Nyitókép: Körkép.sk/Komjáthy Lóránt

 

Katarína Cséfalvayová most-hidas képviselő szerint Szlovákiában a korrupciónál is nagyobb probléma, hogy nincs konszenzus a szlovák külpolitikát illetően. Keszegh Béla, Komárom polgármestere szerint az EU-tagságnak is vannak vitás kérdései, amelyeket ki kell mondani, mint például a dán mezőgazdasági vállalkozások tevékenysége. Michael Roth német Európa-ügyi miniszter szerint, ha Orbán Viktor magyar kormányfőnek nem tetszik az EU, távozhat, de…

 

Az Európai Unió fontosságáról, az előtte álló kihívásokról, a Brexitről és „nacionalizmus terjedésének veszélyeiről” zajlott előadássorozat a Selye János Egyetem Konferenciaközpontjában szerdán délután Mi vagyunk az EU címmel. A meghívott vendégek között ott volt František Ružička, a szlovák külügyminisztérium államtitkára, Keszegh Béla, Komárom (SK) polgármestere, Katarína Cséfalvayová, a Most-Híd parlamenti képviselője és a parlamenti külügyi bizottságának elnöke, Igor Éder, Nyitra megye alelnöke, valamint az alkalomra Szlovákiába látogatott Michael Roth, európai ügyekért felelős német államminiszter.

 

A beszélgetést Martin Strižinec, az RTVS O 5 minút 12 című vitaműsorának egykori műsorvezetője moderálta. A beszélgetések angol és szlovák nyelven zajlottak, de biztosított volt a magyar nyelvű tolmácsolás.

 hirdetes_300x300  

 

Csaknem megtelt a Selye János Konferenciaközpont nagyterme. Fotó: Körkép.sk/Komjáthy lóránt

 

Juhász: A Selye egyre népszerűbb a határ túloldalán is

 

„A Magyarországgal határos térségben való elhelyezkedésének köszönhetően a Selye János Egyetem egyre nagyobb érdeklődésnek örvend az észak-magyarországi régióból érkező hallgatók körében, és ezáltal mindinkább betölti a regionális egyetemi szerepét.”

 

mondta Juhász György, a komáromi Selye János Egyetem rektora nyitóbeszédében. Kiemelte, hogy a magyar egyetem rendkívül nagy figyelmet fordít a nemzetközi kapcsolatokra, több mint 70 külföldi egyetemmel és főiskolával folytat együttműködést.

 

Mint mondta, a szerdai esemény a hallgatók Unióval, Szlovákia tagállamiságával kapcsolatos ismereteinek elmélyítését is szolgálja.

 

Juhász György, a Selye János Egyetem rektora. Fotó: Körkép.sk/Komjáthy Lóránt

 

Szlovák külügyi államtitkár: Az Európai Unió fejlődést hozott Szlovákia számára

 

František Ružička szlovák külügyi államtitkár beszédében elmondta, hogy az Európai Unió gondolata nagyszerű elképzelés, csak erről mára elfeledkeztünk.

 

„A Brexit megmutatta nekünk, hogy nyilván kritikusabbnak kell lennünk, és jobban oda kell figyelnünk az EU belső fejlődésére. Hogy valóban nem távolodnak-e el egymástól az EU intézményeinek és az EU lakosságának elképzelései.”

 

fogalmazott. A külügyi államtitkár megjegyezte, hogy az EU létrejöttétől számított hetven év nagy idő, és az EU más történelmi feltételek között jött létre, mint a maiak. Kiemelte, nincs meggyőződve afelől, hogy az EU kellően vonzó perspektíva lenne a Nyugat-Balkán számára, ebben tart az EU elé tükröt Nagy-Britannia kiválási folyamata.

 

„Mindezek ellenére úgy gondolom, hogy az EU a legjobb projekt, ami valaha Európában létrejött, és nem kéne feladni csak azért, mert valami nem működik. Hiszen a beteg embert sem lőjük le, hanem megpróbáljuk meggyógyítani”

 

mondta. Az államtitkár szerint az EU Szlovákiának szabadságot, biztonságot és fejlődést hozott, a fiataloknak lehetőséget biztosított a külföldi tanulásra, „és persze a jó keresetre”.

 

A szlovák államtitkár pozitív eredménynek nevezte, hogy 2007 és 2013 között a szlovák közberuházások nyolcvan százalékát uniós forrásokból biztosították (11,3 milliárd euró). Az ő megfogalmazásában az EU a mostani programozási időszakban (2014-2020) 14 milliárd eurót ad Szlovákiának „csak úgy”, ezekhez az előnyökhöz pedig „elég annyit tenni, hogy betartjuk az emberi jogokat, őrizzük a demokratikus értékeket, betartjuk a szabályokat és őrizzük a szabadságot”.

 

František Ružička, a szlovák Európa-ügyi és Külügyminisztérium államtitkára. Körkép.sk/Komjáthy Lóránt

 

Cséfalvayová: rengeteg hozadéka van az uniós tagságnak

 

Az első panelbeszélgetésen Katarína Cséfalvayová, Keszegh Béla és Igor Éder, a Nyitra megyei Önkormányzat alelnöke beszélt arról, milyen hatással volt a szűkebb és tágabb régióra z uniós tagságnak.

 

Cséfalvayová szerint az EU-nak is köszönhető többek között a komáromi új Duna-híd megépülése is. Mint mondta, egész Szlovákiában az Unió által támogatott infrastrukturális projektekkel találkozni.

