Nyitókép: Bratislavskenoviny.sk

 

A szlovák Nemzeti Stadion éves bérleti díja legkevesebb egymillió euró lesz – ezt köti ki a kormány által szerdán elfogadott dokumentum, a Nemzeti Futballstadion bérlési és a nyílt közbeszerzési eljárás feltételeiről szóló javaslat.

 

Az Oktatási Minisztérium, mint a javaslat előterjesztője, megjegyezte, hogy a jelenlegi előszerződés szerint a stadion tulajdonosának – a Národný futbalový štadión a.s-nek – joga van a komplexumot helyiségeivel, parkolóival együtt bérbe adni nyílt versenypályázat keretében. A versenypályázat során a stadionért bejelentkezők ajánlatot tesznek a bérleti díj fix és változó részére. A fix rész legkevesebb egymillió euró lehet, amit évente kiigazítanak az inflációval.

 

 hirdetes_810x300  

A bérlet változó, vagy mozgó része a működtetésből származó bevétel legkevesebb 50 százalékát teszi majd ki, a pályázónak pedig üzleti terven kell évekre előre kimutatnia a becsült, várható bevételek nagyságát. Persze, a bérlet ezen része rossz gazdasági eredmények (veszteség) esetén akár nulla is lehet. Ezért a versenypályázaton a gazdasági megvalósíthatóság és nyereségesség lesz a döntő kritérium.

 

Hollandiából hozták a szlovák nemzeti stadion pályájának füvét – képek

 

A bérleti időszak alapesetben négy év, plusz három év opcióval, de az oktatási tárca a konkrét bérleti időtartamot a kapott ajánlattól teszi függővé. A tárca elismeri, hogy nem lehet tudni, mikor kerül újra az állam tulajdonába a stadion, vagy egyáltalán ez megtörténik-e valamikor.

 

A versenypályázat feltételei közt az is szerepel, hogy a bejelentkezőknek referenciákat kell felmutatni legalább 10 ezer férőhelyes sportinfrastruktúra működtetésére, mégpedig a pályázat meghirdetését megelőző három évben.

 

Nem biztos, hogy a Slované lesz csak az új pozsonyi futballstadion. Az Inter is bejelentkezett érte

 

Szintén a feltételek egyike, hogy a pályázó cég és a futballklub megállapodást kössön arról, hogy az illető klub a hazai mérkőzéseit a nemzeti stadionban játssza majd – feltéve, hogy a pályázó és a klub nem egy és ugyanaz.

 

A nyertes pályázónak arra is köteleznie kell magát, hogy előre meghatározott feltételek mellett albérletbe adja a stadiont a Szlovák Futballszövetségnek (SFZ). Természetesen az SFZ viseli a működtetés e szerződésből adódó részét.

 

A szlovák Nemzeti Stadiont 2016. szeptember 1-jétől kezdték el építeni, a kivitelező a Strabag Pozemné a inžinierske staviteľstvo, s. r. o. volt. Az eredeti költségeket 75 millió euróban állapították meg, de a kivitelező a munkaköltségek növekedésére és az UEFA szigorítására hivatkozva (elsősorban a megvilágításról volt szó) a végső ár emelkedését vetítette előre. Végül az állam beavatkozott, a kormány pedig további 27,2 millió euróval támogatta meg a stadion építését, amit elvileg majd felvásárláskor leszámolnak az adásvételi árból. De mint fentebb idéztük az oktatási tárcát, egyáltalán nem biztos, hogy erre valamikor is sor kerül.

 

Elkészült a szlovák nemzeti stadion, Kmotríkék kezdik árulni a Slovan-bérleteket

 

Habár a versenytárgyalás feltételeit még csak most állapították meg, a Slovan Bratislava futballklub már megkezdte a bérletek árusítását hazai mérkőzéseire a nemzeti stadionba. Korábban az Inter Bratislava is jelezte igényét, hogy a stadiont használhassa, ám kétséges, hogy teljesíteni tudják-e a fent említett feltételeket.

 

Habár a stadion már kész, és a Slovan februárban már „élesben” is használatba veszi, a Szlovákia-Magyarország Eb-selejtezős márciusi mérkőzést még nem Pozsonyban rendezik. A szövetség korábbi nyilatkozata szerint a válogatott tagjainak nem lenne elég ideje megbarátkozni az új környezettel, így inkább a nagyszombati Anton Malatinský-stadionban rendezik meg a találkozót.

 

Teraz.sk, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!