A Pozsonyi Járási Hivatal korrupciós botrányával kapcsolatban tett vallomást Tomáš Weis, aki Martin Glváč exminisztert is bemártotta.

 

A Most-Híd párt egykori szponzorának, Tomáš Weisnek – akit a rendőrség a nagy kenőpénz botránnyal kapcsolatban vádolt meg – alaposan megeredt a nyelve a nyomozók előtt. A vallomása során arról is lerántotta a leplet, hogy a kenőpénzek milyen szerepet játszottak a pozsonyi elkerülő megépítésében.

 

A nyomozók szerint Tomáš Weis és Most-Híd egykori regionális tisztségviselője, Rastislav Žitný annak a hálózatnak a részét képezték, amelyik a Pozsonyi Járási Hivatalban kenőpénzért környezetvédelmi engedélyeket intézett el különböző befektetőknek és cégeknek.

 

 hirdetes_810x300  

A pozsonyi elkerülő megépítéséhez több szlovákiai vállalat is szállít sódert, agyagot, illetve egyéb más anyagot. Ezeknek a vállalatoknak azonban az anyagok lerakásához engedélyre van szükségük a Pozsonyi Járási Hivatal környezetvédelmi osztályáról. A NAKA éppen ezen a részlegen tartóztatott le 2018 őszén jó néhány hivatalnokot korrupció miatt.

 

A Pozsonyi Járási Hivatal kenőpénz botránya: a Most-Híd egyik szponzora a sajátjai ellen vallott

 

Busás províziók

 

Az Aktuality.sk és az Állítsuk Meg a Korrupciót Alapítvány (Nadácia Zastavme Korupciu) információi szerint Weis azt is felvázolta a rendőröknek, hogy miként hajtották be a províziókat azoktól a cégektől, akik anyagokat hordtak a pozsonyi elkerülő megépítéséhez.

 

Például az Alwaax Recycling vállalat is  szeretett volna anyagot szállítani az elkerülő építéséhez, de ehhez engedélyre volt szüksége. A bizniszhez nem más, mint Tomáš Weis segítette hozzá, aki az autópálya konzorciumnál is közbenjárt a vállalat érdekében. Sőt, Weisnek még a vállalattal szembeni bizalmatlanságot is sikerült megtörnie, mivel az Alwaax abban az időben eladósodottsággal küzdött.

 

A másik probléma ott gyökerezett, hogy a vállalatnak nem volt elég anyaga ahhoz, hogy teljesíteni tudja a D4R7 konzorciummal megkötött szerződést, így az anyagot egy másik vállalattól akarta beszerezni.

 

Weis és az Alwaax vállalat egy közvetítői szerződést írt alá. Az Alwaaxnak nyújtott segítségért Weis cégje, a VOSP az autópálya alól elszállított minden egyes tonna földért 10 centes honoráriumot számlázott ki. Weis vallomása szerint a megegyezett köbtartalom és az árak mellett ez kb. 3%-os províziót jelentett.

 

Azt az információt, miszerint Weis és csapata minden tonna hulladék után províziót kért, egy hulladékszállítással foglalkozó üzletember is megerősítette az Aktuality.sk-nak és az Állítsuk meg a Korrupciót alapítványnak. A férfi vallomása szerint Weisék nem 10 centet kérte az elhordott föld tonnájáért, hanem 20-at.

 

Glváčról is említést tett

 

Weis a rendőrségen azt is elmesélte, hogy a Pozsonyi Járási Hivatal kis csoportja miként bosszantotta fel a Smerhez közeli oligarchákat.

 

Azt a megbízási szerződést, amelyen keresztül a kenőpénzeket akarták legalizálni, eredetileg egy befolyásos befektetőnél is át akarták nyomni. Ő állítólag egy ismert pozsonyi jogásznőt bízott meg a probléma megoldásával.

 

Weis állítása szerint az információk a jogásznőn keresztül juthattak el a parlament alelnökéhez, Martin Glváčhoz. Az egykori védelmi miniszter állítólag a parlamentbe hívatta Žitnýt és Gregorovát (a Pozsonyi Járási Hivatal környezetvédelmi főosztályának egykori vezetője), hogy elbeszélgessen velük.

 

Az Aktuality.sk Glváčot is megkérdezte az esettel kapcsolatban, de természetesen mindent tagadott.

 

Aktuality.sk/Körkép.sk

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!