Nyitókép: Topky.sk

 

Peter Pellegrini (Smer) kormányfő nem von felelősségre senkit az oktatási tárcánál a kétes körülmények között szétosztott több mint 30 milliós kutatásfejlesztési támogatások kapcsán. Annak ellenére, hogy az SNS-es miniszterasszony, Martina Lubyová a jogi elemzések szerint megsértette az úgynevezett offshore-ellenes törvényt.

 

A kormányfő szerint kommunikációs hiba történt. Szerint az oktatási tárca „a támogatások odaítélését átláthatóan és világosan megindokolta a nyilvánosság és média előtt is”.

 

Néhány nappal ezelőtt az SaS képviselője, Branislav Gröhling hívta fel rá a figyelmet, hogy az oktatási minisztérium több olyan cégnek is adott kutatásfejlesztési támogatást, amelyeknek vagy egyáltalán nincs előélete, nullás forgalmakkal rendelkeztek, vagy tevékenységüknek semmi köze nem volt a kutatásfejlesztéshez (egy gasztronómiai áruval kereskedő vállalat például geológiai fúrásokkal pályázott).

 hirdetes_810x300  

 

Minek van az offshore-törvény?

 

Mivel az SNS-nek nem ez volt az első ilyen ügye – 2017-en Peter Plavčan, az SNS akkori oktatási minisztere 300 millió eurós uniós támogatással sáfárkodott hasonló módon –, joggal volt elvárható Pellegrinitől, hogy lépéseket tesz. Lubyová pénzosztása azért is gyanús, mert a kedvzményezett cégek nagy része nem szerepel az állami beszállítók regiszterében.

 

Az offshore-törvény ugyanis kimondja, hogy csak az a vállalat részesülhet állami költségvetésből származó összegből, amely szerepel a regiszterben. A nyilvántartás lényege pedig az, hogy ott a cégnek fel kell tüntetnie a végső kedvezményezettet – így nehezíti meg, hogy érdekcsoportok külföldi strómanok mögé bújva dézsmálják meg az államkasszát.

 

Lubyová azonban azt állította, hogy ő a törvénnyel összhangban járt el, tekintve, hogy a kutatásfejlesztési pénzek a költségvetés azon részéből származnak, amelyekre nem az offshore-törvény, hanem a kutatásfejelsztési támogatások törvénye vonatkozik. Ez az állítás nem túl életszerű, elvégre az offshore törvény az állami pénzek egészére vonatkozik, ha lennének kivételek, akkor haszontalanná válna az egész jogszabály. Ez azonban Pellegrininek elég volt ahhoz, hogy szemet hunyjon Lubyová döntése felett – a Plavčan-ügyben tízszer ekkora összegek repkedtek.

 

Plavčan után szabadon: Nullás forgalmú, ismeretlen cégek is kaptak kutatásfejlesztési támogatást Lubyovától

 

Žitňanská kiakadt

 

Lucia Žitňanská parlamenti képviselő, egykori most-hidas igazságügyi miniszter, aki az offshore törvény egyik megalkotója volt értelmetlennek tekinti a vitát, amely Lubyová lépésének jogossága kapcsán indult, mert a kutatásfejlesztési támogatás is támogatás, vagyis nincs miről beszélni: az offshore – törvény hatálya alá esik:

 

„A kutatásfejlesztési támogatásokról szóló törvén szerint az dotáció vagy anyagi támogatás, vagy adókedvezmény lehet. A jogszabály az állami támogatásokról szóló törvényre hivatkozik, amely pedig azt mondja, hogy állami támogatásnak minősül a közvetlen dotáció, márpedig a költségvetési szabályokról szóló törvény szerint dotációt csak az állami beszállítók regiszterében nyilvántartott alanynak lehet adni”

 

írta Žitňanská ezzel kapcsolatos facebook-bejegyzésében. Később egyszerűbben fogalmazza elmagyarázza, hogy értelmetlen a vita arról, hogy a kutatásfejlesztési támogatásban részesített cégnek szerepelnie kell-e a regiszterben, vagy sem. A támogatási szerződésben megjelölt időszak alatt egyszerűen ott kell lennie, ha pedig nincs, akkor az a közintézmény, amely a törvény megsértésével nyújtott támogatást, 1000 eurótól 100 ezer euróig terjedő pénzbüntetésre számíthat.

 

 

Mivel úgy tűnik, hogy a kormánykoalícióban nincs politikai akarat a kérdés feszegetésére, a történet egyelőre lezártnak tekinthető. A háttérben az is meghúzódhat, hogy egy esetleges koalíciós feszültség kényes helyzetet teremtene az alkotmánybírók megválasztásának idejére, amit egyelőre senki sem akar felvállalni.

 

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!