A Haščák-Kočner-Tóth vonal összefüggéseiről és a Kuciak-gyilkosság valamint a Gorilla-ügy kapcsolatáról írt terjedelmes háttércikkében a Denník N szlovák napilap. Monika Tódová írása azután jelent meg, hogy a Penta érdekeltségébe tartozó Plus 1 Deň közölte, hogy Zsuzsová a Penta befektetőcsoport társtulajdonosát, Jaroslav Haščákot vádolta meg Ján Kuciak és menyasszonya meggyilkolásának megrendelésével. Mindezt azután, hogy a Denník N riportere ezzel kapcsolatban kérdéseket tett fel a Penta szóvivőjének.

 

A befektetőcsoport nyilván jobbnak látta saját csatornáin keresztül megszellőztetni a hírt. A Denník N saját értesüléseire hivatkozva azt írja, hogy Zsuzsová már letartóztatásakor azzal lepte meg a nyomozókat, hogy mindent tagadott, és több verziót is felvázolt arról, kik akarhatják rá és Marián Kočnerre terelni a gyanút. A lehetséges megrendelők között pedig a Pentát említette, amelynek Zsuzsová szerint megvan a kellő befolyása és anyagi forrása ahhoz, hogy az egészet úgy építse fel, mintha ő és Kočner állna a leszámolás mögött.

 

A rendőrség nem nagyon hisz Zsuzsová állításainak. Jórészt azért, mert letartóztatása óta több embert megvádolt gyanúba keverésével, akikben az a közös, hogy mind el akarják tenni Kočnert az útból: Daniel Lipšic, Boris Kollár, sőt, még exférjét, a komáromi vállalkozót is említette.

 

 hirdetes_400x285  

Haščák-Kočner-Tóth trió

 

Az összefüggések felvázolásához a Denník N a Gorilla-ügy kirobbanásáig megy vissza. Akkor ugyanis egy csapásra Daniel Lipšic akkori belügyminiszter lett a közellenség a Penta számára. Lipšic ugyanis rendkívüli nyomozócsoport állított össze, javasolta a Penta egyik privatizációs ügyletének törlését, és ellenőröket küldött a befektetőcsoporthoz tartózó Privatbankába, hogy ellenőrizze Kočner szokatlan pénzmozgásait. Bizonyos körülmények között a szokatlan pénzmozgásokat ugyanis a bankoknak kötelessége jelenteni a hatóságoknak – a Penta bankja azonban ezt elmulasztotta megtenni.

 

2012-ben Lipšic lejáratására álbloggerek áloldalainak tömege jelent meg az interneten. Kočner pedig a sajtó előtt jelentette ki, hogy az „emberek olyan információval látták el a belügyminiszterről, amiért hajlandó volt 100 ezer eurót kifizetni”.

 

Itt jön a képbe a kétes hírű vállalkozó egyik legközelebbi barátja, Peter Tóth, korábbi SIS-ügynök, későbbi újságíró, illetve a Pluska portál egykori újságírója, Martina Ruttkayová. Ez utóbbi dolgozta fel Kočner számára a kapott információkat, és kollégái később azzal vádolták meg, hogy pénzt fogadott el Kočnertől.

 

A gyanú, hogy a Haščák-Kočner-Tóth hármas együtt dolgozik azon, hogy politikusokat és újságírókat járassanak le, erős volt, de nem volt bizonyíték.

 

A Denník N említést tesz a lejárató blogokról, amelyek kezelésére Zsuzsovának egy külön erre a célra használt mobil állt a rendelkezésére. Azt is leírja, hogy Tóth, aki Kočner közeli barátja, csak Zsuzsová letartóztatása után jelentkezett a rendőrségen, de ami fontosabb, kapcsolatban volt és az üggyel és a Penta szóvivőjével, Martin Dankoval is. A Penta ugyanis amiatt aggódott, hogy az újságírók elleni lejáratásokat velük kapcsolják össze. A lap arra is felhívja a figyelmet, hogy a kihallgatáson Tóth mindig a Pentára nézve kedvező vallomást tett, hogy a befektetőcsoport ne keveredjen bele az ügybe.

 

Gorilla és Kuciak-gyilkosság

 

A Kočner trezorjában talált Gorilla-felvételek pedig összekapcsolták az oknyomozó újságíró meggyilkolását az elmúlt évek egyik legsúlyosabb botrányával, a Gorilla-üggyel. Azonban könnyen meglehet, hogy a Penta számára a Kočner és az egykori főügyész, Dobroslav Trnka beszélgetéséről készült hangfelvétel veszélyesebb. A felvétel arról árulkodik, hogy Trnka a Pentát a Gorilla-ügy eredeti hangfelvételével akarta sakkban tartani, Kočnert pedig Haščák küldte Trnkához a dolog elsimítására.

 

A Penta természetesen tagadja, hogy bármilyen módon köze lenne bármelyik ügyhöz. Minden jel szerint Marián Kočner nem válogatott az eszközökben, hogy „megvédje érdekeit”. A Denník N a következőképp zárja háttércikkét:

 

„Kuciak meggyilkolásán kívül eljárás indult Peter Šufliarsky ügyész, Maroš Žilinka ügyész és Daniel Lipšic ügyvéd meggyilkolásának előkészítése ügyében. Mindegyik esetet az köti össze, hogy Kočner bármit megtett, hogy ezeket az embereket megállítsa. Vádat azonban eddig még nem emeltek ellene”

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!