Nyitókép forrása: varin.sk

 

A Focus ügynökség legutóbbi elnökválasztási felmérése szerint Zuzana Čaputovának reális esélye van már az első körben a szavazatok 50 százalékát megszerezni. A Hospodárske Noviny mai cikke szerint ez a győzelem nem lenne annyira egyértelmű, alkotmányos káosz állhat elő.

 

Szlovákia történetében még egyetlen, közvetlen elnökválasztáson sem sikerült már az első körben elnököt választani. Pedig az Alkotmány számol ezzel a lehetőséggel, csak épp nem fogalmaz elég egyértelműen. Az alkotmányjogászok nem értenek egyet az vonatkozó paragrafus értelmezésében, így ha Čaputová esetleg már az első körben győzedelmeskedik (vagyis megszerzi a szavazatok felét), akkor ellenfelei azonnal megtámadhatják az eredményt az Alkotmánybíróságon.

 

Dönthet az alkotmánybíróság. De nem tud

 hirdetes_300x300  

 

Azon az Alkotmánybíróságon, amelynek megüresedő helyére Robert Fico manipulálásának engedve a koalíciós képviselők nem szavaztak meg új jelölteket, így a testület most nem határozatképes, és még hetekig nem is lesz az.

 

Az elnökválasztás eredményét megtámadó beadványokról az Alkotmánybíróság plénuma (vagyis a 12 alkotmánybíró plusz az AB-elnök) dönt, csakhogy ez most személyhiány miatt nem képes ülésezni – jelenleg a taláros testület négy alkotmánybíróval működik – vagy inkább vegetál.

 

Igaz, hogy a már első körben győzedelmeskedő jelölt az AB határozatáig elfoglalhatja helyét az elnöki palotában – ha ugyan lesz alkotmánybíró-elnök addigra, aki beiktathatja őt hivatalába.

 

Az első Mistrík nélküli Focus-felmérés: Čaputovára kétszer annyian szavaznának, mint Šefčovičra

 

Kétféle értelmezés

 

Az Alkotmány az első körös győzelmet úgy határozza meg, hogy az illető jelölt „a szavazatok több mint felét megszerzi”. A gond az, hogy nem tudni, vajon a leadott szavazatokból, vagy a választásra jogosultak teljes számából számítódik?

 

Szlovákiában 4,4 millió választásra jogosult személy van, vagyis ha a teljes számból indulunk ki, a már első kört megnyerni akaró jelöltnek 2,2 millió támgoató szavazatra van szüksége. Ha a valaha mért legmagasabb részvétellel vetjük ezt ösze (74 százalék), akkor az illető jelöltnek a leadott szavazatok 68 százalékát kéne megszereznie – aminek esélye minimális.

 

A logika tehát azt diktálná, hogy az 50 százalék +1 szavazatot a leadott szavazólapokból kellene számolni, ahogy azt a parlamenti választásokon teszik.

 

A politikai szempontból jócskán csűrhető-csavarható helyzetbe azonban még a politikai pártok finanszírozást és a választásokat ellenőrző Állami Bizottság is beleszólhat, amelynek hivatalos álláspontja szerint az alkotmány szövegezésében szereplő „jogosult választó” nem csak a választásokon részt vevő személyeket takarja, hanem minden választásra jogosult állampolgárt. Ők tehát ennek megfelelően számítják ki, hogy az adott jelölt elért-e az első körös győzelemhez szükséges szavazatmennyiséget, vagy sem.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!