Robert Kaliňák volt belügyminiszter elmondása szerint akkor vonult az aktív politikából nyugdíjba, amikor már az összes személye körül kialakult botrányt sikerült tisztáznia.

 

A Smer távozó koronahercege, Robert Kaliňák kijelentette, hogy a belügyminiszteri posztból önszántából távozott nem pedig azért, mert az utca népe kikényszerítette a lemondását. Annak ellenére, hogy emlékszik a Ján Kuciak és Martina Kušnírová halála utáni tüntető tömegekre, az egészről megvan a saját véleménye.

 

„Arra is mindannyian emlékszünk, hogy az emberek utcára űzésének hátterében egy kis csalás is volt, hiszen tényként állították, hogy az olasz maffiával összeköttetésben álló kormánynak és Kormányhivatalnak köze van az újságíró meggyilkolásához“

 

– jelentette ki a TV Markíza Na telo című műsorában Kaliňák.

  hirdetes_300x300   

 

Véleménye szerint az emberekkel megtöltött terek a fent említett szituációra reagáltak. „Később azonban kiderült, hogy ez az elképzelés nem volt valós“ – tette hozzá a volt miniszter.

 

Kaliňák köti az ebet a karóhoz

 

A műsorvezető felhívta Kaliňák figyelmét arra, hogy abban az időben az újságírók Ján Kuciak utolsó, befejezetlen cikkéből idézték azokat a megállapításokat, melyek szerint az olasz maffiával kapcsolatban lévő emberek összeköttetésben voltak a Kormányhivatallal.

 

Kaliňák nem tágított attól, hogy a kormányt és a Kormányhivatalt közvetlenül kapcsolatban hozták az újságíró meggyilkolásával, majd elutasított bármiféle további vitát a témában.

 

„Ha bárkit megkérdez azok közül, akik az utcákon tüntettek, mindannyian azt fogják válaszolni, hogy azért tüntettek, mert a kormány volt a felelős Ján Kuciak haláláért“

 

– állította Kaliňák, aki szerint abban az időben mindent erre az elképzelésre alapoztak.

 

Azt hitte elég lesz a lemondása

 

Kaliňák azt is beismerte, hogy amikor lemondott a belügyminiszter posztjáról, azt remélte, hogy mindez elég lesz a kormány eredeti összetételének megtartásához.

 

„A miniszteri pozíciómból való távozásom mögött egyszerű motívum állt: igyekeztem megtartani a kormány stabilitását, illetve biztosítani az elkezdett munka folytatását“

 

– magyarázta.

 

Elmondása szerint mi csak spekulálhatunk arról, hogy időben távozott-e vagy sem. Kaliňák állítása szerint megvolt határozva egy időpont, ameddig nyilatkozniuk kellett a folytatásról, és ők akkor nyilatkoztak is. Arról már nem akar spekulálni, hogy Robert Fico még mindig kormányfő lenne-e, ha rögtön visszahívta volna őt belügyminiszteri posztjából.

 

Ígéretet tett a családjának

 

Kaliňák elmondása szerint a parlamentből való távozását már régóta tervezte, emellett pedig a családjának is ígéretet tett.  Állítása szerint a miniszteri posztból való távozása után megállapította, hogy a családjával szembeni tartozása drámai módon nagyobb annál, mint ahogyan gondolta.

 

„Be szerettem volna fejezni az összes olyan témának és az összes olyan botránynak a tisztázást, amelyeket kigondoltak, vagy úgy változtattak meg, hogy azokból botrány legyen. Akkor, amikor az én szemszögömből minden lezártnak és megmagyarázottnak tűnt, nagy nyugalomban átadtam a mandátumomat ahhoz, hogy több időt szentelhessek a családomnak“

 

– jelentette ki Kaliňák.

 

Robert Ficot remek alkotmánybíró-jelöltnek véli, Peter Pellegrini pedig véleménye szerint megfelelő utódja lenne Ficonak a párt élén, ha Fico sikeres lenne az alkotmánybírók megválasztásakor.

 

Aktuality.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!