Nyitókép: HN/Pavol Funtál

 

A Smer elnöke, Robert Fico exkormányfőt is jelölték alkotmánybírónak. Ficót Martin Glváč (Smer) parlamenti képviselő jelölte a posztra. A hírről elsőként az RTVS számolt be.

 

„Úgy hiszem, hogy eddigi tevékenysége fényében ő a legmegfelelőbb jelölt. Robert Ficoról van szó”

 

erősítette meg a hírt Glváč. Fico alkotmánybírói ambícióiról már tavaly is sok szó esett. Tomáš Koziak politológus szerint ezt a lépést az exkormányfő részéről csak egyféleképp lehet értékelni: így akar kivonulni a politikából. Koziak emlékeztetett, hogy az alkotmánybírói pozíció összeférhetetlen a politikai tisztségviseléssel.

 

 hirdetes_400x285  

Van esélye?

 

A politológus nem bocsátkozott spekulációkba azzal kapcsolatban, hogy Ficónak van-e esélye bejutni a taláros testületbe. Mint mondta, a körülmények miatt ezt még korai megállapítani.

 

A mai nap volt az utolsó, hogy jelölteket lehetett javasolni, és összesen 11 név merült fel, köztük a szintén smeres Róbert Mádej, illetve már megerősítést nyert Pfundtner Edit (Most-Híd) igazságügyi államtitkár jelölése is.

 

Szintén a jelöltek között szerepel a választások után csúfosan leszerepelő Sieť egykori elnöke, Radoslav Procházka, aki korábban sikertelenül pályázta meg az európai bírósági bírói posztját, illetve a sajtóban megjelent hírek szerint alkotmánybíró lehet még án Štiavnický, Peter Straka, Boris Gerbery, Ľuboš Szigeti, Zuzana Pitoňáková, Ján Drgonec, Michal Truban, és Radovan Hrádek, valamint Daniela Švecová, a Legfelsőbb Bíróság elnöke, akit Pfundtnerhez hasonlóan a Komenský Egyetem Jogi Kara javasolt.

 

Javasolták még alkotmánybjrónak Peter Kresákot (Most-Híd), Ján Šikutát, Martina Jánošíkovát, Peter t, Peter Šorlt, Soňa Mesiarkinovát, Marek Tomašovičot, Dagmar Fillovát, Pavol Malichot, Peter Molnárt, Martin Vernarskýt, Ladislav Duditšot és Marián Slukot.

 

A Smer szürkeeminenciása

 

A sajtóban megjelent hírek szerint Monika Jankovská neve is felmerült, aki jelenleg szintén az igazságügyi minisztérium államtitkára. Jankovská neve több korrupciós és visszaélési ügy kapcsán is felmerült, Robert Fico a 2016-os választások után a bíróságokat ellenőrző Bírói Tanács elnökének szánta, de Lucia Žitňanská (akkor még Most-Híd) ellenkezése miatt nem tudta véghezvinni célját.

 

Az alkotmányjogi parlamenti bizottság üése január 22-én kezdődik, a jelöltek meghallgatása pedig másnap, január 23-án kezdik, amire három nap áll rendelkezésükre. A meghallgatásokon Andrej Kiska államfő is részt vesz, akadályoztatása esetén az elnöki hivatal vezető képviselője helyettesíti.

 

A meghallgatások után a parlament megszavazza a jelölteket, várhatóan az első parlamenti ülésszakon, ami január 29-én kezdődik. A képviselők 18 potenciális alkotmánybírót szavaznak meg, közülük az államfő választ ki kilencet.

 

Körkép.sk, HNonline.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!