Nyitókép forrása: FOTO SME- JOZEF JAKUBČO

 

Decemberben, négy évvel korábban még Robert Ficot egyértelműen a legmegbízhatóbb smeres politikusként tartották számon. Abban az időben, mint az egyszínű kormány vezetőjében, saját pártja választóinak 95 %-ka bízott meg. Peter Pellegrini akkoriban egy hónapja volt házelnök, miután Pavol Paška távozni kényszerült a posztról a pőstyéni CT-botrány kapcsán. Ebben az időben Pellegrinit a Smer választóinak 60 %-ka tartotta megbízhatónak.

 

2018 végére jócskán megváltozott a helyzet. Pellegrini már eltöltött néhány hónapot a kormányfői székben, Fico pedig visszaszorult egyszerű parlamenti képviselőnek és pártelnöknek. A Focus ügynökség felmérése szerint, melyet a Sme szlovák napilap megrendelésére készített, napjainkban Pellegrini már ugyanakkora bizalmat élvez a Smer választói körében, mint Robert Fico pártelnök.

 

Martin Slosiarik, a Focustól azzal magyarázza Pellegrini előretörését, hogy a Smer választói szemében maga Fico alapozta meg bizalmat felé azzal, hogy őt jelölték kormányfőnek, így a választók is megbíznak benne.

 hirdetes_300x300  

 

Míg a Smer mai választói körében Fico és Pellegrini egyforma megbízhatóságnak örvend, azok között, akik el tudják képzelni, hogy a jövőben is a Smerre szavazzanak, Pellegrini már Fico felett áll. A jelenlegi kormányfőben ugyanis a megkérdezettek 82 %-ka bízik, míg Ficoban csak 64 százalék. Ráadásul Ficot a többség nem szeretné újra miniszterelnökként látni. A megkérdezettek kétharmada úgy gondolja, hogy teljesen ki kellene vonulnia a politikából.

 

A közvélemény hangulata Pavol Baboš politológus szerint nyomást helyez Ficora, hogy mérlegelje politikai jövőjét. Ráadásul a párton belüli konkurenciának is jelzésértékű, hogy nagyobb nyomást fejtsen ki rá. És bár Fico azt mutatja, hogy közte és Pellegrini között jó az együttműködés, a színfalak mögött inkább a köztük lévő feszültségről beszélnek.

 

 

A népszerűség csökkenésén Fico partnerei is nyerhetnek

 

Pellegrini tavasszal váltotta Ficot a kormány élén. Áprilisban a Smer választóinak 95 %-ka bízott meg Ficoban, Pellegrini megbízhatósága 90 %-ra ugrott. Ma a miniszterelnök mág a legmegbízhatóbb politikus a konkurens politikai pártok vezetői között is. Az összes megkérdezett 46 %-ka bízik benne, 52 % pedig nem bízik benne. Ficoban 26 % bízik és a megkérdezettek 72 %-a nem bízik.

 

A rendes parlamenti választásokig még több mint egy év van hátra, de már most felvetődik a kérdés, hogy ki lesz a kormányfő, ha a Smer ismét kormányt alakíthat. Fico általában kitér a válaszadás elől, de legutóbb a Tablet TV-nek nyilatkozva azt mondta, hogy ha a Smer nyeri a válaztásokat, ő lesz az, aki vezeti majd a koalíciós tárgyalásokat.

 

Fico újbóli kormányfőségét a válaszadók 68 %-a negatívan értékelné, csak a Smer választóinak többsége nem látna benne problémát.

 

„A felmérés megmutatta, hogy az ő személye megosztja a társadalmat már most, és ha a választások után miniszterelnök lenne, kivívná a társadalom rosszallását”

 

mondja a politológus, aki arra is felhívja a figyelmet, hogy a jövőbeni koalíciós partnerek is megéreznék a népszerűség csökkenését egy ilyen döntés után, mivel a többi párt választóinak többsége sem szeretné Ficot a kormányfői székben látni.

 

 

Az ellenzéki választók egy része sikeresnek látja Ficot

 

Fico manapság abban a kérdésben is megosztja a társadalmat, hogy sikeres politikusnak tartják-e. Míg a válaszadók 48 %-a sikeresnek látja, addig 47 % pont ellentétesen látja. A Smer választóinak többsége szerint sem sikeres politikus, és a Most-Híd az SNS és az ellenzéki választók egy része is ugyanígy vélekedik.

 

 

Slosiarik szerint Fico politikai fellépésére érzelmek nélkül tekintenek a választók.

 

„Gyakran hallom a minőségi felmérések során is az ellenzéki választóktól, hogy el kell ismerni, Fico mint politikus ügyes, van politikai tehetsége, pártjával többször is meg tudta nyerni a választásokat”

 

Slosiarik szerint azonban abban a kérdésben, hogy Ficonak távoznia kellene-e a politikából, már sokkal nagyobb az egyetértés a válaszadók között. A felmérés szerint pályafutása befejezését kívánná az SNS és a Most-Híd választóinak többsége. Jóformán csak saját pártjának választói szeretnék, ha továbbra is politizálna – a Smer választóinak 93 %-a nem szeretne még megválni Ficotól.

 

sme.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!