 

„Az EU pozitív hozadéka hatalmas, és tudatosítanunk kellene, mekkora előnyünk származik az uniós tagságból”

 

Cséfalvayová csatlakozva a külügyi államtitkár véleményéhez, elmondta, szerinte Szlovákiában még a korrupciónál is nagyobb probléma, hogy a szlovák külpolitikából hiányzik a konszenzus. Mint mondta, „most hirtelen megjelentek a kívülről érkező befolyásolások, álhírek, hamis információk, és alternatív médiák”. Az utóbbiak közül az orosz Sputnik hírügynökséghez kapcsolódó szlovákiai portálokat említette meg.

 

Cséfalvayová elmondta, hogy például a kettős élelmiszerminőség kapcsán sikerült eredményt elérni, mert a V4 összefogott, és hamarosan megszületik az uniós rendelet, amely bírságolni fogja azokat a vállalatokat, amelyek piacok szerint szándékosan eltérő minőségű termékeket értékesítenek. A most-hidas képviselő szerint ez is mutatja, hogy a kis tagállamok hangját az EU-ban Franciaországnak és Németországnak is meg kell hallgatnia, ha összefognak – ez is jelzi „mennyire előnyös ebben a klubban maradnunk”.

 

Katarína Cséfalvayová, most-hidas parlamenti képviselő, a parlamenti külügyi bizottság elnöke. Fotó: Körkép.sk/Komjáthy Lóránt

 

Keszegh Béla: Nem tehetünk úgy, mintha minden rendben lenne

 

Keszegh Béla polgármester ezzel szemben hangsúlyozta, hogy nem tehetünk úgy, mintha minden rendben lenne.

 

„A problémákra egyik megoldás épp az lehet, hogy elmegyünk választani. Mert nem lehetünk elégedettek, ha azt látjuk, hogy a dán gazdák azt tesznek, amit akarnak, és ebből már kezd elegünk lenni. De azzal sem lehetünk elégedettek, hogy szabályokat akarnak ránk erőltetni, mondhatnánk például a migrációt példaként”

 

fogalmazott. Felhívta a figyelmet a romák integrációjának megoldatlanságára is. Szerinte Brüsszelben már (papíron) megoldották a kérdést, de Komáromban ez még nem jelent gyakorlati előrelépést.

 

Keszegh Béla a panelbeszélgetésen azt is elmondta, hogy nagyon fontos lenne, ha valódi partnerség állna fenn a tagállamok és Brüsszel között.

 

„Fontos lenne, hogy ne érezzük magunkat másodrendű [uniós] polgároknak. Az államtitkár úr elmondta, számszerűen mekkora beruházások érkeztek Szlovákiába az EU-ból, de ha a másik oldalt is megnézzük, akkor azt látjuk, hogy az európai vállalatok elég nagy nyereségre tesznek szert Szlovákiában, amit aztán hazavisznek, miközben szükségük van a mi piacunkra. Nem tehetünk úgy, mintha puszta jószándékból adnák az uniós támogatásokat, van itt azért üzleti érdek is”

 

Keszegh Béla, Komárom polgármestere. Fotó: Körkép.sk/Komjáthy Lóránt

 

Nyitra megyének pozitív tapasztalatai vannak az EU-val

 

Igor Éder Nyitra megyei alelnök elmondta, az ő látásmódja Brüsszel kapcsán nagyon pozitív, szerinte az EU-nak köszönhetően a világ közelebb került az emberekhez. A fiatalok előtt megnyílt a világ, a szabad mozgásnak és az internetnek köszönhetően. Ő is kiemelte az EU infrastrukturális beruházásainak fontosságát és előnyeit.

 

Igor Éder, Nyitra megye alelnöke. Fotó: Körkép.sk/Komjáthy Lóránt

 

Roth: Orbán távozhatna, de…

 

A rendezvény külföldi vendége a német szociáldemokrata politikus, Orbán Viktor rendszeres bírálója, Michael Roth német Európa-ügyi miniszter volt. Beszédében azt mondta, a demokrácia globális nyomás alatt áll, ezért meg kell védeni „közös értékeinket”.  Mint fogalmazott, a nacionalizmus és a populizmus az egyik legnagyobb Európa előtt álló kihívás. A hallgatóságot a választáson való részvételre buzdította, biztatva a jelenlévő egyetemi hallgatókat, hogy „demokratikus pártra” adják le voksukat.

 

A panelbeszélgetés során Orbán Viktor magyar miniszterelnökre is tett megjegyzést. Mint mondta, minden tagállamnak joga van maradni vagy épp távozni az EU-ból.

 

„Ha Orbán Viktornak nem tetszik az Európai Unió, akkor el kéne hagynia az EU-t, de mi a párbeszéd mellett döntöttünk – és ugyanez a helyzet Lengyelországgal –, mert a magyar és lengyel állampolgárok nagy többsége előnyben részesíti az EU tagságot”

 

fogalmazott. A Brexittel kapcsolatban azt mondta, a britek a 2016-os népszavazáson „vissza akarták venni” a demokráciát az általuk bürokratáknak, technokratáknak tartott uniós képviselőktől, de ez a felfogás alapvetően hibás, „mert a globális kihívásokra nem lehet egyedül megoldást találni”.

 

„Az én személyes vélemény az, hogy az lenne igazságos, ha egy második népszavazást tartanának, hogy a brit emberek átértékelhessék egy egyszerű szavazás politikai következményeit”

 

mondta.

 

Michael Roth, német Európa-ügyi miniszter. Fotó: Körkép.sk/Komjáthy Lóránt

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.