Nyitókép: Aktusality.sk

 

„Arra van szükségünk, hogy az oktatási rendszer jobban kötődjön a munkapiachoz. Főleg arról van szó, hogy nem kell mindenkinek magiszternek lennie – mondta Martina Lubyová (SNS) oktatási miniszter a SITA hírügynökségnek adott interjújában.

 

„Azt beszélik, hogy Szlovákiában túl sok a főiskolai végzettségű ember. Ez nem teljesen igaz. Az Európa 2020 célkitűzéseit úgy állították össze, hogy a 30-34 éves személyek 40 százaléka rendelkezzen harmadfokú, vagyis valamilyen egyetemi képzettséggel. Ezt a célt Szlovákiában már teljesítjük. Rólunk azt mondják, hogy túl sok a magiszter végzettségű”

 

fogalmazott a miniszter. Szerinte túl sokan töltenek öt-hat évet az egyetem padjaiban, végül pedig kevésbé kvalifikált munkakörben helyezkednek el.

 

 hirdetes_810x300  

„Meg akarjuk erősíteni a bakalár oktatást, a célunk az lenne, hogy csökkentsük a magiszterek szükségesnél nagyobb számát és hogy az embereknek ne kelljen feleslegesen három-négy évvel többet főiskolára járniuk, ha a gyakorlatban úgysem veszik hasznát”

 

fogalmazott Lubyová.

 

„A professzionális bakalárok a mostanitól kissé eltérő bakalárprogramot igényelnek. Most sokkal inkább akadémiai jellegű a képzés. A diák a legszükségesebb ismereteket kapja meg, hogy folytatni tudja tanulmányait a magiszteri képzésen. A munkaszemléletű bakalár több gyakorlati szemléletű, alkalmazható tudást kapna.”

 

magyarázta. Úgy véli ugyanis, hogy mai, hároméves alapképzés kevésbé alkalmazható, a munkáltatók számára is érdekes ismereteket ad át a diákoknak.

 

„Egyúttal bevezetjük a szakmai gyakorlat hitelesítésének rendszerét, amivel az emberek egy része iskolapadban eltöltött idő nélkül is magasabb végzettséget kaphatnak”

 

Munkaszemléletű bakalérképzés jelenleg a pozsonyi Szlovák Műszaki Egyetemen folyik, de ez a miniszter szerint még túl kevés, ki kell terjeszteni a programot, különösen az IT-szakamberek képzése érdekében.

 

Webnoviny.sk, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!