Bugár Béla, a Most-Híd elnöke hétfőn délelőtt sajtótájékoztatót tartott, ahol bejelentette, hogy összegyűjtötte és leadja az államfőválasztáson való induláshoz szükséges aláírásokat. Bugár a sajtótájékoztatón elmondta, hogy Szlovákia turbulens időszakot él meg és a jövőbeli elnöknek tudnia kell összefogni és mindenki elnökének kell lennie.

 

„Ez a fő oka annak, amiért belekezdtem a kampányba. Az én célom a legjobb eredmény elérése”

 

mondta Bugár, aki arról is beszámolt, hogy több mint 34 ezer aláírást gyűjtött össze szeptembertől, amivel jócskán túllépte a szükséges 15 ezer aláírást.

 

Bugár szerint manapság már az embereknek nem az számít, hogy kinek milyen a nemzetisége, hanem az a mérvadó, hogy mit tett le az asztalra, milyenek az elképzelései.

 hirdetes_300x300  

 

A Most-Híd elnöke szerint felelőtlenség azon jelöltek eljárása, akik csak most kezdték meg az aláírások gyűjtését, vagy a parlamenti képviselők támogatásának megszerzését az induláshoz, mivel „már 5 éve tudjuk, hogy 2019 márciusában államfőválasztás lesz”, így lett volna idő arra, hogy felkészüljenek rá. Ezt egy megkeresés margójára mondta el Bugár azzal, hogy számára ismeretlen személy kereste meg, hogy 15 képviselő támogatását kérje indulásához.

 

34 656 aláírás, forrás: Bugár Béla facebook-oldala

 

Bugár arról is beszámolt, hogy kampánya kezdetén nyitott transzparens számlát, amelyen jelenleg valamivel több mint 200 ezer euró van. Az elnökjelölt elmondta, hogy ő maga és párttársai, barátai is tettek pénzt a számlára, melyről természetesen már költött is, hiszen jelentek már meg billboardjai, szórólapjai. A törvény szerint az elnökjelöltek kampányukra nem költhetnek 500 ezer eurónál többet, Bugár saját elmondása szerint ehhez fogja tartani magát.

 

Újságírói kérdésre Bugár kitért azelől a válasz elől, hogy elnökként kinevezné-e alkotmánybírónak Robert Ficot.

 

„Úgy gondolom, hogy jóval fontosabb, és erre törekszem majd kollégáimmal is, hogy megválasszunk 18 jelöltet, akik közül a jelenlegi államfő, Kiska elnök úr tudja érvényesíteni jogkörét.”

 

A sajtó képviselői felvetették Bugárnak azt is, hogy az SNS előreláthatólag Andrej Dankot indítja majd a választáson, a Most-Híd elnöke azonban nem lát problémát egy ilyen párharcban.

 

„Ez a koalíció már más párharcokat is kibírt és ez nem lesz ok arra, hogy a koalíció felbomoljon”

 

szögezte le Bugár.

 

Az államfőválasztás első köre március 16-án lesz, míg a második kört március 30-ra írták ki. Az államfőjelöltséget január 31-én éjfélig lehet leadni. Megjegyezzük, hogy a szlovák sajtó rendre – tudatosan, vagy épp az információk hiányában – kifelejti felsorolásaiból az MKP jelöltjét, Menyhárt Józsefet.

 

A Hospodárske Noviny szlovák gazdasági napilap internetes oldalán például ezt a listát jelölte meg január 14-én:

 

  • Béla Bugár (Most-Híd)
  • Robert Mistrík (s podporou SaS a Spolu)
  • Juraj Zábojník (bezpečnostný analytik)
  • Eduard Chmelár (politický analytik)
  • Zuzana Čaputová (Progresívne Slovensko)
  • Milan Krajniak (Sme rodina)
  • Oskar Fegyveres (svedok únosu prezidentovho syna Kováča ml.)
  • Marian Kotleba (ĽSNS)
  • František Mikloško (expolitik KDH)
  • Róbert Švec (Slovenské hnutie obrody)
  • Bohumila Tauchmannová (podnikateľka)
  • Štefan Harabin (sudca Najvyššieho súdu SR)
  • Gabriela Drobová ( dramaturgička a riaditeľka módnej televízie)

 

A teljes sajtótájékoztató itt tekinthető meg 3:49-től

 

Körkép.sk

 

Továbbra is gyűjtik a Menyhárt József államfőjelöltségéhez szükséges 15 ezer aláírást

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!