Nyitókép: Pozsony, 2019. február 7. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök, Angela Merkel német kancellár, valamint Peter Pellegrini szlovák, Andrej Babis cseh és Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök (b-j) a visegrádi országok és Németország csúcstalálkozóján tartott sajtótájékoztatón Pozsonyban 2019. február 7-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

 

 

Angela Merkel német kacellár és a Visegrádi Négyek országainak miniszterelnökei találkoztak ma Pozsonyban, a Pozsonyi várban. A találkozó előtt Merkel és Peter Pellegrini szlovák kormányfő külön egyeztetést folytattak. A találkozó apropója a vasfüggüny harminc évvel ezelőtti leomlása volt, de a fő témák aktuális ügyekről szóltak: uniós költségvetés, gazdaság és migráció.

 

„Németország nem csak kulcsfontosságú gazdasági partner, de értékrendben is közel áll hozzánk, ami [ha valójában nem is] legalább azt az érzést kelti, hogy szomszédos országok vagyunk. Németország Szlovákia számára a legfontosabb kereskedelmi piacot jelenti, ezért Szlovákiának kulcsfontosságú a jó viszony fenntartása Németországgal”

 

 hirdetes_810x300  

fogalmazott Peter Pellegrini Angela Merkellel közös sajtótájékoztatóján. Pellegrini próbált lobbizni a német kancellárasszonynál az Európai Munkaerő Ügynökség hivatalásnak Pozsonyba költöztetéséért – hasonlót próbált egykor Robert Fico is elérni az Európai Gyógyszerügynökség idetelepítésével. Merkel azonban nem adott egyértelmű választ, csak reményét fejezte ki, hogy az „új tagállamok” is otthont adhatnak majd az ilyen közös európai hivataloknak.

 

Merkel újságírói kérdésre elmondta, hogy a találkozón a vietnami emberrablási ügyről is szót ejtettek. Ezzel kapcsolatban a német kancellárasszony úgy fogalmazott:

 

„Röviden beszéltünk róla, és természetesen nem kételkedem abban, hogy Szlovákia mindent megtesz az ügy felderítése érdekében”

 

Pellegrini erre reagálva a Kuciak-gyilkosságról kezdett beszélni, és elmondta, hogy a nyomozócsoportok dolgoznak, a gyanúsítottakat pedig őrizetbe vette a rendőrség.

 

Pozsony, 2019. február 7. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök, Angela Merkel német kancellár, valamint Peter Pellegrini szlovák, Andrej Babis cseh és Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök (b-j) a visegrádi országok és Németország csúcstalálkozóján tartott sajtótájékoztatón Pozsonyban 2019. február 7-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

 

Orbán Viktor: Minden angy döntéssel várjuk meg az EP-választást

 

Minden nagy döntéssel meg kell várni a májusi európai parlamenti (EP-) választást, az európai polgárok döntését – mondta Orbán Viktor magyar miniszterelnök a Visegrádi Négyek miniszterelnökeinek Merkellel közös sajtótájékoztatóján. A V4-ek és Németország mai csúcstalálkozójának egyik fő témája ugyanis a 2021-2027-es európai költségvetés volt.

 

Mint mondta, nem lehet előre tudni, milyen Európa jön létre a májusi választások eredményeképp, de „az biztos, hogy már lesz, mint ahogy eddig ismertük.

 

Orbán Viktor hangsúlyozta, hogy szerinte

 

„a mostani találkozón az EU magállamai vettek részt, mert Európa magját azok az országok adják, amelyek a teljesítményükkel kiemelkednek. Márpedig az államadósság, a költségvetési hiány, az export, a munkanélküliségi ráta, a bankrendszer és a strukturális reformok alapján ezek Európa magálllamai, a V4 Németországgal kiegészülve pedig a Európa gazdasági motorja”

 

Újságírói kérdésre a miniszterelnök közölte: az EU tagállamai másként látják a világot, és ezt leginkább a migráció hozta felszínre. Azonban jó, hogy mindenki másként látja a világot, az EU-ban a különbségek értéket képviselnek – vélte.

