Nyitókép: SITA/Branislav Bibel

 

Gabriela Matečná (SNS) földművelésügyi miniszter rendkívüli biztonsági intézkedés bevezetésére szólította fel az országos főállatorvost a lengyel marhahús behozatalával kapcsolatban. Péntektől minden szállítmányt először laboratóriumi tesztelésnek fognak alávetni, és a hús csak az elvégzett ellenőrzés után kerülhet a szlovákiai piacra.

 

„Nem engedélyezem, hogy a csődöt mondott lengyel szervek ismét veszélyeztessék a szlovákiai fogyasztókat. Az Állami Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Felügyelet (ŠVPS) ezért az összes Lengyelországból érkező hússzállítmányt ellenőrizni fogja. Azelőtt, hogy a lengyel marhahús a fogyasztókhoz, az éttermekbe és az étkezdékbe kerülne, a marhahús 100%-át ellenőrzésnek fogjuk alávetni. Ez az intézkedés a visszavonásig érvényben marad. Jelenleg arra várunk, hogy lezáruljon a lengyelországi vágóhidak és húsminőséget ellenőrző rendszerek vizsgálata, melyet az Európai Bizottság felügyelői végeznek el”

 

– mondta Matečná.

 hirdetes_810x300  

 

Az agrártárca szerint az élelmiszer-ellenőrök a laboratóriumi vizsgálat során azt fogják megvizsgálni, hogy a húsban fellelhetők-e baktériumok vagy valamilyen gyógyszermaradványok, illetve sor került-e kiolvasztott hússal való visszaélésre. Mindemellett ellenőrzni fogják a hús származási helyére vonatkozó címkéket is.

 

„Azok az átvevők, akikhez lengyel hús érkezik, kötelesek a szállítmányt az Állami Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Felügyelet elektronikus rendszerébe legkésőbb 24 órával a szállítmány érkezése előtt bejelenteni. Az ŠVPS felügyelői ezután mintát vesznek a húsból, az átvevőknek pedig meg kell várniuk a tesztek eredményét. A lengyel marhahúst csak azután helyzhetik forgalomba a szlovákiai piacon, miután elvégezték rajta az egészségügyi vizsgálatokat”

 

– fejtette ki Jozef Bíreš, az ŠVPS főigazgatója.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!