Nyitókép: Webnoviny.sk (SITA/Branislav Bibel)

 

Ami csütörtökön történt, az a hatalom hihetetlen arroganciája, amire a Mečiar-éra nem volt példa Szlovákiában – értékelte az csütörtöki alkotmánybíró-választás parlamenti szavazását Jozef Vozár jogász, a Szlovák Tudományos Akadémia munkatársa. Az ő egy korábbi, január 9-i, Express Rádionak adott interjúját is felhasználva megpróbáljuk összefoglalni, mi, miért történt a héten az alkotmánybíró-választás kapcsán.

 

Mire ment ki a játék?

 

Tegnap kétséget kizáróan bebizonyosodott, hogy Robert alkotmánybíró-elnök akar lenni. Nem egyszerű alkotmánybíró, hanem a testület elnöke, mert az busás fizetéssel, jelentős befolyással, testőrséggel és saját sofőrrel is jár. Ehhez nem csak a parlamenten kellett volna átverekednie magát, de az általa keményen bírált Andrej Kiska jóindulatára is szüksége lett volna. Ezért másik utat választott.

 hirdetes_810x300  

 

Miért volt fontos a titkos szavazás?

 

A titkos szavazásnak kettős célja volt: 1, ne lehessen visszakövetni, a Smer kivel fekszik össze a szavazáson (Kotlebáékkal tárgyalt, és a Sme rodina is gyanúsan viselkedett), mert a koalíciós szerződés kimondja, ha valaki az ellenzékkel szavaz, az a koalíciós szerződés megsértése. 2, titkos szavazás esetében nem vádolhatta volna senki a Smert az alkotmánybíróság nyilvánvaló és szándékos ellehetetlenítésével, mert Fico a dolgot koalíciós partnereire vagy az ellenzékre fogta volna.

 

Mi Fico terve? (Vozár okfejtése nyomán)

 

Fico egyetlen esélye az alkotmánybíró-elnöki posztra az, ha nem Andrej Kiska dönt a taláros testületről. Ezt úgy érhette el, ha az alkotmánybíróság döntésképtelenné válik, vagyis a parlament senkit sem szavaz meg (ez végül így is történt). Így most könnyen előállhat az a helyzet, hogy a márciusban megválasztott új elnöknek nincs kinél letennie az esküt (a megválasztott államfő mindig az alkotmánybíróság elnökének teszi le az esküt). Ebben az esetben Andrej Danko (SNS) házelnök, mint a második legfőbb közjogi méltóság időlegesen átveszi az államfő egyes jogköreit, és közvetlenül kinevezheti Robert Ficot az alkotmánybíróság elnökévé. Ez megmagyarázza, Danko jókedvét az üléseken, mindenképp jól jár. A Fico terve sikerül, hatalmas alkupozícióba kerül, ha nem, egyik nagy ellenfele tovább gyengül.

 

Kiska keresztülhúzhatja Fico számítását? (Vozár okfejtése nyomán)

 

Igen, de nagyon kockázatos a lépés.Vozár szerint a kialakult helyzetben Kiska annyit tehet csak, hogy már most, a hivatalban maradt 4 alkotmánybíró közül kinevezi az alkotmánybíróság elnökét. A húzás azért kockázatos, mert olyat kell választania, aki később nem mond le a tisztségről Fico javára. A négy megmaradt alkotmánybíró jelölt közül kettő egykori smeres politikus (Mojmír Mamojka és Jana Laššáková).

 

Mit vesztünk, ha Fico alkotmánybíró-elnök lesz

 

Először is: a szlovák politikai elit ismét bebizonyította, hogy az alkotmányosság, a jogállam vagy általában az állam megfelelő működtetése semmit sem számít a szemükben, ha saját pozíciószerzésükről, ambíciójukról van szó. Fico hatalmát pontosan jelzi, hogy a parlamentben minden smeres képviselő eleget tett Fico parancsának.

 

Ami az alkotmánybíróságot illeti, ha Robert Fico befolyása alá kerül a testület, akkor olyan, felvidéki magyarságot is érintő kérdésekben, mint a kettős állampolgárság, sosem születik valóban igazságos döntés. (vagy legalábbis igencsak meglepődnénk, ha nem így történne). És ez csak egy példa. Tegyük fel, hogy 2020-ban teljesen más kormány alakul, és Fico szándékosan blokkolni kezdi a törvényhozásban hozott döntéseket.

 

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.