Nyitókép: Topky.sk

 

A sorkatonaság újbóli bevezetése nem jó javaslat – jelentette ki Bugár Béla, a Most-Híd elnöke Peter Gajdoš (SNS) védelmi miniszter korábbi kijelentésére reagálva, aki arról beszélt, hogy ha emberhiány lépne fel a hadseregben meg kell majd fontolni ezt a lépést is.

 

Bugár szerint a hadseregnek sem kapacitása sem infrastruktúrája nincs egy ilyen lépéshez, ugyanakkor nem hiszi, hogy a koalícióban feszültség alakulni ki ebben a kérdésben.

 

„A katonaság állapota 75 százalékos. Ha most megegyeznénk, hogy újra bevezetjük a sorkatonaságot, akkor attól a 75 százaléktól katonákat kell elvonnunk az újoncok kiképzése érdekében”

 

 hirdetes_810x300  

érvelt a vegyespárt elnöke. Mint fogalmazott, ez azt is jelenti, hogy a lépéssel még kevesebb katona állna rendelkezésre arra az eshetőségre, ha katonai akcióra kerülne sor, például egy különböző katasztrófák idején.

 

Bugár egyúttal azt állítja, hogy a hadseregnek nincs kellően kiépített infrastruktúrája a kötelező sorkatonaság visszaállítására. Kérdéses a kaszárnyák és szakácsok megfelelő száma is.

 

„Szerintem ez nincs átgondolva, ezért nem támogatjuk”

 

tette hozzá. Hangsúlyozta, hogy emiatt nem fog kialakulni koalíciós feszültség.

 

„Elég annyit mondani, hogy egy koalíciós partner nem ért egyet, és így jelentőségét is veszti”

 

mondta.

 

Peter Pellegrini (Smer) kormányfő álláspontja szerint, ha újra bevezetésre kerül a kötelező katonai szolgálat, az csak össztársadalmi egyetértéssel valósulhat meg. Kiemelte, hogy Szlovákiában több olyan generáció van, amely egyáltalán teljesített katonai szolgálatot. Figyelmeztetett, hogy épp ezért állhat elő probléma válsághelyzetekben, illetve aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a fiatalok körében nem elég vonzó a hivatásos katonai karrier.

 

Teraz.sk, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!