Nyitókép: Maroš Šefčovič, fotó: Körkép.sk/Komjáthy Lóránt

 

Maroš Šefčovič, a Smer politikusa, az Európai Bizottság alelnöke egyetért a szocdemek ajánlatával az államfőjelöltségről. A Denník N információi szerint indulási szándékáról már értesítette az EB-t, hamarosan pedig a szlovák sajtó előtt is hivatalos bejelentést tehet. 

 

Frissítve 14:58-kor

 

A Denník N szlovák napilapnak mindezt két, a Smer berkeiből származó forrása is megerősítette. Jelöltségéről valószínűleg még a Smer elnöksége is tárgyal a napokban.

 hirdetes_400x285  

 

Šefčovič lehetséges jelöltségét annak fényében látja, hogy szerinte egyértelműen ki kell mondani, Szlovákia egy modern, fejlett és öntudatos Európába tartozik.

 

„Hosszabb ideje regisztrálom azon hangokat, melyek az én esetleges jelöltségemről szólnak az államfői posztért, és mindig is tiszteletben tartottam ezt és értékelem is. Számos személyiség fordult hozzám a közelmúltban azzal, hogy Szlovákiának olyan államfőre van szüksége, aki hozzájárul a társadalmi megbékéléshez, az Európán belüli még egyértelműbb beágyazódáshoz és az ország világviszonylatban való pozíciójának további erősítéséhez.”

 

mondta Šefčovič korábban a TASR-nek nyilatkozva.

 

Habár Smeres berkekben már kész tényként kezelik Šefčovič indulását, ő maga állítja, hogy foglalkozik a témával, de még nem döntött.

 

„Mindannyian értik, hogy egy nagyon komoly döntésről van szó, amely nagy ráhatással lesz Szlovákiára, és amely ráhatással lesz az én nagyon intenzív munkámra, amelyet jelenleg végzek.”

 

mondta Šefčovič, ugyanakkor hétfő délután azt ígérte a sajtó képviselőinek, hogy a napokban döntésre jut, melyről majd hivatalosan is nyilatkozik.

 

A Smer támogatja Šefčovičot

 

Peter Pellegrini smeres kormányfő és a Smer elnöksége is támogatja Šefčovičot, amennyiben beleegyezik a jelöltségbe. Minderről a Smer elnökségi ülése után Peter Kažimír pénzügyminiszter, a Smer egyik alelnöke számolt be a sajtónak.

 

 

Az előzmények

 

A Smernek elég nagy gondot okozott megfelelő államfőjelöltet találni. Hosszú ideig próbálták meggyőzni Miroslav Lajčák külügyminisztert, hogy vállalja el a jelöltséget, ő azonban elutasította az ilyen irányú kéréseket annak ellenére, hogy minden felmérés magasan esélyesként hozta ki őt.

 

Államfőválasztás: Šefčovič kapott egy ajánlatot Ficotól, nem utasította el

 

Néhány napja aztán maga Lajčák is megemlítette a sajtónak, hogy Šefčovič kiváló elnökjelölt lenne.

 

Egészen a közelmúltig maga Šefčovič is hárította, hogy esetleg elnökjelölt legyen, mivel az Európai Bizottságban tervezte jövőjét. Ősszel még az Európai Szocialisták támogatásával indult volna az Európai Bizottság elnöki székéért, végül azonban visszalépett Frans Timmermans javára. Lemondásakor azt rebesgették, hogy nagy beleszólást kap Timmermans kampányának összeállításában és levezetésében.

 

Hnonline.sk, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!