A ’90-es évek óta nem volt annyi betege a pozsonyi Drogfüggőségi Gyógyközpontnak, mint ma – írja a Denník N internetes kiadása. Utoljára a 25 évvel ezelőtti függőséghullám idején tapasztalták a kezelőorvosok a kábítószerek ilyen mértékű elterjedését.

 

Csak ebben az évben 835-en jelentkeztek be kezelésre a központba, drog-, alkohol vagy szerencsejáték-függőség okán. És ez valószínűleg nőni fog, az év vége felé ugyanis ugrásszerűen emelkedik az ilyen betegek száma. Az intézet évente mintegy 2500 embert kezel.

 

A legtöbb esetben alkoholproblémákkal küzdők jelentkeznek, a 835 új betegből 300 emiatt fordul a központhoz. Viszonylag nagy a számuk a többféle függőségtől küzdők száma is (pl. alkohol és kábítószer együtt). Az idén bejelentkezett szerencsejáték-függők száma az intézetben körülbelül százra tehető, ami az előző évekhez képest jelentős emelkedést jelent.

 

 hirdetes_400x285  

A tehetősebbek a kokainhoz nyúlnak

 

Ez a trend ráadásul nem csak Pozsonyban mutatja meg magát, hanem országszerte nő a függőség miatt speciális kezelésre szorulók száma. A pozsonyi központ igazgatója, Ľubomíra Okruhlica szerint a fővárosban a kokainhasználók száma nőtt leginkább. Ők a jobb módban élők csoportjába tartoznak, akiknek van elég pénzük a kokain megvételére, állítása szerint elsősorban ügyvédekről, menedzserekről, vállalkozókról van szó, elvétve azonban orvos is akad köztük.

 

Az ilyen társadalmi rétegbe tartozó emberek rendszerint nagyon nehezen veszik rá magukat a kezelésre. A topmenedzserek körében pedig elképesztő iramban terjed a kábítószer-használat. Okruhlica ezt azzal támasztja alá, hogy maguk a menedzserek kérdezik a terapeutáktól, mit kellene tenniük. Kezelésre nem mennek, mert féltik a pozíciójukat, az ugyanis nyilvántartásba vétellel jár. Inkább csak telefonálnak, vagy e-mailt írnak.

 

Kormegoszlás

 

A függő és magát kezeltetni hajlandó emberek száma is fokozatosan emelkedik, és idén elértük a ’90-es évek idején tapasztalt szintet. Okruhlica szerint ennek egyik oka, hogy pont ez az a generáció, amely most tapasztalja magán a függőség jegyeit. Az alkoholizmus és a marihuána-függőség átlagban 10-15 év alatt alakul ki. Hasonlóképp évekig tart a szerencsejáték-függőség kialakulása is. A keményebb drogok esetében – például a heroinnál vagy az ópiátoknál – a fiziológiai függőség jóval korábban kialakul.

 

A legtöbb, magát kezeltetni hajlandó alkoholista 40-44 év körüli, a marihuána és metamfetamin-függők zömében 22-25 évesek. A szerencsejáték-függők pedig 36-37 évesek.

 

A kezelés ütemét strukturális problémák is nehezítik. Nincs ugyanis elég pszichiáter, aki foglalkozna az ilyen betegekkel. A legtöbb esetben csak ambuláns ellátást kapnak, nem történik kórházi, vagy specializált intézményben történő kezelés. A többi orvoshoz hasonlóan a pszichiáterek is túlterheltek. A pozsonyi drogközpont saját felmérése szerint a kezelésre a bejelentkezéstől másfél hónapnál is többet kell várni. És ezek csak azok az orvosok, akik a felmérés során felvették a telefont – 40-ből 20.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!