Az ENSZ migrációs paktumával kapcsolatos szlovákiai politikai miniválság után újabb pofont kapott Miroslav Lajčák külügyminiszter a Smertől. Ezúttal a venezuelai válság boríthatja ki a bilit.

 

Ahogy arról korábban beszámoltunk, több ország, köztük az USA vagy épp Magyarország Nicolás Maduro helyett a venezuelai nemzetgyűlés elnökét, Juan Guaidót ismeri el a dél-amerikai ország elnökeként, miután utóbbi ideiglenes elnökké nyilvánította magát, Madurót illegitim elnöknek kikiáltva.

 

A szlovák külügy az EU első reakcióit másolva még múlt héten kijelentette, hogy Venezuelában az egyetlen legitim erőnek a venezuelai parlamentet és annak elnökét, Juan Guaidót tekinti. A külügyi tárca szóvivője, Boris Gandel úgy fogalmazott, hogy

 

 hirdetes_810x300  

„Szlovákia nem vett részt Nicolás Maduro január 10-i beiktatásán, amivel világosan jelezte, hogy a választásokat, melynek során Maduro elnökké vált, nem tekinti legitimnek és demokratikusnak”.

 

Egyúttal Lajčákék is támogatták azt a több ország által megfogalmazott elvárást, hogy Venezuelában mielőbb írjanak ki új választásokat. Szlovákia jelenleg az utolsó visegrádi ország, amely hivatalosan még nem foglalt állást Guaidó mellett – és nagyon úgy néz ki, hogy ez így is marad.

 

A külügy álláspontja mindenesetre elismeri, hogy a venezuelai nemzetgyűlés elnökének jogát az ideiglenes elnökségre illetve az előrehozott választások mellett foglal állást. Ezzel szemben Ľuboš Blaha Madurót dicsérte a külügyi bizottság ülésén, Fico pedig videóüzenetben bírálta a liberális nyugatot.

 

Blaha és Fico Madurót védik

 

Lajčák végül nem terjesztette a kormány elé a Guaidót és az időközi venezuelai választásokat támogató javaslatát, mert a Smer ellenállásába ütközött.

 

Maduro mellett a Smer két ismert politikusa, Robert Fico pátelnök és Ľuboš Blaha elhivatott marxista és Amerika-ellenes képviselő állt ki, és ők ketten nemrég épp Kubában tettek látogatást – a kubai titkosszolgálat jelentős szerepet vállal a venezuelai válságban Maduro mellett.

 

Fico féligazságai

 

Robert Fico facebookon közzétett videójában arról beszél, hogy a venezuelai helyzet nagyon hasonló az irakihoz, az amerikai Irak-missziókat pedig „olajinváziónak” nevezi. A venezuelai történések az exkormányfő szerint „az aktuális politikai rezsim, annak képviselői elleni támadás iskolapéldája” és hogy „politikai bábot akarnak az ország élére állítani”.

 

Megjegyezzük, Robert Fico épp csak azt felejtette el megemlíteni, hogy Maduro kormányzása alatt a hadsereg és a felfegyverzett civil kormányerők ártatlan polgárokra támadtak rá, a lakosság 90 százaléka venezuelai mércével is a szegénységi küszöb alatt él, és 2,5 millió ember volt kénytelen elhagyni hazáját a boldogulás érdekében.

 

Azt is felrója Guaidónak, hogy nem is indult a 2016-os venezuelai elnökválasztáson, de az igazság az, hogy Maduro akkor erővel akadályozta meg valódi kihívóinak indulását.  Fico egyúttal a liberális nyugatot vádolja azzal, hogy újra sikerült „megbolondítania” a világ felét, mint az iraki tömegpusztító fegyverek hírével annak idején.

 

 

Körkép.sk

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!