 

Ugyancsak kérdésre elmondta: a hozzánk érkező uniós pénzek 80 százaléka visszakerül azokba az országokba, ahonnan jött, ezért „semmilyen szemrehányást nem áll módunkban elfogadni”. Az uniós pályázatokon ráadásul bármely európai cég indulhat – tette hozzá.

 

Pozsony, 2019. február 7.
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök és Angela Merkel német kancellár a visegrádi országok és Németország csúcstalálkozóján tartott sajtótájékoztatón Pozsonyban 2019. február 7-én.
MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsõdi Balázs

 

Pellegrini: Közös projekt indul a V4 és Németország részvételével Észak-Afrikában

 

Peter Pelelgrini szlovák a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a V4 közös programot készít elő Németországgal közösen a migráció okainak megfékezése érdekében Észak-Afrikában, pontosabban, Marokkóban. Hogy mekkora keretből gazdálkodhat majd a program, az a szlovák kormányfő elmondása szerint a következő hetekben kiderül.

 

Pellegrini beszédében az eurozóna fellendítésének, az európai védelmi képességek fejlesztésének szükségességéről beszélt.

 

Merkel: A V4 országok nagyon kihasználják az uniós támogatásokat

 

Merkel több kérdést is érintett a sajtótájékoztatón, tekintve, hogy a V4-en kívül a Brexitről, az Északi Áramlat 2-ről is beszélt. A német kancellár elismerte, hogy a Visegrádi ngéyek országai nagyon hatékonyan használták ki az uniós támgoatásokat, amit „biztosan figyelembe vesznek majd a következő költségvetési ciklus tárgyalásánál“.

 

Merkel még a sajtótájékoztató előtti fótozás alkalmával elmondta a sajtónak, hogy

 

az Európai Uniónak és Nagy-Britanniának minden meg kell tennie, hogy megállapodást érjen el a Brexitről.

 

Vagyis, ő még elképzeléhetőenk tartja a kemény Brexit elkerülését a brit parlament által elutasított korábbi megállapodás újratárgyalása nélkül.

 

Elhangzott tőle, hogy Németország nem kerül függéségi viszonyba az orosz gázzal az Északi Áramlat 2 megépítése miatt, és hangsúlyozta, hogy Ukrajnának meg kéne őriznie tranzitországi státuszát – magyarul: továbbra is Ukrajna felől érkezzen az orosz gáz Európába. Merkel hangsúlyozta, hogy az Északi Áramlat 2 megépítése nem járul hozzá a gázfüggőséghez, amennyiben diverzifikálják a földgázimportot – vagyis ha több beszállítótól vásárolják az energiahordozót.

 

Andrej Babiš: Kevesebb eurozóna, több Schengen

 

Andrej Babis cseh kormányfő az EP-választásokról és az EU keretköltségvetéséről beszélt. Elmondta: a most következő európai parlamenti választáson eldől, hogy Európa milyen irányban halad a jövőben. Hangsúlyozta: fontos, hogy a választás után megváltozzon az Európai Bizottság, foglalja el „eredeti helyét” úgy, hogy rendeltetésének megfelelően minden tagország érdekét szem előtt tartsa.

 

A keretköltségvetéssel kapcsolatban kiemelte: nagyobb rugalmasságra van szükség a támogatások elosztásánál. Megjegyezte: érthetetlen, hogy a tervezet a kohéziós alap csökkentésével számol, holott a tagországok közül 16 ennek megtartását és emelését kéri. Úgy fogalmazott:

 

Európának kevesebbet kellene beszélnie az eurozónáról és a kétsebességes Európáról, többet viszont Schengenről, amit meg kell erősíteni, és új országokat is fel kell venni.

 

Morawiecki: V4-ek ma az EU gazdasági motorja

 

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök a terítékre került témák közül kiemelt több védelmi és biztonsági kérdést. Ezek sorában az ukrajnai helyzet kapcsán a feszültségek mérséklésének lehetőségeiről is beszélt. Kijelentette: lehetnek nézetkülönbségek Európa és az Egyesült Államok között, de nem szabad elfelejteni, hogy mindkettő a demokrácia alappillérének számít. A visegrádi négyeknek az EU-n belüli helyzetéről szólva azt mondta: a V4-ek ma az EU versenyképességét növelő gazdasági motornak számítanak.

 

Körkép.sk, MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!