Ma folytatódik a parlamentben az alkotmánybíró-jelöltekről szóló vita. A koalícióban jelenleg nincs megegyezés, Andrej Danko (SNS) házelnök pedig jelezte, hogy hajlandó akár hiányos– tehát 18 névnél kevesebbet tartalmazó – listát is megküldeni Andrej Kiska államfőnek. Az ellenzék az alkotmány kijátszásáról beszél.

 

A koalíciós pártok vezetői csak tegnap tárgyaltak először az alkotmánybírók megválasztásáról, azután, hogy Sárközy Irén most-hidas képviselő támogatásával Robert Fico exkormányfő végül zöld utat kapott az alkotmányjogi bizottságban, és elismerték a törvény által feltételként támasztott 15 éves jogi praxisának meglétét.

 

Andrej Dano (SNS) házelnök azonban jelezte, hogy egyelőre nincs egyetértés a koalícióban a bírók kiválasztását illetően. A legnagyobb kérdés továbbra is Robert Fico sorsa, ami valószínűleg megint a vegyespárton fog múlni.

 

 hirdetes_810x300  

A Most-Híd szerint Sárközy Irén döntése az “egyetlen lehetőség volt”

 

Kiska kijátszása

 

Viera Žúborová politológus szerint, ha a vegyespárt továbbra is a koalícióban akar maradni, akkor megszavazza a parlamentben Robert Fico alkotmánybjrói jelölését. Persze, ez még nem jelentené azt, hogy Fico a taláros testület tagja lesz. A parlament által jelölt 18 személyből Andrej Kiska választhatja ki a győztes kilenc jelöltet.

 

Épp ezért már régebb óta beszélnek arról, hogy a Smer megpróbálja kijátszani Andrej Kiska köztársasági elnököt, akinek korábban voltak konfliktusai Robert Ficoval, így kicsi az esélye, hogy hajlandó lenne kinevezni az exkormányfőt alkotmánybírónak.

 

Az egyik módja Kiska kijátszásának az lenne, ha a parlament nem szavazna meg 18 nevet, a házelnök pedig emiatt dönthet úgy, hogy nem küldi meg a jelöltek listáját a köztársasági elnöknek. Amennyiben ez bekövetkezik, a szavazás kitolódhat arra az időre, amikor az államfő már nem lesz hivatalban.

 

Ha hiányos listából kell választania, és Ficot nem nevezi ki, akkor az exkormányfő újra indulhat a posztért, és amennyiben a második nekifutásra sem tudja teljes mértékben feltölteni jelöltekkel az alkotmánybíróságot a parlament, akkor az egész kiválasztási folyamat újra indul – miközben államfőcsere történik. Az államfőválasztáson pedig az egyik legnagyobb esélyes a smeres Maroš Šefčovič.

 

Peter Bárdy: A Most-Híd támogatta Fico politikából való menekvését

 

Sárközy Irén meggyőzőek voltak Fico igazolásai

 

A parlamenti vita közben zajlik. Igor Matovič (OľaNO) ellenzéki parlamenti képviselő megvádolta Peter Kresák most-hidas parlamenti képviselőt és alkotmánybíró-jelöltet, hogy együttműködött az ŠtB-vel.

 

Sárközy Irén, akinek döntése közelebb segítette Ficot az alkotmánybírósághoz, azzal magyarázat támogatós szavazását a parlamenti bizottságban, hogy őt „meggyőzték a rektorok aláírásai”, akik igazolták, hogy Robert Fico úgy tanított az egyetemen két szemesztert politológiát, amelynél a jogi végzettség feltétel volt.

 

Ondrej Dostál Fico jelölhetősége ellen szavazatott a bizottságban, szerinte ugyanis az exkormányfő nem az teszi alkalmatlanná a posztra, hogy hosszú évekig politikai funkciót töltött be, hanem az, ahogy tevékenykedett ez idő alatt.

 

„Felelős az oligarcha rendszer kiépítéséért”

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!