Nyitókép forrása: 

 

A Kuciak-gyilkosság nyomozása során a mai nagy négy vádemelés történt, több tucat házkutatásra került sor és több mint 800 bizonyítékot vettek nyilvántartásba – jelentette a rendőrség hivatalos facebookoldalán a kettős gyilkosság évfordulóján.

 

„A mai napig az előre megfontolt szándékkal elkövetett kettősgyilkosság kapcsán Sz. Tamás elkövető, Alena Zs., megrendelő, Miroslav M. bűnrészes és A. Zoltán bűnsegéd ellen történt vádemelés”

 

áll a közleményben. Eszerint 2018 szeptemberében 12 házkutatásra került sor, 19 egyéb épületet és telket vizsgáltak át, 10 embert vettek őrizetbe, 570 nyomot biztosítottak (fegyvert, lőszert, kommunikációs eszközöket és dokumentumokat). A szeptemberi rendőrségi akció neve News I. volt.

 

 hirdetes_810x300  

A News II-re októberben került sor, ekkor 26 házkutatásra került sor, 150 nyomot biztosítottak, többek között lőszert, fegyvereket, járműveket, SIM kártyákat, számítógépeket. A Kuciak-gyilkossághoz kapcsolód magyarországi rendőrségi akció során két embert vettek őrizetbe. Tőlük származott a gyilkos fegyver.

 

 

Nyomozó: A rendőrségi eljárás módja meghökkentett

 

Sokéves tapasztalatom és a sajtóból érkező elsődleges információk alapján a helyszín biztosítánál történtek mulasztások – mondta a HNOnline.sk-nak Jozef Vachálek nyomozó, aki a múltban az Ifj. Michal Kováč ügyében és más maffiaügyekben is nyomozott.

 

Szerinte a nyomozás kezdetén problematikus volt Tibor Gašpar akkori országos rendőrfőkapitány retorikája is, illetve az, hogy a rendőrség láthatóan „lassítva” cselekedett.

 

„Kissé megdöbbentem, mikor egy hónappal az eset után a rendőrség széleskörű kutatás végzett a bűntett helszínén. Egyértelmű volt, hogy már elkéstek. Abban az esetben, ha az áldozatokat koraeste találják meg, a széleskörű kutatást a helyszínen legkésőbb másnap kell elvéhgezni”

 

mondta, utalva arra a rendőrségi akcióra, amely során több tucat rendőr vizsgálta át Ján Kuciak és menyasszonya házát és annak tágabb környékét is. Vachálek szerint egy hónapos késedelem bőven elég idő arra, hogy az elkövetők eltüntessék a nyomaikat.

 

Rendkívül ellentmondásos volt Róbert Krajmer szerepe is az ügyben, aki az első között érkezett ki a bűntett helyszínére, holott ő a NAKA korrupció-ellenes részlegének vezetője volt, tehát hatáskörén kívül cselekedett, ráradásul bement Kuciakék házába. Később Krajmer a közvélemény erős nyomására távozni kényszerült hivatalából.

 

Vachálek elmondása szerint korábban ő is találkozott hasonló, helytelen lépéssel tiszviselők részéről.

 

„Karrierem során történtek ilyen hibák, főleg funkcionáriusok részéről, akik többnyire kíváncsiságból mentek ki a helyszínre, és többségében mindig nyomokat, ujjlenyomatot hagytak maguk után, megnehezítve ezzel a munkánkat”

 

fogalmazott.

 

All for Jan – Így emlékeznek meg Pozsonyban az egy évvel ezelőtti kettősgyilkosság áldozataira – Képek, videó

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!