevezi Önt. Változott ezen valami az utóbbi időben?

 

Igen, változott, mert sokkal keményebb lett. A magyar parlament elnöke azt beszéli rólam, hogy én vagyok a magyar nemzet árulója, hogy nem magyar vagyok, hanem szlovák, aki jól tud magyarul. Egy határon túli magyarokkal történő találkozó során Orbán kijelentette, hogy a Most-Híd a magyar kormány számára köröm alatti tüske.

 

Tehát egyre inkább rosszabbodik Orbán magatartása Önnel szemben?

 

Rosszabbodik, bár néha megdicsérik azokat a törvényeket, amelyeket az utóbbi két évben a kisebbségek hasznára elfogadtunk. De jelenleg azt is hozzáteszik, hogy mindez nem jöhetett volna létre az MKP nélkül.

 

Orbán és Fico kapcsolata az elmúlt években történelmi szempontból is jónak bizonyult, a V4-ket közelebb hozta egymáshoz a menekültügyi krízis. Akkor mégis miért támadja Önöket a Fidesz?

 

Azért, mert mi nem vagyunk tisztán etnikai párt. Orbán nemrégiben – amikor annak a bizonyos köröm alatti tüskének nevezett bennünket – azt mondta, hogy ők mindig csak a színtiszta etnikai pártokat fogják támogatni.

 

Orbán állásfoglalása annyit jelent, hogy a Most-Híd és az MKP közötti szűkebb együttműködés lehetetlen?

 

Ők elfogadnák, ha mi egyesülnénk az MKP-val, és így bejutnának a parlamentbe. Ez nem okozna nekik gondot. Tudják, maguk, szlovák újságírók között nincsenek olyanok, akik értenének magyarul, ezért nem észlelik azt, hogy mit épít ki itt a Fidesz, és milyen módon befolyásolja a politikát.

 

Orbán amolyan párhuzamos országot épít ki Dél-Szlovákiában?

 

Nem, ezt nem hinném. De egy olyan rendszer épít, ami a jövőben beleavatkozhat a választásokba.

 

Úgy véli, hogy olyan szervezeteknek és alapítványoknak küld ide pénzt, amelyek az MKP-t szolgálják?

 

Pénzt kínál az óvodáknak, a kisvállalkozóknak és a sort még folytathatnám. Természetesen mindezt az MKP irányítása alatt.

 

Elmondása szerint a Fidesz tolerálná, ha az MKP a Most-Híddal együtt indulna a választásokon. Ön ezt el tudja képzelni?

 

Mégis hogyan lehetne velük együtt dolgozni, ha minden választáson elutasítanak minket? A megyei választások előtt megpróbáltuk nekik elmagyarázni azt, hogy annak érdekékben, hogy a parlamenti választások során egy listán legyünk, ahhoz kicsit meg kell nevelniük a választóikat. Nem nekünk kell a mi választóinkat megnevelni, hanem nekik a sajátjaikat, mert régóta gyűlöletet táplálnak ellenünk. (…)

 

Úgy gondolja, hogy a Fidesz nyomására viselkedtek így?

 

Nem, itt az ellenünk táplált gyűlöletről van szó. Tudatosítani kell, hogy azóta, mióta megalakult a Most-Híd, nem kerültek be a parlamentbe. Az államfőválasztáson gyorsan elindították a saját jelöltjüket, bár maximum 3%-ot fog elérni.

 

Az európai választásokkal kapcsolatban már a Fidesszel tárgyaltak. Minden bizonnyal az MKP jelöltjei egy jelölőlistán lesznek a fideszesekkel, így ezen a téren sem fogunk tudni megegyezni. El tudja képzelni, hogy ezek után fél évvel később meg tudunk majd egyezni arról, hogy közös jelölőlistán indulunk a parlamenti választásokon?

 

(…)

 

Koalíciós pártként nagyobb esélye van arra, hogy változásokat érjen el, mint államfőként.

 

Nem. Illetve csak akkor, ha valaki egyedül kormányoz. Ha valaki koalícióban van, akkor ott kevés a lehetősége. Csak azt lehet szorgalmazni és erőltetni, ami a kormány programnyilatkozatában benne van.

 

Annak az államfőnek, akinek feszült a kapcsolata a kormánnyal, még kevesebb az esélye.

 

Mert a kormánnyal feszült a viszonya. De nem kell, hogy ilyen viszonya legyen. Az államfőnek a kormány és a politikai pártok felett kellene állnia. A köztársasági elnöknek kellene figyelmeztetni a médiát arra, hogy ha programszerűen azt fogják terjeszteni, hogy minden rossz és korrupt, akkor azzal a radikalizmus melegágyát fogják megteremteni. (…)

 

Öntől már megszoktuk, hogy ha valamilyen komoly mondatot mond vagy döntést fogad el, akkor arra minden lehetséges szemszögből meg kell nézni.

 

Nem, egyetlen szemszög is elegendő: meg kell érteni, hogy mi a különbség a személyes felelősségvállalás és a politikai döntés között.

 

Postoj.sk, Béla Bugár: Cítim, že Fico s Kaliňákom ma nenávidia

 

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!