Délután 17:00-kor elkezdődött a parlament ülése, amelyen elvileg megválasztják az alkotmánybíró-jelölteket, vagy azok egy részét, akikből Andrej Kiska köztársasági elnök kiválaszthatja majd az új alkotmánybírókat.

 


 

18:18 – Összeszámolták a szavazatokat. 132 szavazólapot adtak ki, ebből összesen 63 volt érvényes.

 

Egy jelölt sem kapta meg a szükséges szavazatmennyiséget, így a parlament nem tud javaslatot tenni az államfőnek. Február 14-én újra fognak szavazni az összes jelöltről. A Smer nem zárja ki, hogy akkor máshogy szavazzanak az egyes jelöltekről

 

 hirdetes_810x300  

18:13 – Így néz ki egy szavazólap:

 

 

 

17:56 – Véget ért a szavazás, a szavazatok megszámlálása nagyjából fél órát vesz igénybe.

 

17:51 – A nyilvános szavazás még nem zárult le. A Denník N helyszíni  tudósítása szerint a smeres képviselők érvénytelen, vagy üres szavazólapokat adnak le, vagyis ebben a körben nem akarnak dűlőre jutni. A választás második körére csütörtökön kerülne sor.

 

17:22 – elkezdődött a nyilvános szavazás. A titkos szavazásról szóló javaslat 52 igen, 64 nem és 16 tartózkodás mellett nem ment át. 

 

A szavazást már most a koalíciós válság lehetősége terheli, Robert Fico ugyanis délutáni sajtótájékoztatóján a kormány bukásával fenyegette meg a Most-Hidat. Ő maga visszalépett a jelöléstől, és ezért Andrej Kiska államfőt és saját koalíciós partnerét, Bugár Bélát és a Most-Hidat tette felelőssé. Részletek alábbi cikkünkben.

 

Bukik a koalíció? Fico visszalépett az alkotmánybíró-jelöltségtől. Bugárt és Kiskát hibáztatja

 

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!