Laura, Alida
  • HUF: 355.71
  • USD: 1.19
  • 21 °C
  • 33 °C
Belföld

Gajdoš átvitte a kabineten: Maradnak az orosz MiG-29-esek, az orosz technikusokkal, 120 millióért

Legalábbis, míg nem jönnek az új F-16-osok. Pedig lett volna választása

Nyitókép: Aktuality.sk

 

Az SNS-nek sikerült keresztülvinnie a kormányon az MiG-29-esekre vonatozó orosz szerződés meghosszabbítását, annak ellenére, hogy a Most-Híd kifogásolta a lépést.

 

Az oroszok szerződése idén lejár, és bár Szlovákia megrendelte az új F-16-os vadászgépeket, azok leghamarább három év múlva készülnek el. Az átmeneti időszakban az ország légvédelmének ellátására SNS-es védelmi tárcának több lehetősége is lett volna: a visegrádi országok átvehették volna tőlük a feladatot, vagy a lengyelekkel közösen folytatták volna a a MiG-ek működtetését.

 

Az orosz vadászgépek fenntartása és karbantartása ugyanis orosz licenc alapján és orosz technikusok jelenlétével történik. A lengyelek azonban saját maguk üzemeltetik MiG-jeiket. Ehelyett Peter Gajdoš védelmi miniszter anélkül, hogy bármelyik országgal tárgyalt volna a lehetőségekről, a harmadik megoldást választotta: 120 millió euróért meghosszabbította a korábbi, orosz szerződést.

 

Ľubomír Galko (SaS), egykori védelmi miniszter szerint, az SNS-nek legalább nem négy évre kellett volna elköteleznie magát az orosz felé, megtehette volna ugyanis, hogy határidő nélkül köt szerződést felmondási lehetőséggel.

 

A jelenlegi szerződés idén szeptemberben jár le, Gajdoš új szerződése 2023 novemberéig tart majd.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Kövessen minket