A probléma összetett. A politika először hoz egy olyan törvényt, mely egyáltalán nem könnyíti meg a hivatali nyelvhasználatot. Kipipálható ugyan, de valódi megoldást nem jelent. Csak úgy van. Mert erre volt elég épp a politikai akarat.

 

A hivatalnokok pedig látva a tessék-lássék munkával megalkotott keretet, meg hogy igazából nem is követelik meg tőlük, és maguk is kényelmesek, pluszmunkát véletlenül sem vállalnak.

 

Egy-két pozitív példát leszámítva természetesen.

 

 hirdetes_400x285  

A gyalog magyar pedig ugye elsősorban intézkedni jár a hivatalba, nem pedig nyelvi jogokat követelni. Élni akar, nem mások helyett harcolni. Beszél ő eleget magyarul a konyhában…

 

Az eredmény? Az eredmény pontosan az, ami a magyar nyelv hivatali nyelvhasználatában látható. A felvidéki magyarság korképe.

 

Megérkezett a kisebbségi nyelvhasználati jelentés. Ennek bemutatásáról szól a Körkép.sk látókör magazin harmadik számának kiemelt témája.

 

Februári kiadványunkban olvashatnak még az autóipar előtt álló új kihívásokról, a naptárreformról, és pozitívumként bemutatjuk a csallóközi falvak közti együttműködés egyik szép példáját, valamint írunk arról is, hogyan támogatja a mátyusföldi és csallóközi magyarság a kárpátaljai nemzettársaikat.

 

Jó olvasást a Látókör legújabb számával.

 

 

Király Zsolt

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.