Nyitókép: Denník N

 

A Kuciak-gyilkosság és az azt követő, agrármaffiával kapcsolatosan megjelenő cikkek hatására a rendőrség elkezdett vizsgálódni az agrártámogatások kiosztása körüli visszaélések körül.

 

Többek között Ján Kuciak és Andrej Bán oknyomozó cikkeiből kiderült, hogy nem csak az olasz maffia tagjai, hanem nagyobb részt a szlovákiai, politikai kötődésű személyek dézsmálták meg a mezőgazdasági támogatásokat. Köztük a legtöbbet emlegetett személy Ľubica Rošková egykori smeres tisztségviselő volt, akit csak a kelet-szlovákiai grófasszonyként emlegettek. Többek között lebetonozott vagy felszállóhelyként működő területekre is agrártámogatásokat vett fel, sőt másnak a tulajdonában lévő szőlőültetvényre is kapott dotációt.

 

 hirdetes_810x300  

Az egész biznisz lényege a politikai kapcsolati tőke volt, hogy az érintett személyek először megkapják a támogatást, később pedig azzal is tisztában legyenek, hogy csak a támogatások töredékét vizsgáló állami ellenőrzés mely területeket érinti majd.

 

A Grófasszony érdekeltségébe tartozó Agro Prúbka iránt a NAKA gazdasági bűncselekményeket vizsgáló egysége tavaly márciusban kezdett el foglalkozni. Az Aktuality.sk információi szerint a csaknem egy év alatt jelentős előrelépésekre került sor a nyomozásban.

 

A Smer Grófasszonyának visszak kell fizetnie az elcsalt agrártámogatásokat

 

A szlovák hírportál szerint szubvenciós csalással és az európai közösség pénzügyi érdekeinek megsértésével vádolják meg Roškovát és cégét. Az ügyet vezető nyomozó még karácson előtt adta le a vádemelési javaslatot.

 

„A rendőrség konkrét neveket nem említett, arra a közvetlen kérdésre, hogy a Nemzeti Korrupcióellenes Egység megvádolta-e Roškovát, kitérően válaszolt”

 

írja a portál.

 

„Múlt év decemberében a nemzeti korrupcióellenes egység nyomozója két természetes és egy jogi személyt vádolt meg az európai közösség pénzügyi érdekei megsértésével illetve szubvenciós csalással”

 

ismerte el Michal Slivka rendőrségi szóvivő. A folyamatban lévő nyomozásba való beavatkozás elkerülésére hivatkozva azonban nem árult el további részleteket. Az Aktuality.sk nem tudta felvenni a kapcsolatot a Grófasszonnyal, de megkereste cége korábbi könyvelőjét, Jozef Aranyit, aki elmondta, hogy a nyomozással kapcsolatban a rendőrség felvette vele a kapcsolatot és kihallgatáson is volt. A vádemelésről azonban semmit sem tudott.

 

A keleti Grófasszony még a betonparkolóra is felvette az agrártámogatást

 

Jól menő biznisz a kisgazdák kárára

 

Mivel Rošková korábban a Smer képviselője volt, fennállt a gyanú, hogy az ügy magasbeosztású hivatalnokig él. A 2017-es év tavaszán zajló gazdatüntetések pedig felhívták figyelmet az általánosan jelenlévő korrupcióra és visszaélésekre az agrártámogatások körül. A dotációkról a Mezőgazdasági Kifizető Ügynökség (PPA) dönt. A tavalyi évben megjelent oknyomozásokból tavaly az is kiderült, hogy volt olyan hivatalnok, aki hektáronként 200 eurós „provízióért” bocsátotta áruba a támogatási kérelmek kedvező elbírálását. Az Európai Unió jelenleg azt fontolgatja, hogy elveszi a PPA-tól az uniós források elosztásának jogát.

 

Ám nem csak ez a probléma. A PPA által (mulasztással, vagy szándékosan) állítólag lehetővé tett visszaéléseket a nagy mezőgazdasági vállalatok a kis- és közepes gazdák ellehetetlenítésére használják. Például azzal, hogy ugyanarra a területre nyújtanak be támogatási igénylést, mint a kisgazda, a PPA pedig döntésképtelenségre játszva inkább egyik félnek sem ad támogatást. Ezzel a nagyjátékosnak kedvez, akinek van elég tőkéje, hogy évekig kihúzza támogatás nélkül, a kisgazda azonban hosszú időre szorul anyagi helyzetbe kerül.

 

A Grófasszonyéhoz hasonló botrányok arra is rámutattak, hogyan félemlítik meg a rendőrség segédletével a gazdákat Kelet-Szlovákiában, akik a nyilvánvaló törvénysértéseket elnézték, nem vizsgálták ki, a nyomozást leállították. Van olyan gazda, aki a legfelesőbb bíróság kedvező ítélete ellenére sem jutott még a földjéhez, mert nem tud érvényt szerezni a törvényesen szerzett határozatnak.

 

„Rohadt a rendszer”

 

Jaromír Čižnár főügyész ezzel kapcsolatban röviden és velősen azt mondta, hogy „rohadt a rendszer“, és az ügyészség által folytatott vizsgálat alatt több embert eltávolítottak az ügyészségről is, ők feltételezhetően részt vettek az gyakran erőszakos tettekbe torkolló esetek eltussolásában.

 

A gazdák az idei év elején, még a tavaszi munkálatok megkezdése előtt újabb tüntetésre készülnek. A szervezők célja az, hogy országos szinten minél több gazdát bekapcsoljanak a megmozdulásba, tavaly ugyanis a tavaszi munkák miatt nem mindenki tudott Pozsonyban tiltakozni a hatályos, de igazságtalan mezőgazdasági törvények és az általuk lehetővé tett visszaélések ellen.

 

Čižnár igazat adott a gazdáknak, keményen kritizálta Matečnát

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.