Nyitókép: prezidentskevolbysr.sk

 

A Transparency International Slovensko (TIS) szervezet szerint Zuzana Čaputová államfőjelöltnek van a legtranszparensebb kampánya. Utána következik Robert Mistrík és Eduard Chmelár. A négy legesélyesebb befutó közül Maroš Šefčovič kampánya a legkevésbé transzparens, összességében pedig Róbert Švecé és Martina Daňoé.

 

A TIS elmondása szerint Čaputová kampánya Szlovákia eddigi legtranszparensebb kampánya.

 

 hirdetes_810x300  

„A transzparens számláján nagyon részletesen közzétesz minden információt, mindemellett a kérésünkre a részletes vagyonnyilatkozatát is nyilvánosságra hozta“

 

– tájékoztatott a TIS igazgatója, Gabriel Šípoš.

 

A második helyen Robert Mistrík végzett, aki a többi jelölttel ellentétben 2018-as adatokat is megmutatott. Ennek ellenére – Čaputovához viszonyítva – azért kapott alacsonyabb pontszámot, mert nagy tételek vannak a transzparens számláján, és kevésbé részletes a vagyonnyilatkozata.

 

„Az eddigi kampánya háromnegyedét két előlegfizetés segítségével a nyilvánosan ellenőrizhető transzparens számláról egy médiaügynökség rejtett környezetébe helyezte át“

 

– magyarázta a TIS egyik elemzője, Ľuboš Kostelanský. Mistrík ezt gazdasági előnnyel és a kampány részleteinek a konkurencia előtti fel nem fedésével magyarázta.

 

Šefčovič elhatárolódott a részletes információktól

 

A felmérések során a legerősebb államfőjelölt, Maroš Šefčovič nem volt hajlandó a részletes vagyonnyilatkozatát kitölteni, ezenkívül az adóügyi dokumentumait nem bocsátotta rendelkezésre. A TIS szerint az a formanyomtatvány, amit uniós biztosként nyilvánosságra hozott, nem volt részletes. Mistríkhez hasonlóan az ő számláján is nagy pénzutalásokat lehet látni, melyeket különböző ügynökségeknek utalt át.

 

„Jelenleg még Marian Kotleba is transzparensebb nála“

 

– konstatálta Kostelanský.

 

Az negyedik legerősebb államfőjelölt, Štefan Harabin transzparens számlája minőségileg Mistrík és Šefčovič szintjén mozog. Harabin nem volt hajlandó kitölteni a részletes vagyonnyilatkozatát, és arra a vagyonnyilatkozatra hivatkozott, amit a Legfelsőbb Bíróság bírójaként nyújt be. Ez azonban a TIS szerint rendkívül általános. A kampánya transzparensség érteklése során csupán a negyedik helyet tudta megszerezni.

 

Az ötödik legtranszparensebb kampánya Ivan Zuzulának, a hatodik pedig Bugár Bélának van. Utánuk következik Juraj Zábojník, Milan Krajniak, František Mikloško, Bohumila Tauchmannová, Marina Kotleba, Maroš Šefčovič, Martin Daňo és Róbert Švec.

 

A TIS arra is felhívja a figyelmet, hogy az értékelésüknek is megvannak a maga korlátai. Elmondásuk szerint az elemzők nem tudják igazolni, hogy az államfőjelöltek a transzparens számláikon az összes kiadásukat feltüntetik-e, esetleg valamilyen harmadik félen keresztül álcázzák az adományokat, illetve valóban hitelesen töltötték-e ki a vagyonnyilatkozataikat.

 

 „Ez az értékelés csupán kezdetleges, így a jelölteknek lehetőségük van jobbá tenni a pontjaikat azzal, hogy színvonalasabbá teszik a transzparens számlájukat és weboldalukat, illetve azzal is sokat javíthatnak, ha kitöltik a vagyonnyilatkozatukat és elküldik nekünk“

 

– üzente Kostelanský.

 

Aktuality.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!