Az Iniciatíva Poľnohospodárov (Gazdák Kezdeményezése) videóüzenetben szólítja fel a szlovákiai mezőgazdászokat, hogy február 18-án csatlakozzanak az idei év első, országos méretű gazdatüntetésére, és traktoraikkal induljanak el Pozsonyba. A tüntetés a fővárosban hivatalosan február 19-én kezdődik. 

 

Patrik Magdoško, kelet-szlovákiai gazda a videóüzenetben elmondta, hogy február hatodikán hivatalosan is feljelentést tettek Vlado Rybár somorjai gazda meggyilkolása ügyében, akit a város melletti erdőben találtak meg átvágott torokkal. Rybárról úgy tartják, hogy megkörnyékezte a földmaffia, halála előtt arról panaszkodott, hogy két hónapja a „nyakára járnak”.

 

„Vlado Rybár halála volt az utolsó csepp a pohárban. Megkérek ezért minden tisztességes gazdát Szlovákiában: csatlakozzatok a közös célhoz, február 18-án közösen menjünk Pozsonyba, és mutassuk meg, hogy ezt a rendszert meg kell változtatni. Ez a rendszer lehetővé tette, hogy egy embert megöljenek”

 

 

 hirdetes_300x300  

A Gazdák Kezdeményezése nem csak a mezőgazdászokat szólítja a főváros utcáira, hanem az erdészeket is, akik már tavaly jelezték, hogy hajlandóak csatlakozni a megmozduláshoz az erdőgazdálkodásban jelen lévő korrupció mértéke miatt. Ján Mičovský, az erdészek képviselője a február 6-i sajtótájékoztatón a következőképp fogalmazott:

 

„Megkérek minden tisztességes, becsületes de még mindig megfélemlített erdészkollégát, hogy ne féljenek, és vegyenek részta  pozsonyi tüntetésen. Ha meg akarjuk állítani a korrupciót, és úgy akarunk gazdálkodni, ahogy azt kellene, el kell mennünk Pozsonyba”

 

Ľubomír Bulla, a földmérők képviselője azt hangsúlyozza, hogy a földmérők ugyanazt akarják, mint a gazdák: a fölek birtokviszonyainak rendezését.

 

Pikáli Róbert, a tüntetés egyik szervezője a dél-szlovákiai gazdákhoz intézve szavait úgy fogalmazott:

 

„Gazdák, itt Dél-Szlovákiában! Nem csak a földekkel, hanem az ivóvízzel is problémák vannak. Ne legyünk közömbösek. Szeretnék megkérni mindenkit, hogy támogasson bennünket, és álljon mellénk”

 

A tüntetéshez csatlakozni kívánók számára a szükséges információ és elérhetőség a Gazdák Kezdeményezésének hivatalos honlapján megtekinthető: iniciativapolnohospodarov.sk.

 

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!